12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Objavljamo tragično pričevanje otrok, ki so preživeli krvavo morijo v Dražgošah! Vse, ki tako podlo izkoriščajo tragedijo, bi moralo biti sram!

Mit o dražgoški bitki je eden največjih mitov partizanske lažne zgodovine na slovenskih tleh. Vendar se pozablja usoda umrlih 41 vaščanov Dražgoš, ki so umrli zaman. Objavljamo zgodbe tistih, ki so eno najhujših tragedij v zgodovini vasi Dražgoše doživeli kot otroci. “Žrtve so nič krivi ljudje, tisti, ki so krivi za povzročeno gorje, pa se kitijo s slavo in junaštvom,” se svojih tragičnih otroških dni spominja Franc Šolar.

 

Dražgoška bitka ima dve zgodbi. Eno zgodbo širijo levo usmerjeni mediji in politiki, ki Dražgoše prikazujejo kot eno največjih uspehov partizanskega boja. V našem mediju vam bomo prikazali drugo plat zgodbe. Temačno plat. V nadaljevanju bomo opisali zgodbe takratnih otrok Janeza Jelenca, Franca Šolarja, Rafka Eržena in Franca Pintarja. Ponovno, kot že večkrat prej, so Janko, Francka in stari ata obupno prosili partizane, naj se umaknejo. ”Poglejta, kaj se dogaja,” so jim govorili. Njihove prošnje niso bile uslišane,” se spominja Rafko Eržen. Zaradi njihovih neuslišanih prošenj je umrlo 41 nedolžnih prebivalcev Dražgoš.

Kdo je torej kriv za dražgoško tragedijo? V prvi vrsti vsekakor Nemci kot okupatorji. Žrtev med nedolžnimi domačini pa zagotovo ne bi bilo, če bi partizanski štab prisluhnil prošnjam številnih Dražgoških gospodarjev. Pikcev oče Andrej mi je večkrat pravil, kako je na mitingu prosil in prepričeval partizanski štab, naj se bataljon umakne iz vasi. Potrebno hrano so bili Dražgošani pripravljeni partizanom celo voziti na Jelovico. Pikcev oče je dejal, da so ga ob takih predlogih partizani tako obstopili, da je moral utihniti in odnehati. Tudi sam se spominjam pogovorov starejših ljudi, ki so že pred dražgoško tragedijo trdili, da partizani za vas ne pomenijo nič dobrega. Pa kako prav so imel,” zaključuje svoje otroško bolečino Franc Pintar.

Janez Jelenc bil v času dražgoške tragedije star 10 let
Janez Jelenc je bil v času dražgoške bitke star 10 let. V tistih prvih dneh leta 1942 je z zanimanjem kot otrok spremljal prihod partizanov v Dražgoše. Partizani so se naselili po celotni vasi. V začetnih dneh so pripravili tudi miting za celo vas. Zagotavljali so, da bodo vas branili pred nemškimi okupatorskimi silami do zadnjega. Nemške sile so Dražgoše pričele napadati 9. januarja 1942. Partizanske sile so prvi nalet zdržale. Sledil je še drugi napad Nemcev, katerega so partizani odbili. A usodni dan 12. januar 1942 so Dražgoše padle v nemške roke, partizani pa pobegnili. Nedolžne in nemočne domačine pa prepustili krvavemu nemškemu maščevanju.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine