15.2 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Menda si ne želimo česa takega: Pogosti obračuni z noži med migranti pogosti obračuni z noži, droge, pedofilija ter izzživljanje nevladnih organizacij nad varnostniki

Potem ko je Hrvaško pretresel incident z migrantom, ki je z nožem grozil potnikom na avtobusu v Zagrebu, so začele v javnost prihajati informacije o stanju v azilnem domu v Dugavah v Zagrebu, kamor je bil avtobus namenjen. Tam so po pričevanjih enega od varnostnikov in slik, ki jih je predal medijem, vseprisotni spopadi z noži, pedofilija in droge. Medtem pa nevladne organizacije branijo migrante in prikazujejo varnostnike ter organe pregona kot največje zločince.

 

Grožnje z noži na avtobusu niso prvi incident v Zagrebu s katerim so povezani migranti, so le eden redih, za katere je izvedela javnost, saj se je zgodil ljudem na očeh, je za Dnevno.hr pojasnil varnostnik, ki je v preteklosti delal v azilnem domu v Dugavah.

“Zame je zelo boleče videti, da resnična zgodba o Dugavah le stežka prihaja v javnost,” je povedal nekdanji varnostnik, ki je dve leti dela kot varnostnik v azilnem domu opisal kot pekel. Varnostnik je bil zaradi dogovora o tajnosti zavezan k molku, a je z novinarji vseeno delil nekatere svoje vtise, ki jih je podkrepil s fotografijami.

Kradejo, se koljejo in se drogirajo

“Prvi vtis, ko vstopite [v azilni dom] je nepredstavljiv smrad. Ne razumem ali je stvar v drugačni kulturi ali samo bahavosti, ampak ti ljudje, naprimer sploh ne nosijo ven smeti,” je povedal nekdanji varnostnik, ki je poudaril, da je pomanjkanje higiene še najmanjši problem.

Posledice krvavega spopada migrantov v azilnem domu v Zagrebu v Dugavah (vir: Dnevno.hr)

“Kriminal, orožje in medsebojni fizični spopadi so prisotni vsak dan, pogosto pa so napadali tudi nas,” je povedal. Čeprav so imeli azilanti v domu na razpolago zgolj plastični pribor zato, da bi se izognili nevarnosti poškodbo, pa bi jim ob preiskavi doma lahko zaplenili več kot 50 nožev in sekiric. Ob tem bi varnostniki pogosto našli tudi večje količine denarja, parfumov in podobnega, saj so azilanti pogosto kradli na kolodvoru.

Varnostniki so bili tudi sami pogosto izpostavljeni nevarnosti, saj v azilnem domu veljajo določena pravila, kot so npr. do katere ure in v kakšnem stanju lahko spustijo azilante notri. A ti bi se pred azilnim domom prikazali težko drogirani in nagnjeni k nasilju. V kolikor jih ne bi spustili notri bi sledile grožnje, naslednji da pa bi jim za vrat skočile nevladne organizacije.

NVO brani pedofile

“Lovili smo tudi pedofile… na varnostnih kamerah vidimo moške, ki spolno nadlegujejo otroke, take primere pa smo seveda prijavili policiji.” Policija je bila o obveščena tudi v primeru težjih poškodb, 9. maja, 2017 pa je bila policija celo primorana uporabiti solzivec v azilnem domu, a o tem javnost ni bila obveščena.

Medtem pa razne nevladne organizacije ščitijo ilegalne migrante in azilante in demonizirajo varnostnike v azilnem domu ter policijo. Nekdanji varnostnik je povedal, da so se morali z azilanti spopadati, jih obvladati in se izpostavljati nevarnosti zato da bi azilanti končali v zapor, od koder so tako nasilnike kot pedofile po mesecu dni izpustili zaradi apelov nevladnih organizacij, ki so se sklicevale na “nehumano postopanje”, s kriminalci.

Vprašamo se lahko, koliko teh pedofilskih in nasilniških azilantov so člani nevladnih organizacij v vsem tem času bili pripravljeni sami sprejeti v svoj dom.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine