30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Občinski svet Ilirske Bistrice vložil revizijo glede izvedbe referenduma o centru za migrante: Občani morajo imeti pravico odločati o tem vprašanju!

Občinski svet Občine Ilirska Bistrica je prejšnji teden v roku vložil revizijo na sodbo upravnega sodišča glede izvedbe referenduma o centru za migrante na Jelšanah, je danes za STA potrdil odvetnik in občinski svetnik Andrej Batista. Ob tem pričakuje, da bo vrhovno sodišče o reviziji odločalo prednostno. “Prepričan sem, da bi morali občani imeti pravico o tem vprašanju odločati na referendumu,” meni župan Ilirske Bistrice Emil Rojc.

Občinski svet je marca sklenil razpisati referendum o sprejemno-registracijskem centru za migrante ob mejnem prehodu Jelšane, a je upravno sodišče oba sklepa občinskega sveta v zvezi s tem odpravilo s pojasnilom, da se referendum nanaša na migracijsko politiko, odločanje o njej pa je v pristojnosti države in ne občine.

Občina je nato zoper sodbo upravnega sodišča vložila predlog za revizijo na vrhovnem sodišču, saj da gre za ustavno pravico državljanov do referenduma. Vrhovno sodišče pa je ugodilo občini in dopustilo revizijo zoper sodbo upravnega sodišča. Vrhovno sodišče bo moralo pri tem presojati o vprašanju, ali so bile s prepovedjo referenduma občanom kršene ustavne volilne pravice, in o tem, ali gre pri sprejetih sklepih občinskega sveta za posamična ali splošna pravna akta.

Občani morajo imeti pravico odločati o tovrstnih vprašanjih na referendumu
Kot je danes za STA pojasnil odvetnik Andrej Batista, ki za bistriško občino tudi vodi celoten postopek, so revizijo vložili prejšnji teden, torej znotraj predpisanega 15-dnevnega roka od prejema odločitve vrhovnega sodišča. Batista pričakuje, da bo sodišče zdaj zadevo obravnavalo prednostno. Je pa po njegovih besedah težko napovedati, kdaj bo sprejelo odločitev. Upa, da bi se to zgodilo do jeseni ali vsaj še v tem letu.

Bistriški župan Emil Rojc pa je za STA pojasnil, da je kot župan sicer vložil ugovor na upravno sodišče, saj je bil opozorjen, da bi bil referendum v nasprotju z zakonom in bi bil v prekršku, če tega ne bi storil, vendar upa, da bo občinski svet z revizijo uspešen. “Prepričan sem, da bi morali občani imeti pravico o tem vprašanju odločati na referendumu,” je dodal.

C. Š./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine