8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Kučanov prijatelj Dodik ne priznava obtožnice tožilstva BiH in napoveduje tožbo

Piše: C. R., STA

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je danes sporočil, da ne priznava obtožnice, ki jo je zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH v petek vložilo državno tožilstvo. Obenem je napovedal tožbo proti tožilcu, ki je podpisal obtožnico. To sicer mora potrditi še sodišče BiH.

Dodik je na novinarski konferenci v Banjaluki po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes dejal, da odločitev za obtožnico ruši ustavo BiH in da za njo stoji ameriški veleposlanik v BiH Michael Murphy, ki da “širi srbofobijo”. Enako so v petek sporočili že iz urada predsednika te entitete s sedežem v Banjaluki.

“Zavračam to in sem pripravljen na vsako vrsto legitimnega boja,” je danes še dejal Dodik, za katerega je znano, da je prijatelj nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana. Dodik je napovedal tudi, da bo tožil tožilca, ki je podpisal obtožnico, ker meni, da je s tem zlorabil položaj. Obenem je izrazil upanje, da bo sodišče BiH zavrnilo obtožnico.

Tožilstvo BiH je enako obtožnico kot proti Dodiku vložilo tudi proti direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću.

Parlament Republike Srbske je konec junija sprejel zakona o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišče BiH in odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. S tem se je odzval na odločitev ustavnega sodišča v Sarajevu, ki je pred tem spremenilo pravilnik tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemanju odločitev.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt se je na podlagi pooblastil, ki jih ima, odločil za razveljavitev spornih zakonov. Obenem je uvedel tudi spremembe kazenskega zakonika, po katerih bodo dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, v prihodnje obravnavali kot kaznivo dejanje.

Dodik je napovedal, da bo vztrajal pri sprejemanju zakonov za okrepitev delovanja Republike Srbske in onemogočanje delovanja zveznih ustanov, četudi mu zaradi tega grozi zapor.

Kljub odločitvi Schmidta je 7. julija tako podpisal zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti, Lukić pa je dan kasneje to odločitev objavil v uradnem listu.

Če bo Dodika in Lukića spoznalo za kriva, jima grozi od šest mesecev do pet let zapora.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine