17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Orbanovih 12 pravil za rekonkvisto Zahoda

Piše: Ivan Šokić

Madžarski premier Viktor Orban je na konferenci konservativcev CPAC v Budimpešti predstavil 12 točk, ki so omogočile zmagoslavje njegove stranke na volitvah in bi po Orbanovem mnenju koristile tudi ostalim konservativcem na Zahodu.

Številni konservativci na Zahodu se sprašujejo zakaj je Fidesz na Madžarskem tako uspešen v primerjavi z drugimi sorodnimi strankami v državah po Evropi. Madžarski premier je s tem namenom predstavil 12 pravil, ki bi konservativcem omogočila, da ponovno prevzamejo nadzor nad Zahodom. “Recept je v javni domeni, lahko ga uporabite, sestavlja ga 12 točk, ki jih zdaj tu z vami delim za zmeraj,” je zbranim povedal Orban.

Kot prvo je Orban poudaril potrebo po igranju po lastnih pravilih. Edini način kako je mogoče zmagati je, da zavrnete sprejetje rešitev in predlogov, ki jih nudijo drugi. Za to je potrebna trda koža. Orban je zbrane ravno tako posvaril, da “kdor igra po nasprotnikovih pravilih bo gotovo poražen.”

Druga stvari, ki jo je izpostavil je potreba po vedenju kaj vaši ljudje želijo. Po Orbanovem mnenju mora biti nacionalni konservativizem odziven na domačo politiko, kar pomeni, da mora biti na strani volilnega telesa. Kot takšen primer je Orban navedel migrantsko krizo. “Ker Madžari niso želeli ilegalnih priseljencev smo se odločili, da na južni meji zgradimo zid.” To je bilo narejeno v treh mesecih. Orban poudarja, da štejejo dejanja, ne razmisleki o dejanjih. Pregovarjanje o tem, ali je zid ali ograja ne koristi nikomur.

“Moram najti nekaj tematik pri katerih je levica v celoti ločena od realnosti in jih predstaviti na način, da ne bodo razumljive samo intelektualcem. Te ideje progresivcev, so po Orbanovem mnenju radikalno nedokazane fantazije, a obenem tudi priložnost za konservativce.

V tretji točki je Orban poudaril, da mora biti zunanja politika osnovana na interesih in ne na ideologiji. Levica vztraja, da se mora zunanja politika podrejati ideologiji, ker na tak način gledajo tudi zgodovino. Desnica mora po Orbanovem mnenju ubrati ravno nasprotno smer in ne glede na vse vedno na prvo mesto postaviti interese svojega naroda. “Na prvem mestu mora biti narod, prvo Madžarska, prvo Amerika.”

Kot primer takšnega delovanja je Orban navedel konflikt v Ukrajini. “Rusija je agresor, Ukrajina je žrtev. Obsojamo agresorja in nudimo pomoč napadenemu, a istočasno se zavedamo, da Madžarske ne brani Ukrajina. T je nesmisel. Madžarsko lahko brani samo NATO in madžarska vojska.” V Nadaljevanju je Orban poudaril, da Madžari z veseljem pomagajo, “a niso pripravljeni plačati cene vojne, kajti toni njihova vojna in od tega nimajo koristi. Zelo dobro se zavedajo, da z vojno pridejo sankcije, inflacija, stagnacija, in vojna vedno osiromaši ljudi.

V četrti točki je Orban poudaril pomembno vlogo lastnih medijev. Številni konservativci se po Orbanovem mnenju še vedno diso pripravljeni soočiti z dejstvom, da je levica zavrgla stara pravila igre po katerih so bili mediji in politika ločeni. To je potrebno sprejeti in se temu primerno prilagoditi. Če karikiramo, nima smisla vztrajati pri dvoboju s sabljo, če se nasprotnik prikaže s pištolo.

Kot peto točko je Orban poudaril pomembnost razkrinkanja političnih nasprotnikov še preden so sami pripravljeni pokazati svoj pravi obraz. Orban temu pravi razbijanje tabujev. “Tu na Madžarskem to počnemo na način, da razkrijemo, kaj namerava levica še preden to storijo. Sprva bodo zanikali, a bomo zaradi tega želi še večji uspeh ko se izkaže, da smo imeli prav vseskozi. Tak primer je nedavno sprejeta zakonodaja, ki je preventivno prepovedala vsiljevanje LGBT ideologije v učilnice. Levico so s tem potisnili v obrambni položaj, dokler niso bili na koncu prisiljeni priznati, da si res želijo LGBT indoktrinacije otrok. Zakaj bi sicer nasprotovali zakonu, ki to prepoveduje.

Ključna odskočna deska za konservativce, je v šesti točki izpostavil Orban, je gospodarska uspešnost. To pomeni krepitev dejanskih plač, nizko brezposelnost in rast BDP. “Ko smo prišli na oblast, smo se odločili, da bomo vodili samo gospodarsko politiko, ki bo korističa večini volilnega telesa. Za to imamo na Madžarskem poseben moto: Celo tisti, ki ne volijo za nas bodo imeli koristi.” Orban je poudaril, da ljudje želijo delati in vsaka desna vlada, ki ne more ustvariti gospodarskih koristi je obsojena na propad. “Ljudje želijo službe, ne ekonomskih teorij. Ljudje želijo napredovati v življenju in svojim otrokom zagotoviti boljše življenje.”

V sedmi točki je Orban poudaril, da se konservativci ne smejo pustiti marginalizirati. Teorije zarot, poudarja Orban, lahko imajo veliko občinstvo na družbenih omrežjih, a še ne zmagujejo volitev. Četudi so teorije resnične, služijo zgolj oddaljevanju volilnega telesa in porazu konservativcev na volitvah, je prepričan Orban.

8. je poudaril Orban, v današnjem kompleksnem svetu postaja vedno bolj pomembno prebiranje knjig. “Branje nam pomaga razumeti kaj naši nasportniki razmišljajo in kje njihovi umi delajo napake.”

V deveti točki je Orban poudaril pomen vere. “Pomanjanje vere je nevarno. Če nekdo ne verjame, da bo nekoč prišel sodni dan in bo moral pred Bogom odgovarjati za svoja dejanja, potem bo tak nekdo poskusil storiti vse kar je v njegovi moči. Zato mlade konservativne študente politologije spodbujamo, da živijo v veri.” Madžarski premier je priznal, da je ključen pomen vere prepoznal v zadnjih letih in poudaril, da gre ravno veri pripisati velik del zaslug za njegov uspeh.

Za marsikaterega konservativca je najpomembnejša 10. točka Orbanovega vodiča. Madžarski premier je poudaril, da so na levici ne glede ali so liberali, progresivci ali neomarksisti, vedno združeni in si vedno krijejo hrbet. Medtem se na desnici vsak trudi biti sam in bolj papeški od papeža. “Konservativci so se sposobni prepirati eden zdrugim za najmanjšo figo.” Orban je priznal, da je na desnici veliki intelektualne pretanjenost in razlik v mnenjih, a da bi uspeli v politiki, se je pomembno osredotočiti na stvari o katerih se lahko strinjamo, ne na stvari v katerih se razlikujemo. Desnica ponavadi dela to napako, da bo skupni jezik raje iskala z levico, kot pa s strankami na desnici. Orban je kot primer dobre prakse navedel odnose med Madžarsko in Vatikanom. Državi imata radikalno nasproten pristop do nelegalnih migracij, a imata zato veliko skupnega na področju družinske politike.

V 11. točki je Orban poudaril, da se uspeh konservativne politike skriva v močni skupnosti. “Manj ko je skupnosti in bolj osamljeni ko so ljudje, več volivev imajo Madžarski liberali, in več ko je supnosti, več glasov dobimo mi.”

Za konec je Orban izpostavil pomen grajenja institucij, ki bodo obstale tudi brez nas. Madžarska vlada s tem razlogom izdratno podpira celo vrsto izobraževalnih, medijskih, verskih in mladinskih organizacij, ki so v celoti odsotne drugod na Zahodu. “Ne smemo pozabiti, politiki pridejo in grejo, a institucije ostanejo z nami več generacij. Te institucije imajo zmožnost intelektualnega obnavljanja politike. Spet in spet potrebujemo nove ideje, nove misli, nove ljudi, in ko nam tega zmanjka, nam zmanjka nabojev in takrat nas bo opozicija zmlela brez milosti.” To je nekaj kar se že leta in leta kaže na volitvah v Sloveniji. Medtem ko se politika ukvarja sama s seboj, levica preko šolskega sistema ustvarja cele generacije novih volivcev.

“Isti ljudje brez obraza, ideološko izurjeni birokrati sedijo v Washingtonu D.C. in Bruslju. Progresivni liberalci, novi marksisti in zaščitniki Georga Sorosa, propagatorji odrpte družbe želijo odpraviti zahodni način življenja in vas,” je povedal Orban. Po mnenju madžarskega premiera bo odločilno leto 2024. Takrat so v ZDA volitve za kongres in predsedniške volitve, medtem ko so na drugi strani Atlantika na sporedu evropske parlamentarne volitve. “Ta dva dogodka označujeta dve fronti v boju za Zahodno civilizacijo. Danes nimamo nobene, a potrebujemo obe. Imamo dve leti časa, da se pripravimo. Madžarska lekcija je, ta ne obstaja čarobna krogla. Je samo trdo delo.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine