29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Ne “neodvisnost”, temveč nepotizem! Knafelj preferiral podjetje Ram 2, ki ga je v preteklosti sofinanciralo!

Zadnje dni se pogosto omenja ime Rihard Knafelj. V oddaji Tarča so ga namreč povzdignili v neodvisnega strokovnjaka, ki je kupljene ventilatorje Geneplanet označil kot neustrezne, čeprav so iste ventilatorje v času epidemije naročale številne velike zahodnoevropske države. Vedenje prvega svetovalca Marjana Šarca za zdravstvo pa niti ne čudi toliko, če človek vzame v obzir podatek, da je Knafelj kot član komisije za nakup ventilatorjev izrazito preferiral družbo RAM 2, v katerem dela njegov prijatelj Aleš Hrastar. Sedaj pa se je izkazalo, da sta v preteklosti že skupaj predavala.

Vabilo na 5. srečanje Izobraževalni dnevi Splošne bolnišnice Izola – Praktična delavnica Mehanska ventilacija: ”Kako naredim?”, ki je potekalo v soboto, 19. novembra 2016 v prostorih Splošne bolnišnice Izola, razkriva, da je Rihard Knafelj skupaj z Alešem Hrastarjem predaval o oblikah, načinih in tipih ventilacije. Sodelovanje na delavnici namenjeni zdravnikom, ki se ukvarjajo z mehansko ventilacijo v enotah intenzivne terapije, dokazuje, da se dvojica dobro pozna.

Glede na to, da je RAM2 podjetje, ki je prejelo stoodstotni avans, Knafelj pa je sodeloval na strokovnih prireditvah, ki jih je organiziralo in sofinanciralo taisto podjetje, se upravičeno poraja sum glede odločanja o primernosti tega podjetja. Knafelj je namreč kot član komisije za nakup ventilatorjev odločal o primernosti, sam pa je bil s strani podjetja sofinanciran za delo in strokovno izpopolnjevanje, poroča Siol. Seveda je Tarča povsem “ponesreči” zanemarila vpletenost Knaflja v posel, ki je težek kar 1,2 milijona evrov.

Z LMŠ pričel sodelovati že pred državnozborskimi volitvami leta 2018
Čeprav je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec po oddaji Tarča tvitnil, da ima LMŠ toliko s Knafljem, kot je luna enaka soncu, se je izkazalo, da je resnica je popolnoma drugačna. Na laž je Šarca postavila kar lastna piarovka Nika Vrhovnik, ki je s svojim zapisom dala vedeti, da je ta še kako povezan z LMŠ. Glede na to, da je Knafelj pričel z LMŠ sodelovati že pred državnozborskimi volitvami leta 2018, Šarec nikakor ne more navajati, kako naj bi se le bežno poznala. Knafelj je namreč celo sodeloval pri pripravi programskega dela za področje zdravstva, po volitvah pa so ga omenjali celo kot morebitnega ministra za zdravje.

Povsem očrnil podjetje Geneplanet
V stilu opozicije bi lahko posumili, ali je v tej zgodbi prisotno korupcijsko tveganje, povezave so namreč več kot očitne. S pomočjo Knaflja, ki ima od 1. decembra 2015 tudi svoj s.p. za izobraževanje in poslovno svetovanje APOLO, so na RTV Slovenija zgradili afero zaščitna oprema, ki je povsem izmišljena. Celotno četrtkovo Tarčo so namreč osnovali na podlagi izjav Knaflja, ki je kupljene ventilatorje R30 od Geneplaneta označil kot neustrezne. Podal je namreč oceno, da ventilatorji Siriusmed R30 naj ne bi bili primerni za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi okužbe z novim koronavirusom. Vse skupaj je seveda nenavadno v luči dejstva, da so iste ventilatorje za boj proti COVID-19 naročili tudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Nizozemski, Rusiji, ZDA in drugod in so se izkazali za popolnoma ustrezne. Rešujejo torej življenja.

Nemogoče je mimo mnenja specialista interne medicine in intenzivne medicine Rafaela Skaleta iz Splošne bolnišnice Celje, ki je o ventilatorju zapisal: “Pred uporabo smo vse ventilatorje tehnično pregledali in usposobili za delovanje, tako na stisnjen zrak, kot preko kompresorja, ki je sestavni del aparata. Pri tem so vse naprave delovale brezhibno.” Med drugim je navedel številne prednosti, kot je možnost uporabe kompresorja, če bi zmanjkalo priključkov za stisnjen zrak in možnost enournega delovanja na baterijo. Skale sicer priznava, da obstajajo tudi bistveno boljši ventilatorji, ki pa v tistem trenutku niso bili dobavljivi: “Glede na dano situacijo takrat – pandemija, možnost italijanskega scenarija in problemov z nabavo, menim, da so ventilatorji varni, solidni, enostavni za uporabljanje in spreminjanje nastavitev, prijazni uporabniku – tudi za medicinske sestre.”

Glede na to, da so podjetje Geneplanet na račun Knafljevih besed v zadnjih dneh popolnoma oblatili, je direktor podjetja Marko Bitenc napovedal, da bo v ponedeljek celovito pojasnjeno vprašanje ustreznosti in uporabnosti ventilatorjev, ki so bili dostavljeni slovenskemu zdravstvenemu sistemu. Na tem mestu se nedvomno poraja vprašanje, če se bodo na nacionalki in v ostalih osrednjih medijih lotili tudi raziskovanja povezav Knaflja in podjetja RAM 2. Ali se bo še naprej vztrajalo pri drugačnih ventilih poročanja?

Hana Murn/Nova24TV

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine