0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

“Luciferko” moti Kip svobode v Moravčah – Obeta se novi kulturni performens Svetlane Makarovič pred kipom Donalda Trumpa – koncert bo financirala kar sama!

Najbolj znana slovenska “Luciferka”, kot je poimenovala svojo avtobiografijo Svetlana Makarovič bo v prihodnosti razširila svoj kulturni repertoar. V prihodnje bo poleg nostalgične slavljenja rdeče zvezde uprizorila še kulturni performens pred novim kipom svobode v Moravčah. Nastopili bi naj Orleki, celotni projekt pa bo financirala iz lastnega žepa. Novo kulturno dogodivščino iz repertoarja Svetlane Makarovič pa bo lahko zainterisirana slovenska javnost spremljala že v mesecu januarju.

V občini Moravče so pred nekaj dnevi postavili t.i. Kip svobode. Z njim se ni strinjalo že nekaj posameznikov, saj so na kip narisali brke podobnim Hitlerjevim. Svoje nestrinjanje pa bo dodala še Svetlana Makarovič. Napoveduje kulturni dogodek, kjer bodo igrali Orleki. Sama  bo dogodek tudi financirala. Glede na to, da marsikateri upokojenec si ne more privoščiti normalnega preživetja v mesecu dni, bo slovenska Luciferka uprizorila ideološki dogodek marksistične kulture.

Svetlana Makarovič pa ima v teh dneh veliko dela. Ob izidu njene avtobiografske knjige Luciferka so se grdo med sabo sprli na eni strani Svetlana Slapšak in Erik Valenčič proti Makorovičevi in Mateju Šurcu.

Svetlana Makarovič bila žrtev elektrošokovske terapije dr. Janeza Ruglja
V svoji omenjeni knjigi Luciferka je Svetlana Makarovič zapisala svojo izkušnjo pri zdravljenju dr. Janeza Ruglja. Zaradi stresa, ki ga je doživela ob neuspešnem pobegu skupaj z Borutom Kardeljem, je potrebovala psihiatrično pomoč. Kliniko, ki je obiskovala, je prevzel dr. Janez Rugelj. V svoji vojaški disciplini ni pustil Svetlani Makarovič obiskovati gledaliških vaj in jo je zaprl na zaprti oddelek v Polje. Tam je bila podvržena elektro-šokovski terapiji.

Zdaj je svojo novo ljubezen našla v rdeči zvezdi ter postala lutka v rokah tranzicijske levice
Svetlana Makarovič pa je v zadnjih letih v medijskem prostoru znana po svojem žolčnem kritiziranju desnice in Katoliške cerkve, postala pa je glavni kulturni simbol prav tistih, ki jih je v komunistični Jugoslaviji sovražila. Pri njenih koncertih Nosil bom rdečo zvezdo gre za sanjav projekt, za željo, da bi se vrnili v čase rdeče zvezde, ko je še niso omadeževale komunistične oblasti. “Rdeči pentagram ima moč, da odganja nesrečo, zato so ga v starih časih vrezali otrokom na zibelko, da jih je varoval pred škopnikom in pred sanjsko moro. Zato se je ta pentagram med ljudstvom imenoval tudi morina taca,” pojasnjuje v knjigi. Rdeča zvezda je med vojno postala simbol upora proti fašizmu in nacizmu, po vojni so jo umazali partijski oblastniki. “Zavzemam se za prenovljeno in duhovno Osvobodilno fronto, ki bo namenjena boju za vrnitev delavskih pravic in solidarnosti.” Vendar se njeni dogodki spreminjajo v politične performanse tranzicijske levice za obračunavanje s slovensko desnico.

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine