6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Noro, kakšen monopol ima RTV nad ostalimi mediji! Številke so neverjetne!

Prisilno plačevanje RTV naročnine, mediju, ki ni ni za vse in od vseh Slovencev, kar bi nacionalni medij moral biti, je pri nas na žalost stalna praksa.

 

Za nacionalno televizijo preveč denarja!?

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) v zadnjih letih od plačanih rtv-prispevkov dobi nekaj več kot 90 milijonov evrov letno. Znesek se skozi leta v povprečju nekoliko povečuje, mora pa RTVS od leta 2011 namensko uporabiti dva odstotka zbranega prispevka za podporo produkciji filmov, namenjenih za kinematografsko predvajanje.

Samo za občutek: Planet TV je imel v letu 2019 dobrih 14 milijonov evrov prihodkov, Nova24TV pa skromnih 1,7 milijona evrov. Pri takem (finančno) monopolnem položaju RTVS manjše televizije enostavno ne morejo biti konkurenčne ne pri množini produkcije vsebin, ne pri številu tehničnih in novinarskih kadrov.

Vrednost zbranih sredstev iz naslova rtv-prispevka je sicer v celoti odvisna od zakonskih določil oz. pravnih predpisov s predmetnega področja. Znotraj zakonskih določil pa se znesek zbranega prispevka spreminja oziroma se od leta 2010 redno povečuje zaradi stalnih aktivnosti za pridobivanje novih zavezancev, ki temeljijo predvsem na osnovi pozivanja odjemalcev električne energije in preverjanja z našimi evidencami, pa pojasnjujejo na RTVS.

Ob takih številkah enim res ni hudo!?

Prav dobro se torej godi levičarskemu kadru na RTV. Televiziji, ki že dolgo ni več vseslovenska. Ampak vse bolj postaja levičarsko usmerjena propagandna televizija določenih političnih strank.

Zadnje novice

Sorodne vsebine