2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Jelka Godec: Če smo do zdaj govorili, da je globoka država v ozadju, so zadnja dejanja aktualne vlade dokaz, da jo imamo očitno že nekaj časa na površju

Piše: Tanja Brkić (Nova24TV.si)

Če smo do zdaj govorili, da je globoka država v ozadju, so zadnja dejanja aktualne vlade dokaz, da jo imamo očitno že nekaj časa na površju,” je dejala vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke v svojem intervjuju za Siol. Med drugim je spregovorila o delovanju in potezah nove vlade pod vodstvom dr. Roberta Goloba, delovanju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, referendumskih pobudah, ki jih je vložila SDS, zaposlovanju novinarjev v vladne službe ter izzivih, s katerimi se sooča Slovenija.

Jelka Godec je edina ženska med vodji poslanskih skupin, potem ko je to vlogo prevzela po dveh odločnih politikih Jožetu Tanku in Danijelu Krivcu. Dejala je, da sta dala poseben pečat vodenju poslanske skupine SDS in da se je od njiju veliko naučila. Ravno ta raznolikost pa prinaša delu, ki ga ni enostavno opravljati, dinamiko. Vodenje tako velike poslanske skupine po njenem mnenju zahteva veliko mero odgovornosti in korektnosti. Vodja poslanske skupine si v prihodnosti želi odkritega dialoga, diskusije in izmenjave mnenj, kar v vsaki ekipi pripelje do homogenega, ustvarjalnega in kakovostnega dela, ki ga bodo državljani na naslednjih volitvah, to verjamem, nagradili še z višjim odstotkom glasov, kot ga je SDS prejela na letošnjih državnozborskih volitvah.

Godčeva je uvodoma kritizirala delovanje predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki je doslej zanikala oziroma kršila poslovnik v primerih razdelitve delovnih mest in vodenja sej DZ, izpostavljanja poslancev, ki jih ni v dvorani, ter neprimernih komentarjih in opazk v času vodenja. Vse to naj bi kazalo na njeno nezavedanje svojega poslanstva. “Težko rečem, da je prva med enakimi, ker brez dvoma nismo vsi enaki. Eni spoštujemo poslovnik in parlamentarno prakso, medtem ko drugi tega ne počnejo,” je dejala.

Foto: zajem zaslona

Na tem mestu je še posebej izpostavila nedavno nesprejemljivo ravnanje predsednice DZ, ko je na seji začela naštevati vse kolege, ki jih v nekem trenutku ni bilo v dvorani. Obveza mene kot vodje poslanske skupine je, da v lastnem in v imenu poslanske skupine opozorim na vsako kršenje poslovnika in odstopanje od ustaljene, tri desetletja dolge parlamentarne prakse. “Omenjeno poimensko naštevanje domnevno manjkajočih oziroma neopravičeno odsotnih kolegov v dvorani sem občutila kot mobing,” saj delo poslanca ni, da sedi v dvorani dvanajst ur, ne spregovori niti besede, ne pozna vsebine obravnavanih zakonov in drugih aktov, ob koncu seje pa je zgolj “glasovalni stroj”. Godčeva je prepričana, da je poslansko delo poleg aktivnega udejstvovanja na sejah tudi srečevanje z državljani in interesnimi skupinami, priprava na razpravo in priprava stališč poslanske skupine.

Golob samo napoveduje ukrepe ali pa uvede nekatere zares smešne

Kar se tiče napovedi za jesen, je Godčeva spomnila na to, da je Janševa vlada takoj po prevzemu vlade marca 2020 začela z oblikovanjem prvega protikoronskega paketa interventnih ukrepov od kasneje deset sprejetih, zato  jih skrbi dejstvo, da Golobova vlada ukrepe le napoveduje, medtem ko jasne strategije nima. “Vse prevečkrat smo priča temu, da predsednik vlade precej populistično v javnosti poda neko izjavo ali obljubo, za katero se kasneje izkaže, da ni uresničljiva niti ne temelji na dejstvih. Spomnimo se samo finančnih spodbud za gasilce, ki so nedavno gasili požar na Krasu, ali idejo o odkupu pšenice slovenskih kmetov. Nobena od teh dveh obljub do danes ni bila uresničena,” ali pa potem najdejo neko “smešno rešitev”, kot je spremljanje cen ali dovoljena maksimalna temperatura v prostorih javne uprave, da ne govorimo o zdravljenju covida-19 z morjem in soncem.

Premier Robert Golob je prepričan, da morje in sonce zdravita covid-19. (Foto: posnetek zaslona)

Po preteklih izkušnjah sodeč je bilo za marsikoga zdravljenje s t. i. naravnimi zdravili in zavračanje zdravniške pomoči tudi usodno. “Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je večkrat poudaril, da bo epidemijo vodila stroka. Če zdaj stroka na NIJZ predlaga ukrep, ki ga je omenil Golob, potem smo se vrnili v čas začetka epidemije, ko je takratno vodstvo NIJZ svetovalo kihanje in kašljanje v rokav, koronavirus pa označilo za gripo,” je dejala Godčeva in izrazila razočaranje nad tem, da NIJZ in ministrstvo za zdravje še zdaj nima razvite strategije za jesen in zimo. Se ji pa zdi, da vlada okleva z ukrepi, ker je več kot očitno, da bo sprejela podobne, če ne kar enake ukrepe, kot jih je Janševa vlada, s čimer bodo zgolj priznali, da je bilo nasprotovanje ukrepom v preteklih dveh letih zgolj politična propaganda proti takratni vladi. Ob tem je omenila, da so se postopki sprejemanja ukrepov z nedavnim sprejetjem novele zakona o nalezljivih boleznih zapletli, saj mora zdaj predlagane ukrepe vlade potrditi DZ, kar predstavlja dodatno birokratsko oviro, povrhu vsega pa na vse to vpliva še nezaupanje vladi s strani koalicijskih poslancev.

Referendumske pobude so bile vložene zaradi resnih problematik, prav je, da odločijo ljudje

V stranki SDS so vložili tri referendumske pobude, premier pa jim je očital, da gre za zlorabo referendumske zakonodaje z namenom zaustavljanja izvršne oziroma zakonodajne oblasti. Godčeva je pri tem spomnila, da zakon o vladi predvideva širitev števila ministrstev s petnajst na dvajset, kar pomeni več davkoplačevalskega denarja za izvajanje državnih služb in tako manj za projekte, ki so pomembni za razvoj države. Naslednja problematična zadeva je novela zakona o dolgotrajni oskrbi, ki predvideva zamik izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet v času Janševe vlade, za leto dni, kar pomeni prikrajšanje ljudi za oskrbo v tem času.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je povedala, da bodo na ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta na seji DZ zakonu RTV nasprotovali. (Foto: Twitter)

“Zakon o RTV izloča iz odločanja upravljanja gledalce, ki so plačniki tega javnega servisa. Zagovorniki zakona poudarjajo, da bo po noveli zakona Svet RTV nepolitičen organ. Gre za čisto zavajanje. Člani predvidenega novega sveta bodo imenovani na predlog, denimo Nacionalnega sveta za kulturo, člane slednjega pa imenuje DZ na predlog vlade. A to pa ni politično,” je komentirala Godčeva in dodala, da je to le nekaj problematik, za katere smo v SDS vložili predloge za referendum, saj je prav, da o tem odločajo ljudje.

Ne razumem, kako predstavniki vlade na to ne reagirajo

“Ta vlada z ministrico za notranje zadeve na čelu sploh ne rešuje migrantske problematike, temveč jo z dejanji, kot je odstranjevanje rezilne žice na meji, samo poglablja,” meni Godčeva, ki se ji zdi prav neverjetno, kako zavestno odpira meje ilegalnim migrantom, s čimer vse državljane in celotno Evropsko unijo, ki že preučuje ukrepe proti Sloveniji, izpostavlja nevarnosti ter ogroža javni red in njihovo premoženje. Z obžalovanjem pove, da smo ponovno smo priča zgodbam, ko se migranti nenadzorovano in v večjih skupinah sprehajajo po vaseh, trkajo na vrata domov in tudi že uničujejo njihovo lastnino.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Bostjan Lindav temeljito “čistita”, kar je bilo dobrega narejenega pod prejšnjo vlado. (Foto: STA)

O Janševi napovedi za interpelacijo Tatjani Bobnar Godčeva pove, da ministri niso odgovorni le za odločitve in stališča vlade, njihovo izvajanje in za svoje odločitve pri vodenju ministrstev, temveč tudi za opustitev ukrepov, ki bi jih morali sprejeti, torej dopustitev dolžnega ravnanja. “Zato so tudi prisegli, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije. Če nekdo ne spoštuje ustavnega reda ali zakonskih določil, če ravna proti državi in pravicam državljanov, je eden izmed instrumentov opozarjanja opozicije na kršitve tudi interpelacija zoper posameznega ministra ali ustavna obtožba proti predsedniku vlade. In v SDS se bomo na vsako takšno kršitev brez dvoma odzvali.”

Potrebno je določiti prioritete

Medtem ko se Slovenija sooča s prehransko in energetsko draginjo, z novim valom epidemije koronavirusa, s povečanim številom ilegalnih prehodov meje zaradi nerazumne poteze vlade glede odstranitve žičnate ograje na meji, se vladajoča politika in njeni nevladni sateliti ukvarjajo z vložki in tamponi, ki na mesečni ravni za posamezno žensko predstavljajo okoli sedem evrov finančnih stroškov. Vsekakor Godčeva ne zanika visokega stroška, vendar je potrebno v tem času postaviti prioritete.

“Sveta trojica” iz portala Necenzurirano (Foto: posnetek zaslona, STA/Facebook)

Globoka država je na površju

“Dogajanje zadnjih dni, torej odkrito kadrovanje in zaposlovanje novinarjev portala Necenzurirano.si ter njihovih družinskih članov v vladne službe je naravnost grozljivo,” je opisala nenadne prestope iz portala Necenzurirano.si v vlado, prav tako je zgrožena nad javnim političnim kadrovanjem aktualnega premierja. “Če smo do zdaj govorili, da je globoka država v ozadju, so zadnja dejanja aktualne vlade dokaz, da jo imamo očitno že nekaj časa na površju,” je prepričana in dodaja, da je aktualno dogajanje dokaz, da je bil portal ustanovljen in financiran z namenom rušenja vlade Janeza Janše in blatenja posameznikov iz stranke SDS. To in etični razlogi pa so bili povod za zahtevo po izločitvi novinarja Tomaža Modica iz preiskovalne komisije, pri čemer je Godčeva opomnila, da je v preteklosti posredno deloval z državnim podjetjem, kar predstavlja verjetnost, da se lahko Tomaž Modic zaradi sodelovanja z državnimi podjetji znajde kot priča ali preiskovanec v predmetni preiskovalni komisiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine