17.9 C
Ljubljana
petek, 19 avgusta, 2022

Na nezakonitem shodu tudi Miroslav Žaberl, prijatelj Milana Kučana in Gregorja Golobiča, simpatizer rdečega Foruma21 in docent Fakultete za varnostne vede

Piše: Janja Strah

Na Trgu republike so med Stevanovićevim shodom, ki je nezakonit, opazili Miroslava Žaberla, prijatelja Milana Kučana in Gregorja Golobiča, simpatizerja rdečega Foruma21 in docenta na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru.

Dežurni kritik desnosredinske vlade, še posebej ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, se je tako znašel v zelo nerodnem položaju – prišel je na nezakonit shod, čeprav je “strokovnjak” za varnostna vprašanja. Tudi zato, ker je bil Žaberl pred dobrim desetletjem generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge v ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), bi moral vedeti, da se na nezakonite (neprijavljene) shode pač ne hodi, še posebej, če si tam, ko je policija shod že razpustila.

Po sliki, ki nam jo je poslal naš bralec, je jasno, da tam ni bil po naključju. Prej se je zdelo, da čaka svojega mentorja – Milana Kučana.

Miroslav Žaberl. (Foto: bralec)

Žaberl je bil med drugim tudi predavatelj na dogodku, ki ga je v Velenju organiziral Rotary club Slovenija. Tako je ob njem zapisano: “Policisti zagotavljajo varnost državljanov. Za zagotavljanje varnosti smejo v določenih primerih poseči tudi v človekove pravice. Lahko nas ustavijo na cesti, zahtevajo dokumente ali celo opravijo preiskavo. Lahko posežejo tudi po prisilnih sredstvih. Za takšne posege imajo zakonsko določena pooblastila, ki jih morajo izvajati skladno s postopkovnimi določili.”

Da je Žaberl tudi politično aktiven, je dokazal maja letos, ko je za Dnevnik komentiral dogajanje v policiji in s prstom kazal na vlado. Obtožil jo je, da sprejema represivne odloke. “Policijski vodje so nekritično sledili zahtevam politike, ki je od policije zahtevala, naj bodo (pri sankcioniranju, op. a.) dosledni. Na tak način se je zahteva politike prenašala navzdol. Žal je policija zaradi tega izgubila velik del kapitala oziroma ugleda, ki ga je doslej uživala v javnosti,” je takrat dejal.

Pred meseci je Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost, o Žaberlu na družbenem omrežju zapisal (spodaj):

 

Več o današnjih protestih, kjer so nasilneži spet blokirali ulice v prestolnici, si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine