-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Iz tiskane Demokracije: Bobnarjeva in lokalna oblast ignorirajo prebivalce Movraža, ki so zaradi migrantov najbolj na udaru

Piše: Lea Kalc Furlanič

Minuli teden se je notranja ministrica Tatjana Bobnar skupaj s predstavniki ministrstva, občine in policije zaradi ilegalnih migrantov prvič mudila v Slovenski Istri. Srečala se je s predstavniki KS Rakitovec in KS Zazid, ki mejita na Hrvaško. Dobesedno ignorirali pa so predstavnike sosednje vasi Movraž, ki je najbolj na udaru, saj tam dnevno tudi do 300 prebežnikov nameščajo na avtobuse.

O dogajanju v Movražu je poročala le revija Demokracija, drugi mediji se na številne pozive zaskrbljenih vaščanov niso odzvali. Je pa nato javnost presenetil TV-prispevek v Odmevih (na SLO 1), v katerem so poročali o obisku Bobnarjeve. V prispevku sta od prebivalcev nastopila le predsednika KS Rakitovec in KS Zazid, na izjave Movražanov smo zaman čakali. Zakaj so jih izpustili, ignorirali?

Movraž je zbirališče ilegalcev

»Zelo smo razočarani, saj nas na srečanje z ministrico ni nihče povabil. Žal nam je, da nismo imeli možnosti srečati se z Bobnarjevo, da bi ji povedali za svoje težave in ji predlagali potencialne rešitve,« nam je po telefonu povedal Dušan Arko, predsednik KS Gračišče, pod katero sodi Movraž. Enako zastopnik Movraža v KS V. R., ki je šele prek FB izvedel za obisk Bobnarjeve. Opozarja, da imajo v vasi alarmantno stanje: vsak dan so tam večje skupine prebežnikov, policijska in vojaška vozila, avtobusi, helikopterji nizko preletavajo vas. In da živijo v veliki negotovosti, kaj se bo iz vsega tega izcimilo.

Z Mestne občine Koper, ki je tudi vabila na srečanje z ministrico, nam odgovarjajo, da so Bobnarjevo povabili na sestanek v Rakitovec, »ker prav tam policija zaznava največje število nedovoljenih prehodov meje«. In še pojasnili, da to ni edina aktivnost občine v zvezi s problematiko migrantskih poti, saj so že pred dvema tednoma sklicali sestanek z vsemi KS ob meji in s policijo, »tako da je slednja natančno seznanjena tudi s stanjem v vasi Movraž in bo o svojih ukrepih za rešitev te problematike KS znova poročala na naslednjem sestanku prihodnji mesec«. Upati je, da bo res tako, četudi bi bili Movražani, ki so najbolj na udaru, bolj zadovoljni, če bi se srečali z najvišjo državno avtoriteto na področju notranjih zadev oz. migracij. Nekateri vaščani špekulirajo, naj bi se KS premalo angažirala pri njihovem vključevanju v reševanje težav zaradi migrantov …

Celoten članek si lahko preberete v tiskani Demokraciji!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine