9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Objavljeno celotno poročilo vlade o nabavah zaščitne opreme: Od praznih skladišč in nevestnega dela Marjana Šarca, do nepravilnostih pri pogodbah, ki jih je podpisal “žvižgač” Gale!

Vlada je razkrila težko pričakovano poročilo o nabavah zaščitne opreme in ventilatorjev, ki ga na spletnem portalu Nova24TV objavljamo na koncu tega članka v celoti. V njem med drugim lahko preberete, kako je vlada Marjana Šarca za seboj pustila prazna skladišča zaščitne opreme, podrobno pa je naveden potek dobav zaščitne opreme in ventilatorjev v času nove vlade. Medresorska delovna skupina je med drugim vzpostavila natančen protokol za nabave zaščitne opreme, poročilo pa razkriva, da je pri dobavah ventilatorjev prihajalo do zaplemb in drugih težav pri dobavi in tako nekatera naročila ostajajo neizpolnjena. MGRT izpostavlja številne nepravilnosti, ki jih je zaznalo pri pogodbah, ki jih je podpisal “žvižgač” Ivan Gale!

 

Vlada je razkrila težko pričakovano Poročilo o stanju, razlogih, zalogah in naročili osebne zaščitne ter kritične medicinske opreme ob razglasitvi epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z njo. V poročilu, ki je bilo sicer predano tudi policiji, uvodoma navajajo podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je 3. marca 2020 ugotovila, da so se od začetka izbruha virusa SARS-CoV-2 cene osebne zaščitne opreme močno povečale (cene kirurških mask so se povečale za šestkrat, cene respiratorjev N95 za trikrat in cene obleke za dvakrat) ter da dobava lahko traja več mesecev, da so se razširile manipulacije trga in da se zaloge pogosto prodajo najvišjim ponudnikom.

Vlada Marjana Šarca za seboj pustila prazna skladišča zaščitne opreme

Že 20. februarja so bili izpolnjeni pogoji, da bi institucije EU in države članice (tudi Slovenija), ki tako želijo, sodelovale v postopku skupnega javnega naročanja zdravstvenih protiukrepov, ter da bi vlada osebno zaščitno opremo določila kot blago osnovne preskrbe. Vlada Marjana Šarca bi morala najkasneje po opozorilu Sveta EU ustrezno zaščitno opremo določiti kot blago osnovne oskrbe in nemudoma začeti postopke za njeno nabavo. Vendar vlada pravočasno nič od navedenega ni storila. Po pozivih Zdravniške zbornice in zdravstvenih ustanov je vlada dne 27. 2. 2020 zgolj odločila, da se uporabi zaščitna oprema iz blagovnih rezerv in sicer 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje. Hkrati je odločila, da Zavod za blagovne rezerve blago nadomesti najkasneje do 31. decembra 2020.
 
Več si lahko preberete TUKAJ.

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine