1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Nad novostmi, ki jih obeta sprememba zakona o sodiščih in o sodniški službi, tudi mnogi v tranzicijski levici niso navdušeni! Je to darilo za “Zokija”?

Piše: G. B. 

Sočasno z ustavnimi spremembami, ki obetajo spremembe pri imenovanju sodnikov, je ministrstvo za pravosodje pripravilo tudi spremembe zakonodaje, ki se tičejo delovanje sodišč. Izkazalo pa se je, da gre za precej škandalozne novosti, saj sodbe po novem ne bodo več javne. 

Če bo državni zbor potrdil predlagane spremembe zakona o sodiščih in sodniški službi, javnost do pravnomočnih sodb ne bo mogla več dostopati, prav tako ne bo smela izvedeti za plače sodnikov in disciplinske postopke, ki se vodijo zoper njih. Novele zakonov sta v javnosti sprožila ogorčenje, ministrica Dominika Švarc Pipan (SD) pa je v zadnjem medijskem nastopu povedala, da so napovedane spremembe zapisane nerodno ali preprosto nerodno razumljene.

A očitno temu ni tako, saj napovedanim spremembam nasprotuje celo informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Je šla ministrica torej predaleč?

Poskus napada ministrice Švarc Pipanove na demokratično in pravno državo

Očitno to potrjuje tudi negativno mnenje Pavla Gantarja, nekdanjega politika, ki je bil aktiven v ZSMS, LDS in Zares. Bil je večkratni minister, pa tudi predsednik državnega zbora, nato se je iz aktivne politike umaknil, vendar je še vedno dokaj vplivna javna osebnost.

Očitno je namreč, da se tudi v vrstah levice zavedajo, da se jim lahko tovrstno kupčkanje s sodišči lahko vrne kot bumerang.

Nekateri zlobni jeziki pa se sprašujejo, če je ta novost morda darilo Švarc Pipanove Zoranu Jankoviću, s katerim se je že prešerno objemala pred kamerami…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine