6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Karla Erjavca dohitela pretekla dejanja: Trepeta, ker bi ga resnica lahko stala stolčka evropskega komisarja?

Zadnje dni je vse bolj napeto med vodjo NSi in predsednikom komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matejem Toninom in trenutnim obrambnim ministrom ter predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem. Razlog za dodatne napetosti naj bi se skrival v informacijah, ki so jih posamezniki razkrili na zaslišanjih Knovsa v zvezi s prisluhi, ki so bili povod za hrvaški izstop iz arbitražnega postopka.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec se ni preveč obremenjeval, ko so v javnost pricurljali prisluhi nedovoljenih pogovorov med slovenskim arbitrom, sodnikom Jernejem Sekolcem in uslužbenko zunanjega ministrstva Simono Drenik. Sam je bil v tistem času na počitnicah v Franciji in ni imel nobenega namena, da bi svoj dopust skrajšal zaradi državniških obveznosti. Dopust je bil namreč že v celoti plačan.

Erjavca ni takrat niti skrbelo, da bi ga lahko zaradi objektivne odgovornosti v zadevi odstavili. Takratnemu premierju in sedanjemu zunanjemu ministru Miru Cerarju je ponudil svoj odstop, a ga je ta zavrnil. Drugače tudi ne bi šlo. Cerar brez stranke DeSUS ne bi mogel nadaljevati z delom, kar bi lahko pomenilo predčasne volitve. Do predčasnih volitev je tri leta kasneje tudi prišlo, SMC pa se je znašel v še šibkejšem položaju, kot bi si ga lahko kdorkoli predstavljal le leto dni po izvolitvi v parlament s 36 poslanskimi mesti.

Erjavec se izmika objektivni odgovornosti
Akoravno bi moral Erjavec nositi objektivno odgovornost za spodletelo arbitražo, pa je breme padlo na vse druge. Vseeno se navkljub praznim opravičilom in prevzemanju svojega dela odgovornosti s strani starega udbaša Sekolca, čigar imenovanje na mesto slovenskega arbitra v arbitražnem postopku je takrat izsilil predsednik Danilo Türk, ter opravičevanju Drenikove štiri leta kasneje, Erjavec še vedno izmika odgovornosti.

Kljub Erjavčevem zanikanju pa ga postavljajo na laž posnetki med Sekolcem in Drenikovo, na katerih Sekolca skrbi, ali bo lahko še naprej v kontaktu z Drenikovo. “Mislim, da te ne bodo drugam vlekli?” Odgovor Drenikove je bil: “Ne, ne bojo, ne bojo, to sem že z ministrom zmenjena.” Drenikova na vprašanje RTV Slovenija, komu je poročala o pogovorih s Sekolcem, ni želela odgovoriti. A vsekakor je jasno razvidno, da je bil Erjavec o dogajanju sproti obveščen in se je to dogajalo z njegovim vedenjem.

To navsezadnje potrjujejo tudi same izjave ministra Erjavca na lokalni velenjski televiziji, kjer je trdil, da bo Slovenija po neuradnih podatkih dobila stik z odprtim morjem, torej ravno tisto, kar je v posnetem pogovoru Sekolec zagotovil Drenikovi.

Počilo med Toninom in Erjavcem
Kljub vsemu temu je Erjavec politični maček, ki mu nobena afera do danes še ni prišla do živega. A vseeno je potem, ko je izvedel, da je poleg preostalih direktorjev Sove na zaslišanje, ki bo potekalo 28. junija, povabljen tudi sam, počilo med njim in Toninom.

Če je verjeti govoricam, naj bi bil razlog za to povabilo na zaslišanje vodji kabineta zunanjega ministra Erjavca Vlasti Vivod. V preteklosti smo že pisali o tesnem sodelovanju Erjavca in Vivodove. Takrat je informacijski pooblaščenec in sindikalni zaupnik Peter Golob izpostavil, da je ravno Erjavec Vivodovi omogočil hitro in bleščečo kariero, v kateri je z bliskovito hitrostjo napredovala iz navadne bibliotekarke na ministrstvu za obrambo do profesionalne diplomatke MZZ, in to brez predhodnih diplomatskih izkušenj.

Vivodova je bila poleg tega v času največje finančne krize deležna še nerazumno visokih finančnih nagrad. Za stalno pripravljenost je zaslužila dodatnih 1.100 evrov na mesec, preko 650 evrov na mesec naj bi prejela kot dodatek za delovno uspešnost, dodatnih 500 evrov za delo preko polnega delovnega časa ter še 150 evrov na podlagi položajnega dodatka.

Gre Erjavec v Bruselj?
In ravno zaradi Knovsovega zaslišanja Vivodove naj bi Erjavcu prekipelo. Po pisanju Požareporta naj bi se bil Erjavec pripravljen umakniti iz slovenske politike v zameno za imenovanje na položaj slovenskega evropskega komisarja. A to bi znalo splavati po vodi, če Vivodova Knovsu pove kakšno podrobnost, ki bi lahko tako Erjavca kot premierja Marjana Šarca spravila v bolj kočljiv položaj. Zato Erjavec že sedaj grozi s tožbami, Tonin pa ravno tako vrača udarec in vztraja, da bo tožil Erjavca zaradi razžalitve, saj ga je označil za “notoričnega lažnivca”.

R. O./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine