9.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Kriza ustavnega sodišča se bo le še poglabljala saj so za predsednika izvolili sodnika, ki sodi rezultatsko in aktivistično!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Ustavno sodišče je na današnji upravni seji za naslednjega predsednika ustavnega sodišča izvolilo Mateja Accetta. Položaj bo prevzel 19. decembra, so sporočili z ustavnega sodišča. V času, ko so kritike na račun Ustavnega sodišča RS hujše in resnejše kot kdaj koli prej, institucija se je znašla v krizi in na najnižji točki zaupanja tako laične kot strokovne javnosti, se je ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič sodeč po pismu, ki ga je naslovil na vse ustavne sodnike in sodnice, odločil, da bo “obstruiral” današnje glasovanje. “Danes bo aktualna večina za novega predsednika izglasovala svojega vnaprej dogovorjenega kandidata, dr. Mateja Accetta, ki je od izvolitve za sodnika institucijo vselej in brez izjeme potiskal ravno v smer, ki je predmet omenjenih kritik in ne oziraje se na omenjene kritike,” je kritičen. Ob tem je dodal prepričanje, da bo takšno vodstvo že porušeno zaupanje javnosti v institucijo in njeno neodvisnost še dodatno poglobilo. 

Smer, v katero je večina te sestave od njenega imenovanja do danes zapeljala institucijo Ustavnega sodišča RS, je že dalj časa predmet resnih kritik tako strokovne kot tudi laične javnosti. Dejstvo je, da so kritike hujše in resnejše kot kdaj koli doslej, institucija pa se je znašla v krizi, na najnižji točki zaupanja javnosti (tako laične kot strokovne) vse od ustanovitve države.

Jedro kritike je po besedah Jakliča ta, da se je večina te sestave odmaknila tako od ustaljenih metod kot uveljavljenih vsebinskih doktrin odločanja Ustavnih sodišč v svobodni demokratični družbi. “Celo do te mere, da v zadevah, predvsem tistih, ki bi imele pomembne posledice v politični areni, odloča “politično rezultatsko”, na podlagi “argumentativno praznega nizanja paragrafov”, žaljivo za zdrav razum” oziroma neskladno z argumentativno logiko, “aktivistično na napačnih osnovah” ipd., kar naj bi institucijo privedlo celo do točke, ko predstavlja primer institucionalne “zlorabe prava” v politične namene (prof. dr. Jambrek).”

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič opozarja pred nadaljnjim poglabljanjem krize ustavnega sodišča. (foto: STA)

Ustavno sodišče potrebuje ustavnopravno podkovane sestave
V nadaljevanju je Jaklič spomnil, da so to javno kritiko izrazila premnoga vodilna imena specialistov s področja ustavnosodne jurisprudence, ki jih do danes premore slovenska država, med drugim prvi predsednik Ustavnega sodišča RS, bivši ustavni sodniki, bivša sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice, vidni predstavniki akademske stroke tega področja idr. “Te kritike, v prvi vrsti strokovne, posledično pa tudi laične javnosti, so tudi po moji oceni v pomembni meri vsebinsko upravičene, na kar po svojem najboljšem razumevanju ustavno sodnega področja in njegovih metod skušam sproti opozarjati v rednih ločenih mnenjih. Ker za kritiko stroke kljub njeni resnosti večina te sestave nima nobenega posluha, ocenjujem, da bo svoj doprinos k prihodnjemu razvoju slovenske ustavnosti prispevala predvsem v smislu negativnega zgleda za prenovljeno usmeritev, ki jo bodo ubirale, upajmo, bolj specialistično ustavnopravno podkovane in le ustavni doktrini neomajno zavezane bodoče sestave,” je izpostavil.

Ustavno sodišče RS. (foto: STA)

Jaklič je prisegel, da bo ravnal po svoji vesti, zato se glasovanja ni udeležil
Po besedah Jakliča bo danes aktualna večina za novega predsednika izglasovala svojega vnaprej dogovorjenega kandidata, dr. Accetta, ki je od izvolitve za sodnika institucijo vselej in brez izjeme potiskal ravno v smer, ki je predmet omenjenih kritik in ne oziraje se na omenjene kritike. “Takšno vodstvo bo porušeno zaupanje javnosti v institucijo in njeno neodvisnost še dodatno poglobilo. Večina ima nedvomno vso pravico, četudi zgolj formalnopravno, ravnati tako in za svoje odločitve kljub situaciji prevzemati dodatno mero odgovornosti. Ob tem le tudi na mojo udeležbo pri legitimiranju takšnih dodatnih bremen ne more računati.” Jaklič poudarja, da je ob izvolitvi v Državnem zboru prisegel, da bo ravnal po svoji vesti, ki mu tu veleva, da se v opisanih okoliščinah glasovanja večine o njenem novem vodstvu ne more udeležiti.

Iz ustavnega sodišča so sporočili, da so današnji upravni seji za naslednjega predsednika ustavnega sodišča izvolili Mateja Accetta. Položaj bo prevzel 19. decembra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine