9.7 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

Jelka Godec v intervjuju za revijo Demokracija: Upam, da imajo volivke in volivci dober spomin in ne bodo spet nasedli!

Poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec je bila v iztekajočem se mandatu predsednica parlamentarne preiskovalne komisije za žilne opornice. V pogovoru je razkrila, da bi UKC Ljubljana lahko v letih 2012 in 2013 privarčeval okoli 2,6 milijona evrov, v UKC Maribor pa bi bil lahko prihranek samo pri nabavi žilnih opornic DES2 v letu 2013 več kot milijon evrov, če bi te nabavljali po primerljivi ceni na trgu EU.

Tudi v letih od 2014 do 2016 bi lahko bili prihranki več sto tisoč evrov. Razkrivamo tudi imena krivcev. Jelka Godec bo junija spet kandidirala v 1. okraju 5. volilne enote – Šentjurju.

 

Državni zbor je sprejel končno poročilo preiskovalne komisije za žilne opornice, ki ste jo vodili zelo uspešno. Pred potrjevanjem ste dejali, da kdor je za pregon korupcije v zdravstvu, bo poročilo podprl. Iz glasovanja pa je razvidno, da to ni bilo tako preprosto. Kako je potekalo glasovanje, kdo je podprl pregon korupcije v zdravstvu?

Glasovanje je potekalo najprej o splošnih sklepnih ugotovitvah in so jih podprli poslanci vseh poslanskih skupin razen SMC, ki ni glasovala. Proti so bili poslanci Levice, Tomaž Gantar (DeSUS) in Jani Mödendorfer (SMC). Večinsko so podprli tudi amandma SDS k sklepom, in sicer, da se pristojnim organom predlaga, da preiščejo morebitno krivo izpovedbo Janeza Zemljariča. Končne sklepe je podprlo 69 poslancev, nihče ni bil proti.

Zasledili smo, da je ena od poslank stranke SMC na komisiji poročilo podpirala, na seji državnega zbora pa je govorila drugače. Je bilo tako in katera poslanka je bila to?

To se je zgodilo pri obravnavi vmesnega poročila. Poslanka Vesna Vervega je na seji preiskovalne komisije sodelovala pri nastajanju poročila in ga tudi potrdila. Na seji državnega zbora pa je ni bilo in o poročilu ni glasovala. Njeno stališče v imenu poslanske skupine je bilo zame presenečenje, saj je izražala povsem drugačno mnenje kot na seji komisije. Zanimivo je, da je nekatere poslance leve koalicije bolj skrbelo anonimno blatenje preiskovalne komisije, s čimer naj bi bil okrnjen ugled komisije, kot pa realni dokazi za nekatera koruptivna dejanja posameznikov.

Opazili smo, da je bila vaša poslanska klop tik pred razpravo o poročilu polna papirjev. Že na sejah komisije je bilo opazno, da imate ogromno gradiva. Kako ste se znašli v vseh teh papirjih in podatkih?

Gotovo so nekateri, ki so mi gradiva posredovali, menili, da se med kopico dokumentov ne bom znašla. Toda zelo podrobno sem se poglobila v vsak posamezni račun, v vsako posamezno dobavnico in tako za skoraj vsak stent oziroma žilno opornico vem, kaj se je z njo dogajalo. Da, gradiva je bilo res veliko. Kar zadeva ogromne količine gradiva med sejo, pa so v tem gradivu bili vsi dokumenti, ki so potrebni za morebitno podkrepitev in dokaz za posamezne navedbe. Na sejah komisije so bili dokumenti podlaga za vprašanja pričam. 

Kako je potekalo delo komisije, kakšni so vtisi zdaj, ko je to za vami?

Delo komisije ocenjujem kot zelo uspešno. Bilo je izjemno naporno, a zame osebno tudi bogata izkušnja…

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Vida Kocjan

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine