4.2 C
Ljubljana
torek, 12 decembra, 2023

Netanjahu: Smo v vojni, v kateri bomo zmagali

Piše: C. R., STA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na današnji silovit napad palestinske oborožene skupine Hamas sodržavljanom sporočil, da so v vojni, v kateri bodo zmagali. V skladu z njegovimi obljubami izraelske sile že izvajajo povračilne napade na območju Gaze. Število mrtvih med Izraelci je naraslo na 40, med Palestinci pa na skoraj 200.

Netanjahu je v nagovoru obsodil Hamasov “morilski nepričakovani napad” in obljubil, da bo sovražnik zanj plačal visoko ceno.

Na dogajanje se je odzval tudi – Hamasu sicer nenaklonjeni – palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je sporočil, da se ima palestinski narod pravico braniti pred “terorjem naseljencev in okupacijskih sil”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po zadnjih podatkih izraelskih sil je Hamas iz Gaze proti Izraelu izstrelil najmanj 2200 raket, pol manj, kot so sprva trdili iz gibanja, ki obvladuje palestinsko enklavo na Sredozemskem morju.

Netanjahu je potrdil predhodne navedbe o vdoru palestinskih borcev na ozemlje Izraela. Na jugu države tako še vedno potekajo neposredni boji med Hamasom in izraelsko vojsko IDF, po navedbah izraelskih medijev pa so napadalci tam zajeli več talcev.

Hamas in še eno islamistično palestinsko gibanje iz Gaze, Islamski džihad, sta med vdorom na izraelsko ozemlje po lastnih navedbah zajela več pripadnikov IDF, navaja BBC.

Tiskovni predstavnik IDF je pojasnil, da so Hamasovi borci vstopili v Izrael po kopnem, morju in celo po zraku s pomočjo jadralnih padal.

Izraelski viri po navedbah katarske televizijske mreže Al Jazeere ocenjujejo, da je najmanj tisoč Palestincem uspelo prodreti v Izrael iz štirih različnih območij. Danes so se sploh prvič po letu 1948 spopadi v okviru tega konflikta odvijali na ozemlju Izraela, še poudarja Al Jazeera.

V raketnih napadih in bojih je življenje po podatkih izraelskih oblasti doslej izgubilo najmanj 40 ljudi. Ranjenih je po zadnjih podatkih več kot 740, poročajo tiskovne agencije.

Poročila o žrtvah prihajajo tudi iz Gaze, kjer je po navedbah zdravstvenih oblasti umrlo najmanj 198 ljudi, več kot 1600 tisoč pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Te številke po navedbah virov iz Gaze vključujejo tudi pripadnike Hamasa, ki so vdrli v Izrael in bili ubiti v spopadih z izraelsko vojsko, medtem dodaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

IDF je sporočil, da je njihovo letalstvo zadelo 17 vojaških objektov in štiri poveljniška središča Hamasa v gosto poseljeni enklavi.

Dolgoletni konflikt se je v zadnjem letu spričo okrepljenih aktivnosti IDF in judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu zaostril, današnji napadi pa vseeno predstavljajo nepričakovano eskalacijo.

Izrael od leta 2007 izvaja blokado Gaze, od takrat pa je s Hamasom bil že več krvavih vojn. Izrael, tako kot EU in ZDA, Hamas obravnava kot teroristično organizacijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine