24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Minister Počivalšek ostro nad NPU: V primeru preiskovanja projekta SRIPT so aktivirali 78 kriminalistov, z izgubljenimi 1,5 milijarde evrov pa se je ukvarjal zgolj en sam!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24TV)

Računsko sodišče kot kaže ni ugotovilo večjih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, a se vse bolj pojavljajo informacije, da nameravajo zamajati temelje vlade na drugačen način. Tokrat naj bi celo želeli uporabiti zdravnike, da bi napisali nekaj grdega in škodljivega zoper ventilatorje Siriusmed, s čimer bi ponovno radi ustvarili afero, ki je ni. “Zdaj nekateri prek mene rušijo vlado in nagovarjajo zdravnike, naj napišejo kaj grdega o ventilatorjih Siriusmed, s katerim jih lahko umaknejo iz uporabe. Ker nimajo dokazov, da je bil nakup škodljiv, saj se uporabljajo brez zapletov, bi si “dokaze” radi izmislili. To je neodvisni NPU,” se je na Twitterju ostro odzval minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek in pri tem izpostavil delovanje NPU, saj se mu zdi nelogično, da zadevo za majhne denarje preiskuje 78 kriminalistov, medtem ko se je z milijardo evrov ukvarjal le en kriminalist. “Za SRIPT in 160 tisoč evrov so angažirali 78 kriminalistov. Za 1,5 mrd € v TEŠ6 pa niso zaznali znakov kaznivih dejanj in pustili enega celjskega kriminalista, da se muči s primerom. Pa je očitno opravil svoje delo in država bo sedaj dobila 260 milijonov evrov nazaj,” je še pojasnil.

Mednarodno priznan kardiolog in dobitnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke v intenzivni negi, Marko Noč je bil vodja strokovne komisije, ki je ocenjevala primernost respiratorjev – med drugim tudi ventilatorjev Siriusmed, podjetja Geneplanet. Pred nekaj meseci je v javnosti pojasnil, da je bilo vse preveč namigovanj, da ventilatorji niso primerni, kar je sicer strokovno jasno situacijo zameglilo in ustvarilo navidezen razkol v stroki, polarizirali so ljudi in žal po krivem tudi diskreditirali posamezne strokovnjake, ter označili respiratorje Siriusmed R30 za neprimerne. Noč je kasneje zatrdil, da so ventilatorji Siriusmed R30 strokovno sprejemljivi, čeprav so nižje uvrščeni na prioritetni lestvici uporabe.

Vlado so kasneje želeli demantirati s poročilom računskega sodišča, a kot kaže kriminalisti iz poročila ne morejo najti nepravilnosti in po mnenju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška NPU oziroma njegovi nasprotniki želijo lansirati novo afero, s katero želijo uporabiti zdravnike, da bi podajali negativno mnenje o omenjenih ventilatorjih. “Zdaj nekateri prek mene rušijo vlado in nagovarjajo zdravnike, naj napišejo kaj grdega o ventilatorjih Siriusmed, da jih umaknejo iz uporabe. Ker nimajo dokazov, da je bil nakup škodljiv, saj se uporabljajo brez zapletov, bi si “dokaze” radi izmislili. To je neodvisni NPU,” se je ostro odzval na Twitterju Počivalšek.

 

Počivalšek je kritičen do organizacije dela na NPU
Pri celotni zadevi pa je Počivalšek kritičen do organizacije dela na NPU. Pri tem se sklicuje na delo kriminalistov v zadevi SRIPT, ki je med drugim bremenila ponarejanja tudi nekdanjo ministrico Aleksandro Pivec še iz časov vlade Marjana Šarca. Pojasnila so po mnenju SMC ovrgla vse dvome o zakonitosti in preglednosti postopka, s katerim je podjetje dobilo javno subvencijo. V SMC so bili prepričani, da je šlo za izbruh afere s strani novinarjev, medtem pa je NPU s 78 kriminalisti preiskoval projekt, kjer je bilo namenjenega 160 tisoč evrov, v zadevi TEŠ6 pa le en kriminalist. “Za 1,5 milijarde evrov v TEŠ6 pa niso zaznali znakov kaznivih dejanj in pustili enega celjskega kriminalista, da se muči s primerom. Pa je očitno opravil svoje delo in država bo sedaj dobila 260 milijonov evrov nazaj,” je bil kritičen Počivalšek do organizacije dela v NPU v preiskovanju afer.

Foto: STA

Pri tem naj vsekakor omenimo, da je ob lansiranju omenjene afere z nabavo zaščitne opreme sodeloval predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki še vedno ni predložil dovoljenja za opravljanje dveh funkcij. Je namreč predsednik računskega sodišča, obenem pa služi lepe honorarje na račun svojega revizorskega dela v FIFI. Vesel je priznal, da še vedno nima privoljenja s strani KPK za opravljanje obeh funkcij hkrati, temu so sledili številni pozivi k njegovemu odstopu, saj so prepričani, da uničuje integriteto računskega sodišča. Tudi ustavni sodnik Rok Čeferin ni odstopil s funkcije ustavnega sodnika, kljub dokazanim nepravilnostim.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine