1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Namesto tehtne razprave o negativni sodbi evropskega sodišča, nedokazani očitki o srečanjih z lobisti

Piše: L. K. F. 

Polovico časa, namenjenega postavljanju poslanskih vprašanj predsedniku vlade Janezu Janši, so si na današnji redni seji državnega zbora vzeli trije opozicijski poslanci, Robert Pavšič (LMŠ), mag. Marko Koprivc (SD) in Luka Mesec (Levica), vendar ne za konkretne projekte ali rešitve za našo državo, temveč so premierju postavljali predvsem vprašanja o okoliščinah njegovih stikov z lobisti in dobavitelji medicinske opreme v preteklosti, kar je minule dni zaokrožilo že po medijih. Janša je vse njihove očitke, izrečene – kakor je dejal – brez dokazov, zavrnil: “Če gre za težke obtožbe, bi bilo dobro priskrbeti tudi kakšen dokaz. Še posebej, če je na voljo podatek o tem, koliko je kakšno podjetje poslovalo z državo v določenem obdobju in koliko je zaslužilo – podjetja, ki se v tej zgodbi omenjajo, so namreč bistveno več služila v času levih vlad. Taka so pač dejstva.”

Premier: sej preiskovalnih komisij se ne izogibam

In ob tem še poudaril: “V Sloveniji se marsikaj dogaja, naslednje leto bodo zelo pomembne volitve, zato bi bil čas, da začnemo tekmovati s programi, koncepti, s tem, kako bomo sodelovali z namenom, da bo Slovenija napredovala hitreje.” Izpostavil je še, da se je v lanskem letu povprečna plača v Sloveniji povečala za 5,4 odstotka, že v prvem letu mandata te vlade so se pokojnine povečale za 7,7 odstotka, imamo rekordno nizko brezposelnost po letu 2008. Poleg tega je napovedana tudi gospodarska rast, ki je za dva odstotka višja od padca v lanskem letu. Pavšič je premierju še očital, da se izogiba sejam komisije za preiskovanje pocovidnih ukrepov, na kar mu je Janša odgovoril, da ima poln delovni urnik. “Sej komisije se nikakor ne izogibam, a kakor veste, imam v enem tednu več mednarodnih in drugih srečanj, kot jih je imel vaš predsednik v enem letu. In ne spomnim se, da bi predsedniki prejšnjih vlad hodili na seje preiskovalnih komisij, zato ne delati sage iz nečesa, kar ne drži,” je bil odločen. Ter sklenil: “Če ste tako proti korupciji – koalicija je vložila predlog zakona, ki jo bo lahko pri javnih naročilih za področje zdravstva preprečeval. Pričakujemo torej, da ga boste podprli.” Ker poslanec Pavšič ni bil zadovoljen s premierjevimi pojasnili v zvezi z okoliščinami njegovega druženja z lobisti pred leti, je o tej temi predlagal širšo razpravo v državnem zboru, o tem predlogu bodo poslanci glasovali na seji 22. septembra.

SD bi Janševo podporo za gradnjo stanovanj za mlade

Tedaj bodo, po odločitvi predsednika državnega zbora Ivana Zorčiča, glasovali še o morebitni razpravi v zvezi s stanovanjskim vprašanjem. Saj je poslanec SD Marko Koprivc pri Janši vztrajal pri podpori njihovega predloga zakona, ki bi v naslednjih šestih letih omogočil gradnjo 10.000 stanovanj za mlade, kar bi stalo 1,6 milijona evrov. “Zanimivo, da SD vselej pred volitvami obljublja gradnjo stanovanj. Podobno je bilo leta 2008. Od tedaj ste bili skozi v vladi, a je bilo zgrajenih le 340 stanovanj,” je navedel premier. Bo pa Stanovanjski sklad po besedah premierja Janeza Janše v naslednjih petih letih na podlagi projektov v teku dal na trg skoraj 4000 najemnih stanovanj. Poleg tega je vlada dvignila povprečnine občinam, tako da bodo lahko tudi občinski mestni skladi vlagali in v naslednjih letih dodali še več kot 1500 stanovanj, je dejal. Ter še opozoril, da so doslej stanovanja gradili predvsem v centru, kar onemogoča razvoj podeželja. Sedaj imajo projekte za nova stanovanja enakomerno po vsej državi.

Zaradi Bratuškove poteze nad davkoplačevalci 960-milijonski Damoklejev meč

Je pa poslanec NSi Jožef Horvat opozoril na nekaj zelo pomembnega – na tveganja, ki jim je Slovenija izpostavljena ravno sedaj, v času, ko uspešno okreva po covidni krizi, saj ji je EU-komisija napovedala 5,7-odstotno gospodarsko rast, ki je celo za 20 odstotkov višja od napovedi za EU. Tudi po kriteriju brezposelnosti je Slovenija med najboljšimi državami v EU. A žal je ravno v tem optimizmu Slovenijo dosegla slaba novica iz evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu: grozi ji izplačilo odškodnine v višini skoraj milijardo evrov. Sodišče v Strasbourgu je namreč razsodilo, je poudaril Horvat, da je nekdanja vladna koalicija pod vodstvom Alenke Bratušek kršila pravice razlaščenim vlagateljem v podrejene obveznice in delnice. Zavoljo sanacije bank je bilo razlaščenih več kot 100.000 lastnikov podrejenih obveznic oziroma delnic, v vrednosti približno 960 milijonov evrov. “Zgodba bančne sanacije torej še zdaleč ni zaključena. Nad slovenskimi davkoplačevalci visi Damoklejev meč, težak skoraj milijardo evrov, če prištejemo še zamudne obresti, bi končni znesek lahko zrasel na vsoto, ki smo jo davkoplačevalci plačali za projekt TE6, ki se bliža stečaju. Nekatera dejanja levih vlad torej predstavljajo resno grožnjo za razvoj Slovenije. Če bi teh 960 milijonov evrov porabili za pokojnine, bi jih lahko za eno leto povišali s 720 na 858 evrov,” je poudaril Horvat. Sodba sicer državi ne nalaga direktno, da povrne ta sredstva davkoplačevalcem, jasno pa pove, da je bila tista odločitev nezakonita. Slej kot prej bodo torej prišli računi, ocenjujeta Horvat in Janša, lahko da bo prišlo do poravnave, lahko da bo morala država plačati pol tega, lahko pa celo več. Ob Horvatovem nastopu so se izpraznile klopi opozicijskih poslancev. LKF

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine