4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Minister Janez Cigler Kralj v intervjuju za Demokracijo: “Naša primarna skrb je v teh razmerah zagotovo omejitev števila okužb”

Pogovarjali smo se z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem.

 

DEMOKRACIJA: V ponedeljek je minilo mesec dni, odkar ste prisegli kot novi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Glede na delo, ki ste ga opravili, pa se zdi, kot da bi resor vodili že celo večnost, če se tako izrazim. Imate tudi vi tak občutek?

CIGLER KRALJ: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sem prevzel v obdobju, ko ni bilo več dvoma o tem, da se soočamo s enim največjih izzivov tega časa. Takoj ob prihodu sem na prvo mesto postavil prilagoditev organizacije dela ministrstva in izvajalskih institucij. Jasno je bilo, da časa za prilagajanje nimamo in z ekipo smo takoj zavihali rokave. Takoj smo zagrizli v najtežje dosjeje in se odzvali na epidemijo. Za domove za starejše so že ob prevzemu funkcije veljali posebni ukrepi in prepoved obiskov že od prvega pojava virusa v Sloveniji, mi pa smo razmere od samega začetka skrbno spremljali in se odzivali.

DEMOKRACIJA: Običajno imajo ministri in vlada po imenovanju 100 dni miru za seznanitev s področji, z delom in uvedbo začrtane smeri. Vi tega niste imeli. Kako gre to pri vas?

CIGLER KRALJ: Časa za uvajanje, ki so ga imeli na voljo prejšnji ministri ob nastopu mandata, ni bilo. Takoj je bilo treba zagotoviti, da delo v danih razmerah poteka nemoteno. Vesel sem, da smo v mesecu dni lahko zagotovili nemoteno izplačilo vseh družinskih in socialnih transferjev ter se hkrati hitro in učinkovito odzvali na epidemijo. Pri tem smo morali zagotoviti primerne zaščitne ukrepe in delovne razmere tistim, ki ne glede na razmere opravljajo svojo službo. Med ključne prioritete smo postavili omejitev prenosa virusa v socialno-varstvenih zavodih in sprejetje ukrepov za gospodarstvo, za ohranitev čim več delovnih mest in pomoč ranljivim skupinam. Zagotoviti smo morali, da se pokojnine in drugi transferji izplačujejo nemoteno. Zelo pozorno spremljamo razmere v domovih za starejše. Sam sem se že odpravil v nekaj domov in bom tudi v prihodnjih dneh nadaljeval z obiski na terenu.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine