10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kam nas pelje povišanje premij dopolnilnega zavarovanja? Če država ne naredi konca korupciji v zdravstvu in previsokim stroškom, bo luknja do leta 2035 globoka za 500 milijonov evrov

Vzajemna je v petek napovedala povišanje premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot razlog za to pa navajajo povišanje cen zdravil in zdravstvenih storitev. Stroški so se letos povišali še za več od načrta, zaradi česar naj bi Vzajemna iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že pridelala zajetno izgubo. Mnogi ob tem opozarjajo, da Vzajemna ni zahtevala znižanja omenjenih stroškov, a kot je pojasnila poslanka SDS Godec tega niti ni mogla, saj ima v Sloveniji pri tem ZZZS monopolni položaj. Opozarja tudi, da brez pravih reform do racionalizacije dela in znižanja stroškov niti ne more priti, nekdanji direktor Onkološkega inštituta Remškar pa kot rešitev ponuja specializacijo posameznih bolnišnic. Skrajna Levica bi šla v popolnoma napačno smer, želijo si odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, s čimer bi še okrepili monopol ZZZS, ni pa jasno, od kje bodo nadomestili sredstva iz tega naslova.

 

Vzajemna je v petek razburila slovensko javnost z napovedjo, da bo s septembrom povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za 3,7 evra, in sicer z 31,97 na 35,67 evra, pri čemer se bo cena mesečne premije s triodstotnim popustom s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,6 evra. Vzajemna ima 877.000 članov. Lani je imelo kritje doplačil iz naslova dopolnilnega zavarovanja pri tej zavarovalnici po poročanju STA 773.487 zavarovancev, od teh jih je 174.965 imelo višje stroške od letne premije.

Stroški zdravstvenega sistema se povečujejo hitreje, kot predvideno
Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Ministrstva za zdravje sta namreč v letošnjem letu načrtovala 5,5-odstotno povečanje stroškov za zdravila in zdravstvene storitve, podatki za prve štiri mesece pa kažejo povišanje na ravni devetih odstotkov. Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je pojasnil, da je Vzajemna v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležila že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju, če premije ne bi povišali, pa bi Vzajemna do konca leta beležila devetmilijonsko izgubo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine