10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Kaj se dogaja med ustavnimi sodniki? Ustavniki Zobec, Avbelj in Letnar Černič kritični, kako je Ustavno sodišče RS poteptalo samo sebe! To je namreč z novo ustavno odločbo, povozilo staro!

Piše se zgodovina, saj je Ustavno sodišče RS poteptalo samo sebe. To je namreč z novo ustavno odločbo, povozilo staro. S tem, ko je Ustavno sodišče RS nedavno odločilo, da ni kršitev ustave, če država ne financira javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, je to po več kot petih letih po prvotni odločbi o podobni tematiki dalo vedeti, da je varstvo otrokovih pravic in pluralizem zamenjala avtoritarna sodniška ideologija, je prepričan prodekan Evropske pravne fakultete dr. Jernej Letnar Černič. Ob menjavi večine ustavnih sodnic in sodnikov je po njegovih besedah postalo očitno, da se je zamenjala tudi ideologija na Ustavnem sodišču RS. Rektor Nove univerze dr. Matej Avbelj ocenjuje, da gre za daleč najbolj politično odločbo, kar jih je kadarkoli izdalo slovensko ustavno sodišče.

 

Ustavno sodišče je 12. marca letos odločilo, da prvi stavek drugega odstavka 86. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja … v delu, ki se nanaša na javno financiranje dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebni osnovni šoli s pridobljenim javno veljavnim programom, ni v neskladju z Ustavo (1. točka izreka). Pri tem je odločalo sedem sodnic in sodnikov, sodnik ddr. Klemen Jaklič je bil izločen, ni pa povsem jasno čemu pri odločanju ni sodeloval tudi sodnik dr. Marko Šorli.

Profesor Matej Avbelj je v komentarju za Finance opozoril na temeljno načelo vladavine prava, ki pravi, da ni pravice brez učinkovitega pravnega sredstva. “Če pravice ni mogoče uveljaviti, če ti je sodišče ne more ali ne želi prisoditi, pravice nimaš. In prav to se je zgodilo pobudnikom v najnovejši zadevi pred ustavnim sodiščem. Pet let jih je vodila za nos politika in kar štiri leta je ustavno sodišče to brezpravno nategovanje aktivno dopuščalo. Na koncu je presodilo, da se protiustavni nateg otrok v zasebnih osnovnih šolah lahko nadaljuje.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine