5.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Os zla se izrisuje: ruski avtokrat Putin se spreneveda, ko ostro nasprotuje izraelski kopenski ofenzivi na Gazo pod pretvezo nevarnosti »civilnih žrtev«

Piše: G. B.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozval h končanju prelivanja krvi na Bližnjem vzhodu in opozoril Izrael, da bo kopenska ofenziva na območju Gaze vodila do “popolnoma nesprejemljivega števila civilnih žrtev”, poročajo tuje tiskovne agencije. To je dejal po tem, ko je Izrael pozval palestinske prebivalce območja Gaze k umiku na jug območja.

“Pojavljajo se različni scenariji, vključno z možnostjo vojaških in nevojaških ukrepov proti območju Gaze, primerljivih z obleganjem Leningrada med drugo svetovno vojno,” je dejal Putin na novinarski konferenci v Biškeku ob robu vrha Skupnosti neodvisnih držav. “Razumemo, kaj to pomeni. Po mojem mnenju je to nesprejemljivo. Tam živi več kot dva milijona ljudi,” je izpostavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Dejal je tudi, da je Izrael soočen z napadom, kakršnega v zgodovini ne samo glede obsega ampak tudi krutosti še ni bilo, in da se ima seveda pravico braniti, da pa je prelivanje krvi treba končati. Ocenil je, da je izhod mogoče najti z mediacijo, pri tem pa kot posrednico znova ponudil Moskvo, ki ima tradicionalno dobre odnose z izraelskimi in palestinskimi oblastmi ter več regionalnimi silami, kot so Sirija, Egipt in Iran. Hkrati je Izrael obtožil, da se je na napade skrajnega palestinskega gibanja Hamas odzval “v velikem obsegu in precej brutalno” ter pozval k zaščiti civilistov.

Gre pa za hudo sprenevedanje s strani ruskega avtokrata, ki je pred letom in pol začel z agresijo na Ukrajino, ki je še ni konec. Kot je znano, je Rusija že doslej nekaj let sodelovala kot branilka režima v Siriji, sedaj pa z iransko tehnologijo (droni) silovito napada Ukrajino ter povzroča civilne žrtve. Manj znano je sicer, da je Iran tihi Hamasov podpornik, čeprav tega noče izrecno povedati. Hamas in šiitski Hezbolah, ki Izrael napada iz Libanona na severu, sta dejansko zaveznika v boju proti judovski državi. Očitno pa ju vse bolj podpira tudi uradna Moskva. Tu velja omeniti tudi navezavo s Kitajsko in Severno Korejo.

Dejstvo pa je, da je Gaza že od nekdaj nekakšno glavno oporišče Hamasa za napade na izraelska ozemlja. Zato je izraelska ofenziva pričakovana, Izrael pa je bil toliko uvideven, da je pozval k evakuaciji prebivalstva, ki bi jih Hamas sicer uporabil za živi zid, kar je sicer vedno počel.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine