15.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 junija, 2023

Metode Golobove vlade za napad na RTVS

Piše: Ana Horvat (Nova24tv) 

Ker se Golobova vlada nikakor ne more sprijazniti s tem, da ji je načrt o popolnem prevzemu RTV Slovenija spodletel, saj je bila novela po odločanju Ustavnega sodišča neustavna, bo zdaj poskušala z drugačno gverilsko metodo. V državni zbor je posredovala predlog novele zakona o zavodih, sodeč po njeni vsebini novele pa je njen namen en sam – odstraniti vodilne, ki so vladi trn v peti.

Z novelo zakona o zavodih Golobova vlada želi urediti imenovanje vršilca dolžnosti oziroma je več kot očitno, da je to nov način za doseganje njihovega začetnega cilja – menjave v. d. direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha in pa tudi Antona Crnjaca, direktorja UKC Maribor. In to po hitrem postopku, saj so v DZ predlagali obravnavo po skrajšanjem postopku.

Golobova vlada je po poročanju RTV za vložitev predloga novele zakona o zavodih kot razlog navedla “pomanjkljivosti in težave, ki so se v zadnjem času pojavljale pri izvajanju javnih služb”, češ da trenutne rešitve ne omogočajo učinkovitega vodenja in upravljanja izvajalcev javnih služb. Glede na vsebino zakona, ki jo je na Twitterju pojasnil tudi Bojan Požar, pa je jasno, da gre za nov način za menjavo kadra, ki je vladi trn v peti že od vsega začetka oziroma od nastopa na oblast. Predlagani zakon ima namreč samo tri člene, čemu pa je namenjen posamezen člen, pojasni Požar, ki je na Twitterju zapisal: “prvi člen je namenjen temu, da lahko @vladaRS v. d. direktorja zavoda (torej AGW) zamenja v primeru, če @UstavnoSodisce ne bi hitro odločilo in bi AGW še vedno ostajal v. d. gen. direktorja @RTV_Slovenija”.

Foto: zajem zaslona

Drugi člen po njegovih besedah določa, da se Graha Whatmougha lahko zamenja, če mu Ustavno sodišče vrne mandat. V tem primeru lahko vlada obvesti Petra Gregorčiča, da mora v. d. direktorja programski svet razrešiti, in da če tega ne stori v osmih dneh, ga vlada lahko razreši sama. 3. člen Golobovi vladi omogoča, da lahko to zadevo izpeljejo takoj.

Cilj novele je jasen
Aktualna vlada si namreč že dlje časa prizadeva na vodilne položaje postaviti “svoje ljudi”, pa četudi s predlaganimi neustavnimi zakoni in podobno. Gre le še za en poskus, da se zamenja v. d. direktorja RTV, in tudi da se zamenja vodstvo UKC Maribor, ki je naslednje na vrsti. Nekateri mediji so že pred časom pisali, da na ministrstvu za zdravje pripravljajo teren za razrešitev direktorja mariborskega kliničnega centra Antona Crnjaca, da bi na funkcijo generalnega direktorja vrnilo Vojka Flisa, ki je vodja svetniške skupine GS in član Strateškega sveta za zdravstvo. Flis je v času svojega preteklega vodenja UKC Maribor pridelal skoraj osem milijonov evrov izgube, poleg tega se je znašel sredi prekrškovnega postopka. Znotraj vodstva UKC Maribor naj bi nato znova zaposlili nekdanjo Flisovo pomočnico, ki je bila odpuščena iz krivdnih razlogov, primer pa preiskujejo kriminalisti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine