16.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Poglejte, kdo so ženske, ki žrtvam Igorja Pribca niso pripravljene pomagati!

Vir: Škandal24, C. R.

Škandal z razkritjem spolnega nadlegovanja študentk s strani profesorja na ljubljanski filozofski fakulteti Igorja Pribca, sicer nekdanjega vodjo volilnega štaba Danila Türka, dobiva nove razsežnosti.

Spoštovana,

pripenjamo izsek iz dokumenta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v katerem je povzeto delovanje izrednega profesorja Igorja Pribca, v zadnjih letih izjemno aktivnega v javnem življenju.
Ker smo vajeni vaših komentarjev tovrstnih nemoralnih dejanj, tokrat pa ga pogrešamo, vas danes do 12. ure prosimo za naslednja pojasnila:
– Ali se vam zdi ravnanje gospoda Pribca sprejemljivo?
– Ali je gospod Pribac po vaši oceni oseba, ki sme sodelovati v pedagoškem procesu?
– Kakšno je vaše sporočilo za žrtve profesorja Pribca?
– Ali ste žrtvam gospoda Pribca pripravljeni nuditi pomoč?

 

 

 

Zgornja vprašanja smo, skupaj z izsekom iz dokumenta, ki ga je objavil portal Požareport, v petek zjutraj naslovili na cel niz vidnih dam slovenskega javnega življenja. Izkazalo se je, da nobenena med njimi žrtvam politika, sicer tudi nekdanjega svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka ni pripravljena pomagati.

Vprašanja so prejele, a so očitno ocenile, da gre za drugorazdredno temo ali pa imajo Pribca za prvorazrednega napadalca, ki je nedotakljiv: Barbara Rajgelj, Neža Kogovšek Šalamon, Manca Košir, Milica Antič Gaber, Renata Salecl, Vesna Godina, Sonja Lokar in Svetlana Slapšak.

Odgovorila je le Vlasta Nussdorfer.

Vlasta Nussudorfer iz urada predsednika republike Boruta Pahorja očitno pomaga zgolj, kadar ima funkcijo, na vpašanja smo prejeli odogovor, ki ga objavljamo v celoti:

Spoštovani, odgovarjam na vaša vprašanja:

Zadevo sem pred kratkim zgolj  bežno zasledila  v nekaterih medijih. Ste prvi, ki me o primeru, ki ga sploh  ne poznam, sprašujete.

Trenutno  ne opravljam nobene funkcije, ki bi bila povezana z odkrivanjem ali pregonom kaznivih dejanj. Zato so lahko moji odgovori zelo splošni.

1. Nobena od oblik nasilja ni  za nikogar sprejemljiva, saj smo do tega pojava  že sprejeli ničelno toleranco. Nikakor pa ne morem komentirati  konkretnega primera, saj vemo, da je potrebna uradna pot od ovadbe do vseh nadaljnih korakov. Kaj se je dogajalo v resnici in ali tečejo kakšni predkazenski ali kazenski postopki,  nikakor ne vem.

2. Če bi se izkazalo, da je profesor res spolno nadlegoval študentke, so na potezi pristojni, da sprožijo ustrezne postopke. Brez ovadbe ni možna nikakršna ocena ravnanja. Ovadba je  torej  osnovni pogoj za začetek postopka, dejanje pa je potrebno nato  še dokazati. Do obsodbe velja  vsak za nedolžnega.

3. Sporočilo vsem žrtvam  različnih oblik nasilja, ne glede kje se dogaja in kdo je njihov  storilec, je vedno povsem enako. Ne molčite.

4. Za pomoč se lahko  žrtve  vedno obrnejo  na eno od nevladnih organizacij, lahko  tudi  na Beli obroč Slovenije. Sama od leta 2013, ko sem postala varuhinja človekovih pravic, nisem več njegova predsednica.Seveda pa odgovorim vsakemu, ki me prosi za  nasvet ali pomoč. V tem primeru se name ni obrnil prav  nihče.

Vlasta Nussdorfer 

Zadnje novice

Sorodne vsebine