-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Peterle okrcal NSi zaradi odnosa do Janše

Piše: Ž. N. (Nova24TV)

Soustanovitelj stranke NSi in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle meni, da bi se morali v stranki pogovarjati okrog preboja, a v opoziciji rasti ni videti. “Najslabše pa bi bilo, če bi razloge za stagnacijo pripisali kar Janezu Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi”, je prepričan Peterle. NSi ima po njegovem potencial za preboj, a ga ne izkorišča v zadostni meri.

“Kdor pričakuje, da bom predlagal zamenjavo vodstva, dodal poleno na kakšno grmado, napovedal izstop ali ustanovitev nove stranke, ga bom razočaral,” je na sobotnem kongresu stranke NSi izpostavil Lojze Peterle in dodal, da ima željo, da bi se lahko pogovarjali o preboju in obstoju stranke. Vodstvo je namreč kongres za kongresom napovedovalo preboj, zaradi česar je prišlo v preteklosti tudi do zamenjave vodstva. “Hudo je, če se ne ujameta samopodoba in predstava drugih o stranki,” je poudaril in dodal, da je od slednjega odvisen sam volilni rezultat.

Nenaklonjen temu, da so v opoziciji glavni kritik Janše
V tretji vladi Janeza Janše so se po mnenju Peterleta odlično držali, za to pa niso bili tudi nagrajeni. “A če smo odlično delali v več Janševih vladah, ne vidim potrebe, da bi bili v opoziciji njegov glavni kritik,” je izpostavil po poročanju STA in dodal, da ravno tako ne vidi potrebe po tem, da bi v času pred volitvami šli v “postavljanje ekskluzivnih pogojev ali da bi bili boj med dvema ognjema, kar se do neke mere dogaja”.

Peterle meni, da NSi pogojev ne bi smela postavljati pred televizijskimi kamerami, ampak za pogajalsko mizo. Svet stranke bi moral biti tisti, ki bi obravnaval odnos do Janše in tudi sprejel stališče. “Zgolj izjava vrha stranke o tako pomembni zadevi je premalo. Ali pa je bilo to prezgodaj,” je opozoril in izrazil kritiko do aktualne vlade. Vlada Roberta Goloba je po njegovem močna le pri podiranju tistega, kar je bilo zgrajenega pred njo.

“Ne samo, da jim ne gre, delajo škodo,” je bil kritičen in dodal, da pod vlado Roberta Goloba gremo navzdol in nazaj. “Vendar naš ideal ni bil nikoli samo naprej, moramo tudi navzgor, to zadeva tudi politično kulturo. Slovenije ne bomo izboljšali z zastiranjem drugih, ampak s cilji, ki nas bodo povezovali v nove skupne projekte,” je prepričan Peterle. Meni, da ne bi bilo prav, če bi le uživali v samomorilskem strmoglavljenju vlade, ki velja za doslej najbolj neučinkovito. Prav tako bi bilo po njegovem napačno predpostavljati tudi, da “je minila epidemija novih obrazov s starim ozadjem“.

“Pripraviti je treba dolgoročen odgovor na vprašanje, kako naprej, in se zavedati, da je danes skoraj polovica slovenskih volivk in volivcev neopredeljenih, da v tem, kar gledajo, ne vidijo prave alternative,” meni. Kot pravi, bi moral biti njihov prispevek v omenjeni smeri “delo pri povezovanju izvorno demokrščanskih sil, a ne iz taktičnih ali zgolj bližnjih volilnih namenov, ampak iz strateških razlogov”. Več namreč ne bodo dobili, če bodo razdeljeni. Meni, da zgolj s podajanjem izjav ni mogoče doseči sredine. Volivci so tisti, ki namreč stranko postavijo na sredino. Člane je v govoru pozval, naj stranko vodi jasna vizija prihodnosti, ne pa dnevna politična gesla in zamere.

Spregovoril je tudi o evropskih volitvah, kjer bo potrebno po njegovo v osredje postaviti človeka, družino in nacijo. Želi si, da volivci stranko prepoznali “kot Evropejce s slovenskim srcem in pravimi cilji”. “Naša lista mora nastopiti z jasno zavestjo, kaj danes pomeni spoštovanje človeškega dostojanstva in kaj pomeni delati skupaj. Jaz bi rekel raje manj, ampak tisto zares,” je bil jasen Peterle.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine