5.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Izraelska vojska se pripravlja na kopensko ofenzivo na območje Gaze

Piše: C. R., STA

Izraelska vojska se pripravlja na kopensko ofenzivo na območje Gaze, če se bo politično vodstvo za to odločilo, je danes sporočil tiskovni predstavnik izraelskih oboroženih sil Ričard Heht. Dodal je, da odločitev o tem še ni bila sprejeta, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Vojska se pripravljajo na naslednje stopnje vojne,” je še dejal Heht.

Povedal je tudi, da namerava izraelska vojska odstraniti celotno vodstvo Hamasa na območju Gaze. To ne vključuje le vojaških poveljnikov, temveč tudi politično vodstvo islamistične skupine, je pojasnil. Po ocenah izraelske obveščevalne službe je politično vodstvo, vključno z vodjo Jehijo al Sinvarjem, vedelo za načrte napada.

Heht je še povedal, da si vojska prizadeva identificirati tudi vpletene v umore in ugrabitve v Izraelu. “Dobili bomo vse do zadnjega,” je napovedal. Več visokih članov Hamasa pa je bilo po njegovih besedah že ubitih v izraelskih zračnih napadih.

Izraelska vojska je za vojno s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki ima pod nadzorom območje Gaze, mobilizirala okoli 300.000 rezervistov. Po navedbah vojske so pripadniki Hamasa na območje Gaze od sobote izstrelile okoli 5000 raket.

V Hamasovih napadih na Izrael je bilo po najnovejših podatkih ubitih 1200 ljudi, pripadniki gibanja pa so tudi ugrabili okoli 150 izraelskih in tujih državljanov ter jih odpeljali na območje Gaze.

Izrael se je na napade Hamasa odzval z obsežnimi zračnimi napadi na območje Gaze, ki so po najnovejših podatkih palestinskega ministrstva za zdravje doslej zahtevali več kot 1350 smrtnih žrtev, več kot 6000 ljudi je ranjenih. V ponedeljek je Izrael naznanil tudi popolno blokado območja, kar pomeni prekinitev oskrbe z vodo, hrano, elektriko in gorivom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine