15.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Ni šala! Prejemnik proračunskih sredstev je postal tudi Aleš Musar – bojda zaradi stroškov, ki jih ima zaradi funkcije svoje žene

Piše: Peter Jančič (Spletnicasopis.eu)

Prvo predsedniško plačo bruto 1.570 evrov je dobila predsednica Nataša Pirc Musar. Znesek je nizek, ker je le za zadnji teden decembra. Položaj je prevzela 23.12.2022. Za tedne pred tem je predsedniško plačo dobil še Borut Pahor, bruto 4.119 evrov, so sporočili iz urada predsednice.

Za zadnji teden pa je Pahor prvič dobil nadomestilo kot bivši predsednik: bruto 1.718 evrov. 1.540 evrov predsedniškega doplačila je k pokojnini dobil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan. V vladi je plačo za pol decembra zadnjič dobila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar. Najvišja plača bruto 6.277, neto 3.926 evrov pa je bila med vladnimi funkcionarji izplačana premierju Robertu Golobu (GS).

Koliko bo dobil Aleš Musar?

Po poročanju Večera plačilo za obveznosti, ki jih ima kot soprog, pričakuje tudi Aleš Musar, ki bi za stroške kot soprog predsednice lahko dobil do 15 odstotkov plače predsednika republike. Ker je predsednica uvrščena v najvišji plačni razred, bi Musar lahko dobil do 850 evrov mesečno, je izračunal Večer. Musarjeva predhodnica Tanja Pečar, partnerka bivšega predsednika Boruta Pahorja, tega nadomestila ni zahtevala.

Vlada, ki se bo ta mesec okrepila s petimi dodatnimi ministrstvi, se pogovarja o višanju vseh funkcionarskih plač. Sodnikom in tožilcem je povišico v višini mesečno 600 evrov bruto Golob že obljubil, dobili bi jo naj za januar, torej pri plači prihodnji mesec. Ni pa jasno, kako bo to izplačano, saj zakon premieru ne daje pravice, da bi delil plačne dodatke funkcionarjem. Zaradi izplačil dodatkov mimo zakona so bili v preteklosti veliki škandali in celo sodni postopki proti pomembnim politikom in univerzitetnim profesorjem. Odstopiti je morala ministrica Stanka Setnikar Cankar, v težavah je bil nekdanji finančni minister Dušan Mramor

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine