4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

(OZADJE) Kako se je Senidah (ne)zavedno zapletla z balkansko estradno mafijo s sedežem v Črni gori

Piše: Peter T.

Številne estradne zvezde, ki so v zadnjih letih na Balkanu postale popularne, imajo začetke svojih karier v sodelovanju z avtorji, kot sta Džala Brata in Buba Korelija. To jim je zagotovilo prepoznavnost, a hkrati (ne)zavedno sodelovanje z estradno mafijo, je pred več meseci srbski Espreso. Med njimi je tudi Senida Hajdarpašić z umetniškim imenom Senidah, sicer v Sloveniji rojena Črnogorka.

Mediji so te dni poročali, da je kriminalna skupina v Sarajevu načrtovala napad na Senidah. Združbo vodi Admir Arnautović, nekdanji menedžer Hajderpašićeve. Šmrk, kot je njegov vzdevek, je po podatkih policije načrtoval, da bi pevko pretepli in polili s kislino ter ji tako uničili kariero. Kriminalna združba je namreč prepričana, da jim Senidah dolguje pol milijona evrov, kar naj bi bilo nadomestilo za vložke v ustvarjanje njene popularnosti na Balkanu.

Espreso je poročal, da so nekatere pevke prekinile sodelovanje z mafijo. To so bile Dara Bubamara, Maja Berović in Senida Hajdarpašić. Do odhoda naj bi prišlo potem, ko so kriminalci na pevke pritiskali, da postanejo del kriminalne združbe. Po informacijah srbskega portala naj bi Džala in Buba zahtevala od Dare, Senide in Maje, da jih zastopajo osebe, ki se predstavljajo kot producenti in menedžerji, ter jim prirejajo nastope po Evropi. »Po podatkih, ki smo jih pridobili, je vrh te mafijske združbe v Črni gori. Glede na to, da je ta zgodba znana v zaodrju, da številni pevci vedo, s kom Džala in Buba sodelujeta in kdo stoji za njima, so te tri pevke domnevale, za kaj gre, in njun predlog zavrnile. Zaradi tega sta se odločila, da z njima ne bosta več sodelovala, torej da ne bosta pisala pesmi za Majo, Daro in Senido,« piše Espreso. Kmalu zatem so se začeli prvi napadi. »Neznanci« so na koncertih povzročali pretepe in špricali s solzivcem. Do veliko nastopov potem sploh ni prišlo.

Estradna mafija obvladuje dobršen del balkanske zabavne industrije, tako da denar, zaslužen s kriminalom in drugimi nezakonitimi dejavnostmi, vlaga v kariere glasbenih zvezdnikov. Po poizvedovanju Espresa se ti kriminalci v javnosti predstavljajo kot poslovneži, menedžerji in producenti, vanje vložijo več deset tisoč evrov za pesmi, videospote in organizacijo koncertov, da bi kasneje pobrali več kot polovico zaslužka. Na tem seznamu naj bi bila poleg Džale in Bube še Darko Lazić in Stefan Đurić Rasta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine