18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Neotesanost občinskega svetnika Starihe ne pozna meja: Jaso v Tivoliju bi preimenoval kar v Trg žrtev Janeza Janše!?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Janez Stariha je razvpiti mestni svetnik Mestne občine Ljubljana, ki je znan po tem, da redno izraža skrajna sovražna stališča do drugače mislečih. Če bi človek pričakoval, da se bo vsaj malo umiril v luči 30. obletnice osamosvojitve Slovenije, se je uštel. Dosegel je namreč novo dno, ko je spisal škandalozno svetniško pobudo, s katero predlaga, da se jaso v parku Tivoli preimenuje v Trg žrtev Janeza Janše. S tem namreč želi Janšo prikazati kot osebo, ki naj bi bila kriva za vse smrtne žrtve zaradi covida-19.

“Od preleta letal, ki je junija 2020 zaznamovalo konec epidemije koronavirusa, je preteklo točno leto dni. Od takrat pa do danes, je zaradi neučinkovitosti vlade, zagotoviti bolnikom- predvsem tistim v domovih za ostarele- primerno zdravstveno oskrbo, umrlo več kot 4 tisoč dvesto naših sodržavljank in sodržavljanov,” je Janez Stariha zapisal v uvodu svoje svetniške pobude.

Mestnemu svetu in Komisiji za imenovanje naselij in ulic je Stariha predlagal, da naj jaso v parku Tivoli, kjer je 1. julija letos potekala “komemoracija za žrtve covida-19”, poimenuje kot Trg žrtev Janeza Janše. V mislih je imel jaso, kjer je nekdo čez noč zapičil 4.265 slovenskih zastavic, ki so predstavljale ljudi, ki so v zadnjem letu umrli zaradi bolezni covid-19. Seveda se “junak/junaki” z imenom in priimkom sprva ni/niso razkril/li, a naj bi se za akcijo po poročanju Slovenskih novic skrivala stranka SD. Ta informacija se je pozneje izkazala za resnično, ko so v Mladem Forumu, podmladku SD, le priznali, da so bili oni tisti, ki naj bi se s tem, ko so postavili zastavice, poklonili žrtvam. Razlog je bil seveda jasen, oprati lastno krivdo in vse prevreči na vlado, konkretneje na premierja Janeza Janšo.

Ker je svetnik Stariha že večkrat jasno pokazal, da deli prepričanja protivladnih protestnikov, ki so protestirali kljub epidemiji, ne čudi, da  deli prepričanje stranke SD okrog tega. To je seveda sramotno, saj je bila vlada Janeza Janše tista, ki je v času, ko je vlada Marjana Šarca vrgla puško v koruzo, prevzela odgovornost in pričela z ukrepanjem. To, da Stariha za smrti krivi Janšo, je škandalozno, saj je vlada v sodelovanju z zdravstveno stroko vseskozi sprejemala ukrepe za zajezitev virusa. Vlada pa lahko sprejme še tako dobre ukrepe, pa to nič ne pomaga, če imamo v državi takšne, ki spodbujajo neodgovorno obnašanje, ki prispeva k širjenju okužb.

Primitivizem mu ni tuj
Ko je vlada nastopila z mandatom je bila soočena s podhranjenim zdravstvenim kadrom in nezadostno oskrbo v domovih za ostarele. Glede na to, da problemi niso nastali čez noč, ve pa se, da so večino časa na oblasti leve vlade, je sramotno kriviti nekoga, ki je zagrizel v kislo jabolko in pričel z reševanjem problemov. Očitno pa se nekateri preprosto ne zmorejo sprijazniti s tem, da oblast v demokracijah ni večna! Stariha je šel tokrat res predaleč. Sodeč po njegovih vulgarnih izpadih, kot je bil ta, ko je poslanki SDS Alenki Jeraj pripomnil: “Kuzla, tiho, k nogi!”, pa vse skupaj ne preseneča.

V preteklosti se je sicer spravil tudi na ženo predsednika vlade Urško Bačovnik Janša in ženo tedanjega ameriškega sekretarja za zunanje zadeve Mika PompeaSusan Pompeo in ju označil za klerofašistki.  S primitivnimi kritikami pa ni šparal niti glede predsednika republike Boruta Pahorja, ker si je ta drznil v luči prve spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu napisati: “Sprava je pot, ki se nikoli ne konča”. “Spravo si zatlači v svojo vagino,” mu je namreč pripomnil. Žaljenje je očitno modus operandi Starihe, žalostno pa je, da takšne osebe sedijo v mestnem svetu. Predstavljati bi namreč morali vzor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine