Piše: C. R. (Nova24tv.si)

V Izraelu se danes nadaljujejo siloviti spopadi med izraelskimi silami in teroristično palestinsko skupino Hamas, ki je v soboto izvedla silovit napad na Izrael. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes posvaril, da se začenja “dolga in težka vojna”. 

11.00 – Je v napade vpletena Rusija? Kitajska, Iran in Turčija podprla Palestino
Mnoge države v teh težkih trenutkih podpirajo Izrael (ZDA, Nemčija, Avstrija). Tam so kulturne znamenitosti celo osvetlili v barvah izraelske zastave. Po drugi strani pa se je Kitajska postavila na stran palestinskih teroristov. Kitajsko zunanje ministrstvo je namreč danes pozvalo k prekinitvi ognja in umiritvi razmer. Ob tem so v Pekingu pozvali tudi k t. i. rešitvi dveh držav, ki vključuje ustanovitev neodvisne palestinske države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pojavljajo se informacije, da ima prste vmes tudi Rusija. Richard Kemp, upokojeni polkovnik britanske vojske, meni, da vojna v Izraelu ni le brutalen napad teroristov iz Gaze. “Ker se Putin ne želi neposredno spopasti z Natom, namesto tega podpihuje konflikte med Azerbajdžanom in Armenijo, Srbijo in Kosovom, v Zahodni Afriki in zdaj v Izraelu,” ugotavlja Kemp.

Napad islamskega gibanja Hamas na Izrael je bil po mnenju Irana “spontana poteza odporniških sil”, je iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian  dejal v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom. “Treba je okrepiti solidarnost med islamskimi državami v podporo palestinskemu ljudstvu in odporu,” je še dejal iranski diplomat. Tiskovni predstavnik Hamasa Gazi Hamad je danes za britansko medijsko skupino BBC zatrdil, da so za napad na Izrael dobili neposredno podporo Irana.

10:00 – Podporniki Hamasa (med njimi migranti) slavijo po državah v EU
Palestinci slavijo drugod po Evropi, denimo nemških mestih, Veliki Britaniji, Carigradu ter drugod po svetu (v Iranu, Kanadi itd.).

 

 

 

8.00 – zasedanje Varnostnega sveta ZN v Izraelu
Danes se je sestal Varnostni svet ZN. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kmalu po napadu ljudem sporočil, da je država v vojni, zvečer pa je napovedal maščevanje “za ta črni dan”. “Vse kraje, kjer se skriva Hamas in od koder napada, bomo uničili,” je dejal. Prebivalce Gaze je pozval, naj zbežijo od tam, saj bodo z vso silo odgovorili na napad. Sporočil je še, da je varnostni svet odobril uničenje vojaških in vladnih zmogljivosti Hamasa. Prihaja kopenska invazija na Gazo.

 

7.00 – teroristična skupina Hezbolah je izvedla napad na Izrael; tudi talibani v akciji
ZDA so posvarile “sovražnike” Izraela, naj ne skušajo izkoristiti nastale situacije. Kljub temu je libanonska teroristična skupina Hezbolah, ki jo podpira Iran, danes izvedla topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju. Izraelska vojska pa je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona. Hamas trdi, da je dobil neposredno podporo Irana. Napetosti rastejo in situacija lahko zelo hitro eskalira.

 

Jerusalem Post poroča, da so talibani prosili Iran, Joran in Irak naj dovolijo njihovim enotam v Izrael, da bi Hamasu pomagali “osvojiti Jeruzalem. Da bi del Jeruzalema moral pripadati Palestini, meni tudi Rusija. Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je dejal: “Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja in mirovnemu načrtu, ki temelji na ustanovitvi neodvisne palestinske države v mejah iz leta 1967 z vzhodnim Jeruzalemom kot njenim glavnim mestom.”

 

6.00 – teroristi ugrabljajo celotne družine z otroki
“Začenjamo dolgo in težko vojno, v katero nas je prisilil morilski napad Hamasa,
” je davi na omrežju X zapisal Netanjahu“Prva faza se v tem času končuje z uničenjem velike večine sovražnih sil, ki so prodrle na naše ozemlje. Hkrati smo začeli ofenzivno fazo, ki se bo nadaljevala brez omejitev in predaha, dokler cilji ne bodo doseženi. Povrnili bomo varnost državljanom Izraela in zmagali bomo,” je dodal izraelski premier. V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 400 ljudi. Po navedbah izraelske vojske je bilo ubitih več kot 200 Izraelcev, ranjenih pa okoli 1000.

Palestinski teroristi vlamljajo v domove družin, jih pobijejo ali odpeljejo v Gazo.

 

 

Obrambni minister Joe Truzman“Danes smo videli obraz zla. Teroristična organizacije  je sprožila brutalen napad na Izraelce – brez razlikovanja je napadla moške, ženske, otroke in ostarele. Hamas bo zelo hitro razumel, da je naredil napako – hudo napako – in da bo plačal visoko ceno.”

 

5.00 – napadi tudi na Tel Aviv
V soboto zvečer je Hamas raketiral tudi Tel Aviv.

 

Spodnji videoposnetek pa prikazuje brutalnost Hamasovega pokola civilistov.