28 C
Ljubljana
sreda, 28 julija, 2021

Nova klofuta Šarčevi vladi: Ustavno sodišče začasno zadržalo novelo ZKP, ki bi omogočila vohunjenje za državljani, v SDS na glas pozdravljajo odločitev

Ustavno sodišče je ob obravnavi zahteve za oceno ustavnosti več členov ZKP, ki so jo med drugim podali poslanci SDS, začasno zadržalo izvajanje člena, ki je predstavljalo pravno podlago za uporabo lovilcev IMSI. Ta omogoča vohunjenje za državljani v stalinističnem slogu, zato stranka SDS pozdravlja odločitev ustavnega sodišča.

 

Vlada Marjana Šarca si je zaslužila novo klofuto zaradi protiustavnega ravnanja. Ustavno sodišče je namreč glede zahteve poslancev Slovenske demokratske stranke in skrajne Levice za oceno ustavnosti spremenjenega zakona o kazenskem postopku odločilo o začasnem zadržanju izvajanja člena, ki ustvarja pravno podlago za uporabo lovilcev IMSI. Ustavno sodišče je po poročanju portala Politikis ocenilo, da bi zaradi izvrševanja tega člena lahko prišlo do težko popravljivih škodljivih posledic. 150. a člen ZKP-N govori o uporabi tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije, ne da bi predlagali zadržanje njegovega izvrševanja. “Ukrep omogoča izrazito neosredotočeno zbiranje in obdelovanje številnih osebnih podatkov iz zasebnega življenja širokega kroga posameznikov,” navaja ustavno sodišče.

Druge zakonske spremembe bo ustavno sodišče obravnavalo prednostno
Poslanci so sicer vložili tudi zahtevo za oceno ustavnosti tretjega in sedmega odstavka 148. člena ter členov 149. b, 149. c in 156. ter drugega stavka prvega odstavka 216. člena zakona o kazenskem postopku. Prepričani so, da je zakon v omenjenih delih protiustaven, saj da krši 2., 8., 14., 15., 22., 23., 35., 36. in 153. člen ustave. Gre med drugim za določbe, ki vsakomur zagotavljajo enake pravice in svoboščine ter njihovo varstvo, tudi sodno, pravico do zasebnosti in nedotakljivost stanovanja. Kot še navaja Politikis, bo ustavno sodišče omenjene spremembe ZKP-N obravnavalo prednostno.

Slovenska demokratska stranka pozdravlja odločitev ustavnega sodišča
V Slovenski demokratski stranki pozdravljajo omenjeno odločitev ustavnega sodišča glede začasnega zadržanja izvajanja 150 a. člena ZKP, ki ustvarja pravno podlago za uporabo lovilcev IMSI: “Velik problem predstavlja neselektivnost – policija bi lahko spremljala tudi tiste, ki sploh niso osumljenci! Nedovršena je tudi kontrola nad uporabo lovilca IMSI. Nadgradnje namreč omogočajo prisluškovanje. Tudi hramba lovilca IMSI na sami policiji je zelo vprašljiva. Na ministrstvu za pravosodje so celo sami zapisali, da je lovilec IMSI samo ‘predpriprava’ za prisluškovanje v prihodnosti!”

Tudi 216. člen je kritično sporen in ga v SDS ocenjujejo kot sindrom priprtih vrat policijske države
O predlogu za zadržanje izvrševanja druge povedi prvega odstavka 216. člena ZKP glede hišne preiskave bo ustavno sodišče odločilo posebej. Tudi pri tem noveliranem členu so pri SDS še posebej opozarjali na ustavno zagotovljeno pravico do nedotakljivosti stanovanja, ki je zapisana v 36. členu ustave, poleg ustave pa jo varujejo tudi nekateri mednarodni akti s področja človekovih pravic. Ustavna pravica nedotakljivosti stanovanja pa je prepletena in povezana tudi z ustavno pravico varovanja zasebnosti.

Zaradi samovoljnosti ministrstva za pravosodje pod vodstvom Katičeve ponovno moralo odreagirati ustavno sodišče
Hišna preiskava brez prisotnosti imetnika stanovanja ali njegovega zakonitega zastopnika je tipičen sindrom priprtih vrat policijske države. V SDS so izrazili še obžalovanje, da koalicijski poslanci niso podprli predloga za sklic javne predstavitve mnenj o predmetnem predlogu zakona. Prav zaradi samovoljnosti ministrstva za pravosodje pod vodstvom Andreje Katič je bilo zopet primorano odreagirati ustavno sodišče!

Zadnje novice

Sorodne vsebine