4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Odziv vodstva RTV Slovenija na javni dopis Univerze v Ljubljani

Piše: L. K. F., RTV

Sredi minulega tedna so iz rektorata Univerze v Ljubljani v javnost poslali izjavo Univerze v podporo neodvisni RTV Slovenija. Danes jim je generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough odgovoril, da si tudi vodstvo javnega medijskega zavoda ves čas prizadeva ravnati neodvisno od političnih in drugih interesov. Na očitke rektorja, češ da se na RTV dogajajo grožnje z odpuščanji in disciplinskimi postopki ter drugimi nevidnimi pritiski na novinarke in novinarje, je Grah Whatmough dejal, da gre za neresnične navedbe. In naj se rektor v prihodnje v luči objektivnosti in pridobitve vseh informacij pred naslavljanjem javnosti obrne najprej na vodstvo RTV.

V nadaljevanju obe pismi objavljamo v celoti.

 

Spoštovani dr. Gregor Majdič,

8. 9. 2022 smo prejeli vaš dopis, v katerem izražate zaskrbljenost nad dogajanjem na RTV Slovenija in nas pozivate k zaščiti neodvisnosti novinarsko-uredniškega delovanja zaposlenih.

Tako kot Univerza strmi k uresničevanju svojega poslanstva, neodvisno od političnih in drugih interesov, si tudi vodstvo javnega medijskega zavoda ves čas prizadeva ravnati v javnem interesu. Javni medijski servisi so namreč podobno kot Univerza eden ključnih temeljev demokratičnega prostora, ki jih je treba varovati in negovati, s svojim delovanjem pa postavljajo zgled sodobne organiziranosti, tehnološke odličnosti in politične neodvisnosti.

Vašo skrb za to iskreno cenimo in vam ob tem zagotavljamo, da so navedbe o grožnjah ter pritiskih na zaposlene neresnične. Vodstvo RTV Slovenija si namreč ves čas prizadeva, da bi dialog z nekaterimi nezadovoljnimi zaposlenimi reševal znotraj zavoda, za pogajalsko mizo, v preteklem tednu je predlagalo celo mediacijo, ki bi omogočila normalizacijo razmer v Informativnem programu Televizije Slovenija. Razumeti pa nas morate, da tako kot na Univerzi ni dopustno, da zaposleni ravnajo v nasprotju s pravilniki, sprejetimi hišnimi redi in akti, tako tudi na RTV Slovenija ne moremo dopustiti, da del zaposlenih nezadovoljstvo rešuje z vdorom v studio in na ta

način obremenjuje plačnike RTV prispevka. Vodstvo ne le da sme, temveč mora ravnati preudarno ter zakonito in tako je postopalo tudi v zadnjem primeru.

Spoštovani gospod Majdič, vodstvo RTV Slovenija je vselej pripravljeno na konstruktiven pogovor in izmenjavo mnenj, zato bomo veseli, da se v prihodnje v luči objektivnosti in pridobitve vseh informacij pred naslavljanjem javnosti obrnete na nas za pojasnila.

Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija

 

To pa je izjava Univerze v Ljubljani v podporo neodvisni RTV Slovenija, ki jo je v javnost poslala Polona Movrin, vodja službe za odnose z javnostmi, organizacijo in protokol , sicer nekdaj novinarka Pop TV.

Univerza v Ljubljani izpostavlja pomen javne radiotelevizije in kakovostnega informiranja

Ljubljana, 7. 9. 2022 – Univerza v Ljubljani v luči nadaljevanja tradicije evropskega univerzitetnega izobraževanja, ki temelji na humanizmu in razsvetljenstvu, izjemno pomemben del tega poslanstva pa je tudi kakovostno izobraževanje in informiranost javnosti, ponovno izpostavlja pomen neodvisnega delovanja javne radiotelevizije. V sodobnem času so za odgovorno upravljanje z družbo javni mediji neprecenljivega pomena. Ob zaskrbljujočem porastu dezinformiranosti, vplivnosti družbenih medijev v zasebnem lastništvu peščice globalnih akterjev in okrepljeni družbeni polarizaciji so visoki standardi novinarskega poklica, neodvisnost poročanja in odpornost na politične in druge pritiske, ki ne sodijo v domeno javnega dobrega, pogoj, da ostanemo odprta, na informiranem dialogu temelječa družba.

Zato na Univerzi v Ljubljani z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje na RTV Slovenija, ki bi morala delovati kot kakovosten javni servis. Grožnje z odpuščanji in disciplinskimi postopki ter drugimi nevidnimi pritiski na novinarke in novinarje so nedopustni za vodenje in delovanje naše javne radiotelevizije. Kot osrednja akademska ustanova v Sloveniji smo dolžni pozvati k zaščiti neodvisnosti novinarsko-uredniškega delovanja zaposlenih v skladu z najvišjimi profesionalnimi standardi.

RTV Slovenija je naše skupno javno dobro, avtonomnost novinarskega in uredniškega dela pa temelj delovanja v interesu javnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine