11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Poglejte, kako vam Google pere možgane: Zaposleni izdal javnosti, kako se je podjetje povezalo z demokrati in algoritme iskalnika nastavilo tako, da se ob iskanju besed “Donald Trump” prikažejo negativne novice

Organizacija Projekt Veritas, ki si prizadeva razkrinkati koruptivne zgodbe, nepoštenost in goljufije ter pokazati svetu resnico, je včeraj objavila nov videoposnetek, v katerem je Greg Coppola, višji software inženir podjetja Google, spregovoril in razkril delo v največjem spletnem iskalniku, ki ga uporablja praktično ves svet. Google naj bi se namreč povezal z demokratsko stranko, eno izmed dveh največjih političnih strank v ZDA, njegovi računalniški algoritmi pa naj bi bili zapisani tako, da se v iskalniku Google najprej pojavljajo agende, ki jih zagovarjajo v demokratski stranki, in tudi vse negativne novice o nasprotni stranki in drugače mislečih. To je opazil po tem, ko je Donald Trump prišel na politično sceno leta 2016, in takrat je, kot pravi, “Google postal pristranski stroj, ki z vsemi silami dela za demokrate“.

 

Greg Coppola je, preden je razkril temne strani Googla, delal na področju umetne inteligence in na Google Asisstentu (Googlov asistent/pomočnik). Njegova prihodnost v tem podjetju je nejasna, za zdaj pa je na “prisilnem dopustu”. V videu je dejal, da je javno razkril resnico, ker je zaskrbljen, “ko vidim, da se največja podjetja za tehnologijo in močni mediji združujejo z določeno politično stranko, natančneje z demokratsko stranko“.

Coppola ima doktorat in že pet let izkušenj v podjetju Google in pravi, da dobro ve, kaj algoritmi so: “Ne napišejo se sami, mi jih nastavimo tako, kot jih želimo”. “Vse se je začelo s predsedniškimi volitvami,” nadaljuje, “ko so demokrati in mediji označili vse tiste, ki so podpirali Donalda Trumpa, kot rasiste in celo naciste. In to si na spletu našel praktično povsod. Ko grem na Googlov iskalnik, vidim, kaj počnejo.” Algoritmi iskalnikov namreč po definiciji v računalniški tehnologiji pomenijo zapletene formule oziroma enačbe, ki v iskalnikih opravljajo nalogo razvrščanja. Tako razvrstijo vsem tistim, ki vtipkajo “Donald Trump”, na prvih straneh le negativne novice, z oznakami kot rasist, nacist itd.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine