18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Noro: človek, ki je odgovoren za nepreiskano pranje iranskega denarja v NLB, se sedaj predstavlja kot glavni borec proti korupciji!

Slovensko javnost je šokirala novica, da je Specializirano državno tožilstvo predkazenski postopek v zadevi Farrokh zaključilo s sklepom o zavrženju kazenske ovadbe. To pa ni tako nenavadno, če vemo da je bil Darko Muženič, ki je danes prvi mož Nacionalnega preiskovalnega urada, v času, ko so Iranci preko vladajoče politike v Pahorjevi vladi oprali milijardo dolarjev umazanega denarja, vodja pristojnega oddelka v uradu za preprečevanje pranja denarja, ko pa je v Sloveniji izbruhnila afera, pa celo direktor urada. Takratna ignoranca do kriminala največjih razsežnosti v zgodovini Slovenije pojasnjuje, zakaj so Muženiča  postavili za šefa NPU. To tudi pojasnjuje zakaj danes levičarji podpirajo iransko agresijo in terorizem.

 

“V Sloveniji se še vedno premalo zavedamo škode, ki jo državi povzroča finančni kriminal,” je v pogovoru za STA ocenil prvi mož NPU Darko Muženič. Vendar se je prav v njegovem času delovanja na Uradu za preprečevanje pranja denarja zgodila največja afera pranja denarja v zgodovini Slovenije. Kot vsi ostali vpleteni, je tudi njegov urad sodeloval pri prikrivanju kriminalnega posla, namesto, da bi ga preiskoval.

“Darko Muženič je kot šef pristojnega oddelka v Uradu za preprečevanje pranja denarja dokazano pomagal pri pranju milijarde evrov za iranski režim v času, ko je bil ta pod trojnimi mednarodnimi sankcijami. Sedaj pa je (ne kljub temu, ampak ZATO) postal šef NPU. In potem se čudimo, da ovadbe padajo??,” se je na Muženičevo izjavo odzval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Kaj pa če nekdo opere milijardo?
Darko Muženič se je v omenjenem pogovoru za STA dal videz pogumnega in srčnega borca proti finančnemu kriminalu. Med drugim je govoril, da kako vsi izgubljeni milijoni, ki jih država izgubi zaradi gospodarskega in finančnega kriminala rušijo temeljne strukture države. “Gospodarskih kriminalnih dejanj se ne da rešiti v trenutku. Pregledati je treba goro dokumentacije, da najdeš tisto točko, kjer je prišlo do ‘preloma’, do samega kaznivega dejanja. Če nekdo v trgovini ukrade 10 dekagramov pršuta za lačne otroke, bo šel takoj sedet za pol leta. Če pa nekdo spravi podjetje na kolena in 200 ljudi ostane brez službe, pa to traja 15 let. S tem denarjem bi lahko na primer skrajšali čakalne dobe v zdravstvu ali financirali slovensko šolstvo,” je modrovala oseba, ki je najbolj odgovorna za pranje ene milijarde iranskega denarja v NLB.

Glede na to, da šef NPU Darko Muženič v preteklosti kot predsednik Urada za preprečevanje denarja ni preprečil mednarodnega kriminala pranja iranskega denarja, ki je kasneje izginilo v nakupu bojnih strupov in proliferaciji za iranski jedrski program, dvomimo, da se bo v resnici ukrepal v boju proti korupciji. Dokler bodo na oblasi tisti, ki so ga postavili, gotovo ne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine