6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

[NEVERJETNO] Družbeno-politična delavca Siol.net Vukovićeva in Cirman v oddaji na Planet TV Šarca pozvala k uporabi represivnih organov pri odkrivanju virov, po zaslugi katerih je javnost izvedela za nečednosti v aferi “Kralj-Šoltes”!

Slovenski levičarski mediji se vse prepogosto ukvarjajo s tem, kdo je o določeni nečednosti obvestil slovensko javnost, namesto, da bi se posvetili temu, kdo je kriv za prav to nečednost. V večini primerov gre pri tem predvsem za ščitenje kadrov, blizu globoki državi, ki so najpogosteje odgovorni za različna sporna dejanja. Nič drugače ni niti pri aferi “Kralj-Šoltes”, ki je generalnega sekretarja Liste Marjana Šarca Braneta Kralja zalotila pri protipravnih pritiskih in vmešavanjih na glavno nadzornico Uradnega lista. Novinarja spletnega portala Siol.net sta si namreč v oddaji na Planet TV privoščila celo to, da sta predsednika vlade pozvala k temu, naj s pomočjo represivnih organov odkrije, kdo je celotno zadevo, povezano z omenjeno afero, posredoval javnosti. “V novinarstvu se dogaja nekaj, za kar si jaz nikoli nisem mislil, da bo do tega prišlo,” je zadevo komentiral odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak.

V povezavi s prijavo predsednice nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović, ki je v njej opozorila na pritiske generalnega sekretarja Liste Marjana Šarca Borisa Kralja, ki je želel doseči, da bi Igor Šoltes mimo veljavnega razpisa in postopkov Slovenskega državnega holdinga postal novi direktor Uradnega lista, še kar prihajajo na dan nova nepredstavljiva odkritja. Potem, ko je moral zaradi afere Kralj že odstopiti, se namreč sedaj nekateri mediji bolj kot s Kraljem in Marjanom Šarcem ukvarjajo s tem, kako so mediji prišli do kopije prijave Prijovićeve, ki je bila poslana na Slovenski državni holding oziroma na Komisijo za preprečevanje korupcije.

Kot primer navedimo, da sta se novinarja spletnega portala Siol.net Vesna Vuković in Primož Cirman v oddaji Ozadja na Planet TV privoščila celo to, da sta predsednika vlade Šarca posredno pozvala k temu, da kot predsednik vlade prek policije, državnega tožilstva in drugih represivnih organov odkrije vire, po zaslugi katerih je izbruhnila afera “Kralj-Šoltes”. “Šarec ima nadzor nad represivnim aparatom države, ki lahko brez dvoma ugotovi, kdo je sprožil omenjeno afero. Pričakujem zanimive ugotovitve, ki bodo nakazovale politične dogodke v naslednji polovici leta,” je v omenjeni oddaji povedala Vukovićeva. Ta izjava zelo čudi, sploh, ker je bil Kralj v afero vpleten kot navaden strankarski funkcionar Liste Marjana Šarca, zaradi česar pri tem zagotovo ne gre za nobeno državno tajnost.

V novinarstvu se dogaja nepredstavljivo
Omenjeni primer nazorno slika katastrofalno situacijo na medijskem področju pri nas, ki se kaže tako, da imajo na eni strani levičarski mediji pravico celo pozivati predsednika vlade k temu, proti komu naj izrabi represivne organe, na drugi strani pa so mediji, katerih poročanje ni po godu globoke države, deležni najrazličnejših pritiskov. Alarmantno situacijo je na Twitterju nazorno predstavil tudi glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak. Ta je med drugim zapisal: “V novinarstvu se dogaja nekaj, za kar si jaz nikoli nisem mislil, da bo do tega prišlo. Nad medije, ki zagovarjamo osebno in ekonomsko svobodo, s tem pa tudi absolutno pravico do #freespeech in razkrinkavanje zlorabe oblasti, aktualne vlade, medijski mainstream pošilja državo.”

Sprejetje nove medijske zakonodaje bi še zmanjšalo medijsko svobodo v Sloveniji
Ob tem je Biščak zapisal še: “V najhujši mori si ne morem zamisliti, kaj bo po sprejetju nove medijske zakonodaje.” Predlog novele zakona o medijih, ki je bil pripravljen na ministrstvu za kulturo, ki ga vodijo Socialni demokrati, na čelu z ministrom Zoranom Pozničem, namreč predvideva uvedbo medijskega inšpektorata, ki bo, če bo zakon sprejet, eno glavnih orožij, s katerimi bo globoka država obračunavala z vsemi mediji, ki pišejo svobodno in ne izključno v skladu z levičarskimi idejami. V primeru, da bo omenjeni zakon sprejet, bo to torej nov hud udarec za svobodo govora v Sloveniji.

Rajko Golob/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine