4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Komentirali so za Demokracijo: Upam, da se Slovenija s to zmago spet vrača v demokratične tirnice ustavne demokracije (3. del)

Kako komentirajo rezultate nedavnih državnozborskih volitev in kakšno vlado bo v prihodnje dobila Slovenija, smo povprašali nekatere vidne politične komentatorje. Objavljamo še tretji del.

Komentirali so za Demokracijo: “Skoraj misija nemogoče pa je vladanje, če je koalicija sestavljena iz šestih strank” (1. del)

Uradni izidi volitev, ki so potekale 3. junija, kažejo, da se je v DZ uvrstilo devet strank, relativna zmagovalka pa je stranka SDS. Za SDS je glasovalo 24,92 odstotka volivcev in jo bo v DZ zastopalo 25 poslancev. LMŠ, ki jo je izbralo 12,60 odstotka tistih, ki so glasovali, bo zastopalo 13 poslancev, SD in SMC sta v DZ dobili po deset sedežev; za SD je glasovalo 9,93, za SMC pa 9,75 odstotka udeležencev volitev. Sledita Levica z devetimi poslanci oz. 9,33 odstotka glasov ter NSi s sedmimi poslanci oz. 7,16 odstotka glasov. Po pet sedežev bosta v novem sklicu DZ zasedli Stranka Alenke Bratušek in DeSUS; prvo je podprlo 5,11 odstotka, drugo pa 4,93 odstotka. V DZ se je znova uvrstila SNS, ki je prepričala 4,17 odstotka volivcev in bo imela štiri poslance.

Komentirali so za Demokracijo: Tudi v tokratnem rezultatu se zrcalijo tri Slovenije: švicarska, sovjetska in teflonska (2. del)

Damijan Terpin, odvetnik: »Jasna in neizpodbitna volilna zmaga, končno v kolikor toliko normalnih demokratičnih razmerah: dobro se spominjam, da smo pred štirimi leti sredi volilne kampanje Janšo spremljali na Dob, potem pa je ustavno sodišče vse skupaj razveljavilo. Žal ne tudi takratnih volitev, ki so bile v celoti zdrogirane od prejšnjih, politično manipuliranih in bizarnih ukrepov sodišč. Ne morem pa razumeti, da je Milan Brglez, ki je Janši dobesedno ukradel poslanski mandat, je parlamentu kljub temu predsedoval do konca … Upam, da se Slovenija s to zmago spet vrača v demokratične tirnice ustavne demokracije. Paradoks pa je, da tisti, ki so vlaku naše demokracije povzročili iztirjenje iz ustavne smeri, že štiri leta – in ob teh volitvah še naprej – SDS obtožujejo nedemokratičnosti ali celo totalitarnih skomin.
Takšni paradoksi se med evropskimi državami lahko nemoteno dogajajo še samo v Sloveniji. V Italiji, Avstriji ali Španiji kaj takega že dolgo ni več mogoče. In to, hvala bogu, že veliko let.«

Dr. Matevž Tomšič, sociolog: »Pravkar končane volitve so dale jasno nezaupnico donedavni Cerarjevi koaliciji, ki je vladala v zadnjem mandatu. Nobeni od strank te koalicije ni uspelo preseči desetih odstotkov. Vendar bi bil rezultat teh strank in levice kot celote še slabši, če ne bi uživale takšne protekcije dominantnih medijev. Obnašanje osrednjih medijev je bilo tokrat še posebej pristransko. Takšnega odkritega navijaštva v korist levice si niso privoščili še nikdar od uvedbe formalne demokracije. Ves čas so prakticirali izrazita merila: medtem ko so stalno namigovali na sporno financiranje SDS, so skušali minimizirati odgovornost SD za pranje iranskega denarja. Izrazito neenakopraven je bil odnos do manjših strank: medtem ko so močno promovirali Stranko Alenke Bratušek – in jo s tem spravili v parlament –, so ignorirali Slovensko ljudsko stranko ali Zelene Slovenije. Na na način so močno vplivali na končni rezultat volitev.«

Dr. Andreja Valič Zver, predsednica Inštituta dr. Jožeta Pučnika: »Ne spomnim se, da bi kakšna stranka v demokratični Sloveniji zmagala s tako veliko razliko. Kampanja SDS je bila izjemno dobro zasnovana, vodena in izvedena. Veliko živih stikov je bilo z ljudmi, saj so kandidati in aktivisti ogromno delali na terenu. Prav kampanja od vrat do vrat je veliko pripomogla k zmagi SDS na teh volitvah. Kampanja se je odvijala tudi po družbenih omrežjih – Facebooku, Twitterju, Instagramu – skratka, celostni in moderni pristop, ki je prinesel odličen rezultat. Zame je ta zmaga pričakovana, vsi smo navdušeni, se pa hkrati z vso odgovornostjo zavedamo, da prihaja naslednja faza, v kateri jo bo treba udejanjiti. Pogovori o sestavi vladajoče koalicije pod vodstvom SDS bodo naporni. Verjamem, da bo le koalicija, ki jo bo vodil predsednik SDS Janez Janša, zmogla potegniti Slovenijo naprej, v smeri Švice in ne v smeri Venezuele, kamor bi nas utegnila zapeljati enovita leva kompozicija. Prepričana sem, da nam bo uspelo.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine