4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Nemški notranji minister Seehofer, ki je glas razuma v nemški vladi, ponudil odstop! Bo zmagala Merklova?

Nemški notranji minister in vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je zgodaj zjutraj pred sedežem stranke v bavarski prestolnici potrdil, da je kanclerki Angeli Merkel ponudil odstop z obeh položajev v naslednjih treh dneh, vendar pa se bo pred tem še danes srečal s kanclerko. Seehofer upa, da bo z grožnjo politične krize dosegel zaprtje nemških meja migracijam.

“Dejal sem, da bom dal oba položaja na voljo, kar bom storil v naslednjih treh dneh,” je po poročanju tiskovne agencije dpa v Münchnu dejal Seehofer.

Po navedbah virov s sestanka vodstva CSU, ki se je zavleklo globoko v ponedeljek, je Seehofer predlagal tri možnosti. Prva je bila, da se uklonijo migrantski politiki Merklove, druga, da kot notranji minister odredi zavračanje migrantov na meji, tretja pa je bila odstop z obeh položajev. Kot kaže se je minister, ki bo v sredo dopolnil 69 let, odločil za slednje.

Drugi vodilni člani stranke so ga skušali prepričati, naj ne odstopi. Med drugim je njegov odstop zavrnil vodja poslanske skupine CSU v bundestagu Alexander Dobrindt.

Novinarsko konferenco, ki so jo pričakovali cel večer v nedeljo, je bila preložena, nakar se je minister danes zgodaj zjutraj pojavil pred novinarji in potrdil navedbe medijev o ponujenem odstopu.

Dejal je, da se bo danes srečal z Merklovo, sestali pa se bosta tudi vodstvi obeh sestrskih strank. Sestanek vodstev bo po navedbah dpa ob 17. uri.

“V interesu države in zmožnosti naše koalicije ter vlade za vladanje, kar hočemo ohraniti, se bomo ponovno pogovorili in želimo doseči dogovor o ključnem vprašanju zavračanja ljudi na nemški meji. Upam, da bo to uspešno,” je dejal. “O vsem drugem bomo odločali potem,” je povedal.

CDU je odprta za pogovore. “Mi smo naredili vse za gradnjo mostov in storili bomo vse, da bo unija CDU/CSU ostala skupaj,” je poudaril gospodarski minister iz vrst CDU Peter Altmeier.

Seehofer je v nedeljo na srečanju predstavnikov svoje stranke v Münchnu dejal, da ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije. Voditelji držav EU so se na vrhu v Bruslju dogovorili za vzpostavitev “nadzorovanih centrov” za migrante v članicah unije po načelu prostovoljnosti ter centrov za migrante zunaj EU, verjetno na severu Afrike.

Merklova je tudi dosegla dvostranske dogovore z več članicami EU o sprejemu v Nemčiji zavrnjenih prosilcev za azil. Seehofer je ocenil, da to ni tako učinkovito, kot bi bil enostranski ukrep Nemčije – zavračanje migrantov na nemški meji, ki so se registrirali že v kateri drugi članici EU. Kanclerka se s tem ne strinja.

Viri na srečanju CSU so dpa še povedali, da je Seehofer tudi zavrnil predlog Merklove, da bi prosilce za azil, ki so jih registrirali že v drugih članicah EU, obravnavali v “nadzornih centrih” v Nemčiji.

Po ocenah Deutsche Welleja je Seehofer s temi izjavami dramatično zaostril spor glede azilne politike.

Merklova ima sicer podporo svoje stranke. “Enostranski ukrepi bi po našem mnenju poslali slab signal našim evropskim partnerjem,” je povedala generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer. Dogovori, ki jih je v Bruslju sklenila kanclerka, so dobra osnova za zajezitev sekundarnih migracij znotraj EU.

Ob Seehoferjevem odstopu obstaja več možnosti. Njegova CSU lahko predlaga novega ministra za notranje zadeve in s tem ohrani zavezništvo s CDU in vlado.

Lahko pa se po več desetletjih odločijo za razhod s CDU, s čimer bi Merklova v parlamentu ostala brez večine. Kanclerka lahko v tem primeru poskusi vladati z manjšinsko vlado ali poišče novega koalicijskega partnerja. To bi lahko postali Zeleni ali pa liberalci (FDP). Lahko pa gre tudi po zaupnico v parlament, kar bi lahko privedlo do novih volitev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine