5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Podlo! Po napovedi širitve kroga zavezancev za plačevanje rtv davka s strani RTV Slovenija bi vladajoča koalicija ta davek legalizirala tudi s spremembo zakona o RTVS! Primite se za denarnice!

Odbor DZ za kulturo je danes na zahtevo NSi razpravljal o odločitvi vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS), da bo po novem tudi spletni dostop do programov razlog za plačilo celotnega rtv-prispevka, v čemer pa NSi vidi uvedbo digitalnega davka. Z izglasovanim sklepom je odbor opozoril na zastarelost zakona o RTVS in pozval k njegovi posodobitvi, kar z drugimi besedami pomeni, da bo širitev kroga zavezancev za plačevanje rtv davka tudi legalizirana na zakonodajni ravni.

Sklepe, ki jih je NSi priložila k zahtevi za sklic seje, je parlamentarni odbor zavrnil, je pa z devetimi glasovi za in enim proti podprl sklep, pod katerega so se podpisale koalicijske stranke. Odbor je z njim pozval ministrstvo za kulturo k posodobitvi zakona o RTVS, s posebnim poudarkom na pripravi ustreznega financiranja RTVS.

RTVS je gospodinjstva, ki plačujejo rtv-prispevek le za radijske sprejemnike, nedavno pozval, naj podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem televizijskega signala po spletu. Gospodinjstva, ki izjave ne bodo podala, bodo morala v prihodnje plačevati celoten prispevek. Za poziv se je RTVS odločil, ker od 1. avgusta omogoča sprejem vseh programov brez prekinitev tudi preko spleta.

“Rtv-prispevek bomo tako zdaj prisiljeni plačevati vsi, tudi če nimamo radijskega ali televizijskega sprejemnika, samo zato, ker imamo v 21. stoletju dostop do interneta,” je bil do poteze vodstva RTVS kritičen Aleksander Reberšek (NSi). Po njegovih besedah bi bilo treba namesto uvedbe digitalne davka razmisliti “o popolnem prestrukturiranju RTVS in ukinitvi rtv-prispevka”.

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je dejal, da trditev o uvedbi digitalnega davka temelji na poročanju senzacionalističnih medijev, ki niso naklonjeni javni radioteleviziji. Po njegovih besedah je zahteva NSi za sejo odbora padla ravno v čas, “ko si prizadevamo prepričati ustanovitelja, da uresniči zagotovitev sredstev za naše delovanje po 39. členu ustave”.

“Digitalni davek ni primerna dikcija,” je stališče NSi komentiral minister za kulturo Zoran Poznič. Je pa pritrdil pozivu NSi k razmisleku o prihodnjem razvoju RTVS. Po njegovih besedah bo treba najti vzdržen sistem financiranja, ki pa ne sme biti v celoti prepuščen trgu. Zavzel se je za spremembo “zajema finančnega prispevka državljanov” za RTVS.

Največ strinjanja s stališči NSi je bilo slišati iz SDS. Po besedah Jožefa Lenarta bodo zavezanci potezo RTVS razumeli kot “nesprejemljivo globo”. Pritrdil je pozivu k spremembi sistema financiranja RTVS. Bojan Podkrajšek pa je izrazil pričakovanje, da bodo na RTVS “z delom dokazali, da zmorejo več” in ne bodo rešitve videli zgolj v višjem rtv-prispevku.

V koaliciji so pozvali k čimprejšnji posodobitvi zakona o RTVS, še posebej v delu, ki se nanaša na financiranje in krog zavezancev za rtv-prispevek. Po mnenju Janija Möderndorferja (SMC) ima RTVS zastarelo organizacijo ter bi morala postati gospodarska družba v javnem interesu. Jerca Korče (LMŠ) je ocenila, da dvig rtv-prispevka ni prava pot, saj gre le za kratkoročno rešitev.

Samo Bevk (SD) je spomnil, da je prenova zakona o RTVS pravzaprav naloga, ki jo je predsednik vlade Marjan Šarec že naložil ministrstvu za kulturo. Poznič je v zvezi s tem pojasnil, “da priprava novega zakona v svojem bistvu že poteka in bo zelo kmalu na mizah”. Primož Siter (Levica) pa je opozoril, da mora zakon RTVS zagotoviti neodvisnost tako od politike kot od trga.

Kakorkoli že, dogajanje kaže, da vladajoča koalicija podpira širitev rtv davka (ki se uradno imenuje rtv prispevek) in torej podpira ropanje državljanov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine