4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Kadič: Golobova komunikacija je tipična avtokratska komunikacija poslovneža, ki vse ve in vse zna

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Ko je nastopila nova vlada, nam je poleg specialista v 30 dneh, ponovne vzpostavitve pravne države in povrnitve mednarodnega ugleda obljubila tudi boljšo komunikacijo z državljani. Janševi vladi so namreč neprestano očitali slabo komunikacijo z ljudmi in novinarji, aroganco, vzvišenost, celo samodržnost. Zdaj so imeli skoraj dva meseca časa, da pokažejo, kako znajo bolje.

Da Robert Golob ni ravno mojster politične retorike, je dokazal že pred volitvami, ko je včasih dal kakšno izjavo, ki bi za kandidata brez podpore globoke države pomenila takojšnji konec politične kariere. Golob je tako govoril o samoupravljanju podjetij, samoomejevanju pri mesnih jedeh, o tem, kako denar, če ga imamo preveč, zapravljamo za neumnosti, javno je priznal tudi, da bo znižal plače. Nekako se je videlo, da politične obrti ni vešč.

Nato je prišel 1. junij in prišli so na Gregorčičevo ter začeli … komunicirati. Že prvih nekaj dni se je Golob pokazal kot strog vodja – Matjažu Hanu kot šolarčku ni pustil odgovarjati na novinarska vprašanja, čeprav je bil eden izmed treh sopredlagateljev. Česa takšnega si Janševa vlada nikoli ni dovolila, ne glede na to, da so ji očitali, kako cenzurira lastne ministre in novinarje. Golob jih je res. Ne le ministra. Tudi novinarje – tako on kot njegov minister za zdravje sta večkrat prav oholo povedala, da vprašanja niso na dnevnem redu. A tu so šele začeli s “spremenjeno komunikacijo”.

Kmalu je Golobu dvakrat uspeli povsem zlomiti prosti trg – najprej pri gorivih, kjer je teden dni pred vnaprej znanim navalom tujcev čez našo državo povedal, da se bodo goriva podražila – pomanjkanje v stilu SFRJ, ki se je zgodilo, je bilo zato povsem neizbežno. Nato pri najavi sovjetskega odkupa žita domačih pridelovalcev, ki je povzročil, da so cene žit šle v nebo – predvsem zaradi nejasne komunikacije, ko niti kmetom niti njihovim cehovskim organizacijam in celo ministrici za kmetijstvo ni bilo povsem jasno, za kakšen odkup in ceno so se dogovorili.

Maske za vsak slučaj?

Čeprav je vlada upala, da se ji s korono ne bo treba več ukvarjati, se je zmotila. Kar naenkrat so začele naraščati okužbe. Kastrirani NIJZ, vodstveno zopet prestreljen s kadrom SD pa se je začel obnašati tako kot pred marcem leta 2020 – kar naenkrat si niso več upali predlagati, da se maske v notranjih prostorih, kjer je veliko ljudi, vedno nosijo, saj bi to razburilo tiste “svobodne”, ki so volili za Svobodo. Namesto tega pravijo, da moramo masko imeti vedno s sabo – za kaj? Mogoče za brisanje nosu.

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Ravno v času, ko se okužbe spet nevarno višajo, pa je s svojo dobro komunikacijo zopet udaril premier Golob in postal globalna zvezda – internetni portali po vsem svetu te dni poobjavljajo besede našega premiera, ki je proti covidu-19 svetoval sončni vitamin D in morsko vodo. Ukom je sicer želel škodo sanirati, a je bilo težko mimo Golobovih besed, ki jih je poudaril s stavkom “to je resnica, se ne hecam.” Odkar je Svoboda, je tudi vladnim piarovcem vedno topleje.

Kadič: Zaveznike bo obrnil proti sebi

Res je vlada še mlada, kot tudi njeni ministri, ki se skupaj z Golobom učijo politične obrti. A zaenkrat laiki njihove napore po boljši komunikaciji težko prepoznavamo kot uspešne. Za mnenje smo povprašali strokovnjaka za komunikacijo Edvarda Kadiča, ki je o Golobovi komunikaciji povedal naslednje:

Edvard Kadič (Foto: Polona Avanzo)

“Golobova komunikacija je tipična avtokratska komunikacija poslovneža, ki vse ve in vse zna. Večkrat sem že omenjal, da je takšna komunikacija do neke mere dobrodošla v poslovnem svetu, v politiki pa se bo obrnila proti njemu. V podjetju si zaposleni raznih izjav takšnega šefa preprosto ne upajo ocenjevati. V politiki je drugače. To bodo njegovi nasprotniki, sčasoma pa tudi njegov širši krog političnih zaveznikov, obrnili proti njemu. Zelo drago ga bo stalo, če bo moral Vladni urad za komuniciranje po vsakem drugem javnem nastopu obveščati javnost, kaj točno je premier mislil s svojimi izjavami.“

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine