6.9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Knafljevi ventilatorji smrtno nevarni?! Javna agencija za zdravila začasno prepovedala uporabo 46 ventilatorjev, ki jih je “neodvisni” strokovnjak Rihard Knafelj priporočal za dobavo!

Skorajda ni nikogar, ki ne bi poznal zdravnika Riharda Knaflja, ki so ga snovalci oddaje Tarča tako kot  “žvižgača” Ivana Galeta, povzdignili v nebo za namene diskreditiranja dela vlade v povezavi z nabavo zaščitne opreme. Kljub njihovemu vztrajanju, da naj bi šlo za neodvisnega strokovnjaka, ki je ocenjeval ponudbe za zaščitno opremo in je naročene ventilatorje pri podjetju Geneplanet označil kot neustrezne, je kaj kmalu postalo jasno, da ima povezave s stranko LMŠ. V nadaljevanju je sledilo zaskrbljujoče odkritje portala Siol, da je Knafelj v bistvu navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, ki so jih označili kot nevarne. Sedaj pa je še celo Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke s šestimi odločbami začasno prepovedala uporabo 46 ventilatorjev Bellavista 1000. 

 

Po navedbah TV Slovenija je bilo brez vednosti proizvajalcev in potrebnih dovoljenj s Kitajske uvoženih kar 46 takšnih ventilatorjev, ki so državo stali 1,7 milijona evrov. Proizvajalci ventilatorjev poudarjajo, da nikakor ne morejo jamčiti za njihovo delovanje, saj so bili izdelani in prodani za kitajski trg, kjer imajo dovoljenje za uporabo. Ker pa ni znano, kdo točno je pri preprodaji ventilatorjev v Slovenijo sodeloval, obstaja sum, da le ti niso bili na ustrezen način transportirani, nameščeni in vzdrževani.

Zavod za blagovne rezerve se še ni odzval
Proizvajalci ventilatorjev, ki se nahajajo v bolnišnicah v Mariboru, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Novi Gorici in Izoli, so pristojni našo državo obvestili o tem, da kupljeni ventilatorji nimajo ustreznih dovoljenj. Iz Javne agencija za zdravila in medicinske pripomočke po so, po poročanju STA, sporočili, da postopek še ni zaključen, zato obstaja sum, da bi lahko uporaba ventilatorjev Bellavista 1000, pomenila tveganje za zdravje. Ventilatorjev, po poročanju TV Slovenija, sicer v bolnišnicah, kjer se nahajajo, še ne uporabljajo. Iz Zavoda za blagovne rezerve pa se okrog samega zapleta v povezavi z ventilatorji še niso opredelili..

Spomnimo. Pred dobrimi tremi meseci smo poročali o razkritju portala Siol, da je Knafelj, sicer prvi svetovalec Marjana Šarca za zdravstvo, navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, ki so jih novembra na Ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA) in kanadskem Uradu za zdravstvo, označili kot nevarne. Po navedbah ameriškega in kanadskega urada je med drugim najbolj kritično tehnično napako predstavljal alarm, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta. Tudi iz izdanega varnostnega obvestila v slovenskem jeziku je razvidno, da pri samem delovanju aparatov prihaja do občasnih izpadov.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine