-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

(IZ TISKANE DEMOKRACIJE) Poplave 2023: Osem ljudi, osem zgodb; Suzana Časl: Struge Savinje ne čistijo!

Piše: Petra Janša

Prejšnji petek sva se s fotografinjo odpravili v Savinjsko dolino, kjer sva bili dogovorjeni z ljudmi, ki so utrpeli škodo po nedavnih katastrofalnih poplavah. Danes potrebujejo predvsem finančno pomoč in zagotovilo, da bodo vodotoki sanirani, saj jih je strah novih poplav.

Po avgustovskih poplavah nekateri deli obrežja Savinje in njenih pritokov še vedno spominjajo na vojno območje. Ljudje so večinoma že pospravili naplavljeni mulj iz svojih bivališč in industrijskih obratov, a tu so posamezniki, ki so ostali brez domov in čakajo vladajoče, da odločijo, kaj bo z njihovimi napol porušenimi hišami in posledično z njimi. Prav tako se sprašujejo, kje so končale donacije z dobrodelnih prireditev in kaj bo z denarjem, ki ga je za sanacijo po poplavah namenila EU. S fotografinjo sva obiskali osem ljudi, ki so doživeli nedavno uničujočo ujmo. Vsak s svojo zgodbo trka na vest tistih, ki imajo sedaj v rokah škarje in platno, da se čim prej uredijo tamkajšnji vodotoki in da se finančno pomaga tistim, ki so praktično ostali na cesti. Prav vsem pa so poplave vnesle v srca strah in negotovost, kaj bo ob novem deževju.

Preberite tudi pričevanje podjetnika Rihterja, pričevanje Petra Šarta in pričevanje Danijela Oblaka.

Suzana Časl je doma v Nazarjah. Nedavna ujma ji je uničila celotno mizarsko delavnico ter prostore mlekarne in trgovine Hobyles, ki jih oddajajo v najem. (foto: osebni arhiv Suzane Časl)

Časlova: Ne čistijo struge Savinje!

Suzana Časl je doma v Nazarjah. Nedavna ujma ji je uničila celotno mizarsko delavnico ter prostore mlekarne in trgovine Hobyles, ki jih oddajajo v najem. Tu je bila voda visoka 2 metra in pol. »V teh prostorih sem imela tudi svojo pisarno, ki je bila 30 cm v vodi.« Prav tako je voda v celoti poplavila kletne prostore in stanovanjski del hiše, kjer živita z možem. Vidno zaskrbljena nama v daljšem pogovoru pove, kako je bilo tisto noč, ko je Savinja dobesedno ponorela, in nama pokaže fotografije, ki jih je posnela: »Ni bilo prijetno.« Poplave so pri njih imeli že leta 1990, a takega razdejanja niso pričakovali. Rešila sta tisto, kar sta lahko, tudi avtomobile jima je uspelo prepeljati na varno. Na zimsko obutev v kletnih prostorih pa nista pomislila, tako da so jima ostala le poletni natikači. »Zjutraj sva klicala znanca v trgovino, ali ima kakšne škornje in čevlje za prodati. Pa lopate, vodni sesalec, da smo sploh lahko začeli s čiščenjem. Vse nama je odnesla voda.« Delavnica je še vedno zaprta, očiščeno hišo pa zdaj čaka sanacija prostorov. »Prva pomoč so bili sosedje. Bila sem prijetno presenečena, da se je naša stranka (SDS) tako močno odzvala.« Časlova pravi, da jo je kmalu po ujmi poklical gospod Jelen in rekel, da se bosta zvečer oglasila s predsednikom Janezom Janšo. »Prišla sta skupaj z Urško. To mi je bilo v tolažbo. Vidiš, da nisi pozabljen od ljudi.«  Potem so tamkajšnji gasilci tri tedne pošiljali prostovoljce, da so jima pomagali čistiti naplavljen mulj. »Tudi nekaj sorodnikov nama je pomagalo.« Glede finančne pomoči je Časlova dejala, da je dan pred najinim obiskom prejela nakazilo Karitas in Rdečega križa v višini 2.200 evrov. Še prej sta dobila vrednostne bone trgovin Jager in Tuš v višini 200 evrov. »Za prvo, nujno pomoč. Škodo smo prijavili tudi na Karitas in Rdečem križu ter socialnem zavodu.« Prav tako čaka na pomoč, ki jo je država obljubila poplavljencem. »Občina se je hitro odzvala. Škodo so že popisali. Za delavnico smo morali narediti popis škode sami. Takrat je bilo rečeno, da bodo takoj dali 10 odstotkov avansa na prijavljeno škodo. Do danes tega še ni bilo.« Tudi Časlova je med pogovorom opozorila na dejstvo, da koncesionarji ne čistijo struge Savinje in hudournikov. »Mi pa je po zakonu ne smemo. To lahko izvaja le podjetje Nivo iz Celja. Ampak tega ne dela!«

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Tednik Demokracija – Pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine