22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Pirc Musarjeva sinoči za Pop TV priznala: Golobova vlada je neuspešna! Je to morda Kučanov signal Golobu, da odide?

Piše: G. B. 

Predsednica Nataša Pirc Musar je sinoči v pogovoru za POP TV dejala, da deli prepričanje z mnogimi državljankami in državljani, da sta dve leti minili brez kakšnih velikih uspehov te vlade, predvsem na področju strateških reform. Po njenih besedah sta še vedno odprti zdravstvena in plačna reforma in v obeh resorjih je prišlo do menjave ministrov.

“Takrat seveda zastane nek proces, spremenijo se temelji, nastavki, kako reformo peljati in ta izgubljeni čas se žal ne povrne več. Jaz pa vendarle upam, da bo v teh dveh letih, kolikor jih ta vlada še ima, do konca speljala tiste prepotrebne reforme, ne samo kozmetičnih popravkov. Zadnje čase vidim, da se popravlja posamezne segmente, posamezne zakone. Morda imam kdaj celo občutek, da se pri teh strateško pomembnih temah ministrstva ne pogovarjajo dovolj med seboj, ko govorimo o strateških reformah, to nikoli ni stvar samo enega ministra ali enega ministrstva,” je dodala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki očitno deli mnenje, ki ga je o vladi nedavno izrekel tudi zadnji šef partije Milan Kučan. Ni skrivnost, da je Pirc Musarjeva sicer močno naklonjena najvplivnejšemu političnemu botru.

Nova ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel po mnenju Pirc Musarjeve zelo dobro pozna zdravstveni sistem. “Čas je, da se nekdo korenito loti reforme zdravstvenega sistema. Nastavki so, vlada dela na tem, žal se je vmes zamenjal minister. Ampak to v dveh letih ne bo končano. Bilo bi prav, da pri strateških temah vlade vedno komunicirajo tudi z opozicijo,” je poudarila. Kot je dodala, ji umanjka ta del pri strateških pogledih na razvoj Slovenije. Kot je povzela, “sem zadovoljna delno s potjo, na tej poti me skrbi, da ta vlak vozi prepočasi”.

Pri protipoplavni obnovi pa je po njeni oceni v tistem prvem koraku vlada res naredila ogromno. “Ustavilo se je pa, in to zelo težko sprejmem, pri administraciji, če kdaj bi lahko te poplave pokazale, kako in na kakšen način je treba zregulirati javni sektor v smer debirokratizacije. Če pomoč pride prepočasi, bodo ljudje nezadovoljni in to se nam zdaj že dogaja,” je dodala. Težko sprejme, da še vedno niso rešili vprašanja vseh tistih, ki ne morejo več živeti v svojih domovih.

Komentirala je tudi namig predsednika SDS Janeza Janše takoj po evropskih volitvah, naj premier Robert Golob ravna podobno kot francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je po porazu na evropskih volitvah razpisal predčasne volitve. Po besedah predsednice je v Sloveniji situacija precej drugačna kot v Franciji. Opozicija, katerakoli že je, v katerikoli vladi, bo po njenem mnenju vedno izkoristila vsak trenutek, da bi pozivala na predčasne volitve. “Ampak za Slovenijo, sem prepričana, da čas za predčasne volitve ni tu.” Podpora tej vladi in njenim ukrepom pada že dalj časa, kar se je potrdilo na evropskih volitvah, zato je po njenih besedah čas za analizo znotraj levega pola politike, “da pogledajo, kaj so delali narobe”.

Medklic: tranzicijska levica si zagotovo ne želi takojšnjih predčasnih volitev, pač pa bodo botri počasi pripravili Goloba na “odhod”. Še vedno ni izključeno, da bi bil za slovenskega člana Evropske komisije imenovan kar sam Golob, vlado pa bi prevzel “novi obraz”. Ali pa bodo naredili obratno in “nov obraz” prihranili za volitve, ki naj bi se zgodile že prihodnje leto. Tudi zaradi dejstva, da so odnosi med koalicijskimi strankami napeti.

A vrnimo se k Pirc Musarjevi.  Priznanje Palestine, ki se je zgodilo v dneh pred evropskimi volitvami, pa je bilo tudi po oceni Pirc Musar zlorabljeno v predvolilne namene. To je v predvolilnih soočenjih, podobno kot trije referendumi, ukradlo čas evropskim temam, je ocenila. “Palestino smo priznali, to je zame najbolj pomembno, namreč Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN zagovarja rešitev dveh držav. Jaz sem sama na stališču, da težko zagovarjaš rešitev dveh držav, če ene od vpletenih v konflikt ne priznaš. To je majhen kamenček v mozaiku, ampak vendarle je to en korak naprej, ena platforma, na kateri se bo lahko dalje delalo,” je dodala.

Glede referendumov o ureditvi prostovoljnega končanja življenja, preferenčnem glasu in rabi konoplje pa ima po njenem mnenju zdaj vlada idealno priložnost, da dokaže, da posvetovalnih referendumov niso razpisali zgolj zaradi večjega prihoda volivcev na evropske volitve. “To lahko dokažejo samo z dejanji,” meni.

Ob prazniku državnosti, 25. juniju, pa si želi več enotnosti pri pomembnih temah. “Moje sporočilo ob dnevu državnosti je, še enkrat, kultura dialoga, pogovori. Zelo dolgčas bi bilo, če bi vsi enako razmišljali, tudi če si na koncu rečemo, da se strinjamo, da se ne strinjamo, se je treba naslednji dan pogledati v oči, pozdraviti, se morda kakšen mesec ne pogovarjati o temi, ki nas je razdvojila. Ampak dialog je vedno tisti, ki rešitve najde. Veste, nenazadnje meni osebno politika pomeni eno stvar, politika je sklepanje kompromisov, ampak ne gnilih,” je sklenila.

Je torej Kučan preko Pirc Musarjeve dal signal, naj se Golob počasi poslovi? Glede na to, da Golob ni ravno tip politika, ki bi vrgel puško v koruzo po zgledu Marjana Šarca, se lahko zgodi, da bodo uporabili kakšen trši prijem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine