8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

(IZ MINUTE V MINUTO) Lokalne volitve 2018 (2. krog): Polom Marjana Šarca: LMŠ, stranka, ki vodi vlado, nima niti enega župana, vladna koalicija jih ima skupaj z Levico samo 8,9 odstotka!! (FOTO + VIDEO)

Ob 7. uri so po Sloveniji v 56 občinah (med njimi šestih mestnih občinah) odprla volišča. Nekaj več kot 612.000 volivcev bo odločalo, komu od 112 kandidatov, ki v prvem krogu niso dobili več kot 50 odstotkov podpore za izvolitev za župana, bodo oddali svoj glas. Volitve spremljamo iz minute v minuto.

22.32 LMŠ, stranka, ki vodi vlado, nima niti enega župana v Sloveniji.

22.23 Čeprav predsednik SD Dejan Židan izjavlja, da so v stranki zadovoljni, so se v drugem krogu volitve za SD precej slabo končale – imela bo štiri župane po državi manj. Takole poroča Spletni časopis (TUKAJ.): “SD ne bo več vladala Jesenicam, kjer je Tomažu Tomu Mencingerju (SD) v tradicionalno bolj levi občini oblast odvzel novinar Dela Blaž Račič, kar je za SD presenetljiv udarec iz časopisne hiše Delo, ki je v lasti Kolektorja Stojana Petriča. SD in Kolektor sta v Idriji, kjer je center tega koncerna, podprla kandidaturo Mirande Groff Ferjančič, a je ta gladko izgubila proti neodvisnemu Tomažu Vencelju. Podobno se je za SD slabo končalo s kandidaturo nekdanjega novinarja Dela, pozneje pa Dnevnika, Dejana Karbe v Ljutomeru. Županski položaj je ubranila Olga Karba. Braslovč ne bo več vodil župan iz SD Branimir Strojanšek, premagal ga Tomaž Žohar. Oblast je SD izgubila tudi na Lovrencu na Pohorju, kjer je neodvisni  Marko Rakovnik potolkel Joška Manfreda. V Moravčah jim je Martina Rebolja z oblasti stresel nekdanji diplomat Milan Balažic. Precej boleče za SD je najbrž, da je v Radencih njihovega Emila Šmida prešibal Roman Leljak. Ob seriji porazov so zabeležili tudi nekaj uspehov. Največji je, da bo Matjaž Rakovec zavladal v Kranju. Uspelo pa jim je tudi z Nuško Gajšek na Ptuju.”

22.20 V primerjavi s prejšnjimi volitvami po številu županov najmočnejša ostaja SLS, ki pa izgublja, SDS je prehitela SD, okrepila se je NSi. Veliko večino županskih položajev, 123, so osvojili uradno nestrankarski kandidati, v prvi analizi poroča Spletni časopis – TUKAJ.

22.15 “SDS je na letošnjih lokalnih volitvah kandidirala ali podprla 149 županskih kandidatk in kandidatov, od tega je imela 81 svojih kandidatov, 6 skupnih in 60 tistih, ki so kandidirali s podpisi. Odločili smo se ponuditi ali podpreti tiste kandidate, ki v posameznih občinah predstavljajo največje zagotovilo, da bodo delovali povezovalno in za skupno dobro. Še posebej smo veseli, da so ljudje prepoznali, da je SDS stranka s koreninami in je tako z letošnjimi lokalnimi volitvami še okrepila svoj položaj v mestnih in drugih občinah. Ljudje so spoznali, da je SDS stranka, kjer ni razlik med besedami in dejanji. Hvala vsem volivkam in volivcem, ki ste oddali glas za kandidatke in kandidate SDS. Iskrene čestitke vsem izvoljenih županjam in županom,” so v sporočilu za javnost zapisali v največji slovenski politični stranki.

22.14 Dosedanji koprski župan Boris Popovič je v izjavi za medije priznal poraz v drugem krogu tokratnih županskih volitev, čeprav uradni rezultati še niso objavljeni. Ob tem je že čestital protikandidatu Alešu Bržanu, ki naj bi zmagal le za okoli 70 glasov. “Koper je očitno razdeljen na pol,” je še ocenil Popovič.

22.07 V drugem krogu so bili izvoljeni na listi SDS ali s podporo SDS in bodo prihodnja štiri leta vodili slovenske občine naslednji:

Apače: Andrej Steyer, Braslovče: Tomaž Žohar, Brežice: Ivan Molan, Dolenjske Toplice:Franc Vovk, Gornji Grad: Anton Špeh, Kamnik: Matej Slapar, Lendava: Janez Magyar, Lovrenc na Pohorju: Marko Rakovnik, Miklavž na Dravskem polju: Egon Repnik, Nova Gorica: dr. Klemen Miklavič, Ormož: Danijel Vrbnjak, Šentrupert: Andrej Martin Kostelec, Šmarje pri Jelšah: Matija Čakš, Šmarješke Toplice: Marjan Hribar, Šmartno pri Litiji: Rajko Meserko, Videm: Branko Marinič.

22.04 Volivci so danes izbirali župana še v 56 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil večine glasov. V nasprotju s prvim krogom pred dvema tednoma, ko je bila izvoljena velika večina dosedanjih županov, so volivci v drugem krogu nov mandat podelili le enajstim. Med danes izvoljenimi župani je šest žensk, stari pa so od 33 do 66 let.

STA objavlja tabelo z neuradnimi podatki o izidih drugega kroga županskih volitev.

občina        dosedanji župan     novi župan
---------------------------------------------------------------------
Apače         Franc Pižmoht      Andrej Steyer
Bohinj        Jože Sodja        Jože Sodja
Braslovče       Branimir Strojanšek   Tomaž Žohar
Brežice        Ivan Molan        Ivan Molan
Cankova        Drago Vogrinčič     Danilo Kacijan
Cerkno        Jurij Kavčič       Gašper Uršič
Črnomelj       Mojca Čemas Stjepanovič Andrej Kavšek
Dolenjske Toplice   Jože Muhič        Franc Vovk
Domžale        Toni Dragar       Toni Dragar
Dornava        Rajko Janžekovič     Janko Merc
Gornja Radgona    Stanko Rojko       Stanko Rojko
Gornji Grad      Stanko Ogradi      Anton Špeh
Hrastnik       Miran Jerič       Marko Funkl
Idrija        Bojan Sever       Tomaž Vencelj
Izola         Igor Kolenc       Danilo Markočič
Jesenice       Tomaž Tom Mencinger   Blaž Račič
Kamnik        Igor Žavbi        Matej Slapar
Kobarid        Robert Kavčič      Marko Matajurc
Koper         Boris Popovič      Aleš Bržan
Kostel        Lili Butina       Ivan Črnkovič
Kranj         Boštjan Trilar      Matjaž Rakovec
Kungota        Igor Stropnik      Tamara Šnofl
Lendava        Anton Balažek      Janez Magyar
Ljutomer       Olga Karba        Olga Karba
Lovrenc na Pohorju  Joško Manfreda      Marko Rakovnik
Lukovica       Matej Kotnik       Olga Vrankar
Maribor        Andrej Fištravec     Saša Arsenovič
Miklavž na D. polju  Leo Kremžar       Egon Repnik
Moravče        Martin Rebolj      Milan Balažic
Naklo         Marko Mravlja      Ivan Meglič
Nova Gorica      Matej Arčon       Klemen Miklavič
Ormož         Alojz Sok        Danijel Vrbnjak
Pesnica        Venčeslav Senekovič   Gregor Žmak
Piran         Peter Bossman      Đenio Zadković
Poljčane       Stanislav Kovačič    Stanislav Kovačič
Ptuj         Miran Senčar       Nuška Gajšek
Radenci        Janez Rihtarič      Roman Leljak
Renče-Vogrsko     Aleš Bucik        Tarik Žigon
Ruše         Uroš Razpet       Urška Repolusk
Sežana        Davorin Terčon      David Škabar
Slovenj Gradec    Andrej Čas        Tilen Klugler
Slovenske Konjice   Miran Gorinšek      Darko Ratajc
Šentjernej      Radko Luzar       Radko Luzar
Šentrupert      Rupert Gole       Andrej Martin Kostelec
Škofja Loka      Miha Ješe        Tine Radinja
Šmarje pri Jelšah   Stanko Šket       Matija Čakš
Šmarješke Toplice   Bernardka Krnc      Bernardka Krnc
Šmartno pri Litiji  Rajko Meserko      Rajko Meserko
Tišina        Franc Horvat       Franc Horvat
Tržič         Borut Sajovic      Borut Sajovic
Turnišče       Vesna Jerala Zver    Borut Horvat
Velike Lašče     Anton Zakrajšek     Tadej Malovrh
Videm         Friderik Bračič     Branko Marinič
Vitanje        Mirko Polutnik      Slavko Vetrih
Vrhnika        Stojan Jakin       Daniel Cukjati
Žužemberk       Franc Škufca       Jože Papež

22.02 Volivci so danes izbirali župana še v 56 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil večine glasov. V nasprotju s prvim krogom pred dvema tednoma, ko je bila izvoljena velika večina dosedanjih županov, so volivci v drugem krogu nov mandat podelili le enajstim. Med danes izvoljenimi župani je šest žensk, stari pa so od 33 do 66 let, poroča STA.

21.53 Boris Popovič je po porazu za TV Slovenija dejal: “Koper smo nardili za pravljično mesto, upam, d abo tudi naslednja opcija čuvala naše rezultate in skušala rezultat še izboljšati.”

21.52 Aleš Beržan je za TV Slovenija dejal: “Če je to to, lahko rečem, da bo za marsikoga jutrijšnji dan kot pod svobodnim soncem. Čakamo do konca in upamo na veselje.”

21.51 Boris Popovič priznal poraz v Kopru in čestital Bržanu.

21.50 V občini Šmartno pri Litiji Rajko Meserko ostaja župan; dobil je 54 odstotkov glasov in je zmagal pred Milanom Izlakarjem (NSi).

21.47 V Kopru je Aleš Bržan porazil dosedanjega župana Borisa Popovića in to z 52,82 odstotka glasov.

21.42 “Kriminalisti so danes zvečer na enem od volišč preverjali prijavo o domnevnem vstopu v prostor z volilnicami. Do sedaj preverjene okoliščine ne izkazujejo suma kaznivega dejanja, niti namernega uničenja pečata, niti vloma. Stvari v prostoru so bile nedotaknjene, vrata pa so bila po zdajšnjih ugotovitvah s ključem odprta pomotoma. Kriminalisti so s to osebo tudi že opravili razgovor. V času ogleda so bile na kraju tudi pristojne osebe iz volilne komisije. V kolikor ne bodo ugotovljena drugačna dejstva, bodo postopek proti osebi kriminalisti zaključili brez ukrepa,” poroča Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Kranj.

21.38 Tudi v občini Videm je postal župan kandidat SDS, Branko Marinič, z 60% glasov.

21.36 “SDS zmagovito tudi v drugem krogu lokalnih volitev. Dosegla je odličen rezultat, saj je bilo izvoljenih 18 županov, ki so bili kandidati SDS ali so nastopili s podporo SDS. Vsem izvoljenim županom iskreno čestitamo.,” so na Twitterju zapisali v SDS.

(Slika: SDS)

21.33 V Kopru po skoraj 80 odstotkih preštetih gasov ostaja v prednsti Aleš Bržan. Video si lahko ogledate TUKAJ.

21.32 V Piranu bo županoval Đenio Zadković, v Izoli Danilo Markočič.

21.24 Janez Janša je preko Twitterja čestital novim SDS-ovim županom Turnišča, Lendave in Ormoža: Borutu Horvatu, Janezu Magyarju in Danijelu Vrbnjaku.

21.23 Nova županja občine Ruše je Urša Repolusk, ki je s 53,6 odstotka prehetih glasov premagala Tomija Prosnika.

21.22 Predsednik NSi Matej Tonin je vesel zmage njihovega kandidata Mateja Slaparja v Kamniku. “V Kamniku smo dobili epski dvoboj,” je ocenil Tonin. “Ta županska tekma vrača zaupanje v demokracijo, saj je Matej Slapar z majhno ekipo entuziastov premagal mašinerijo vladne in lokalne elite,” je dodal. Tonin je sicer rezultate pričakal v kamniškem štabu.

21.20  Danijel Vrbnjak, nov župan Ormoža iz vrst SDS, je za Večer po zmagi dejal: “Velika udeležba je, kot sem pričakoval, nagnila tehtnico na mojo stran. Navdušenje v mojem volilnem štabu je na vrhuncu, saj sta nam obilica truda in dela poplačana. Očitno je odločilo mišljenje, da si vsi v Ormožu želimo sprememb.”

21.18  Nova Gorica je danes dobila novega župana. V drugem krogu županskih volitev je namreč aktualni župan Matej Arčon moral priznati premoč neodvisnemu kandidatu gibanja Goriška.si Klemnu Miklaviču. Ta je zbral 51,8 odstotka glasov, Arčon pa 48,2 odstotka glasov. “Nekako izgleda, da smo z ljudmi oziroma oni z nami vzpostavili neko vez zaupanja, in to kažejo tudi rezultati. Kljub temu, da so rezultati tesni, smo veseli in začenjamo neko novo zgodbo v naših krajih,” je takoj po zmagi v izjavi za STA povedal Miklavič.

21.10 Aktualni županji Ljutomera Olgi Karba so volivci zaupali nov mandat. Preštete so skoraj vse glasovnice, po neuradnih delnih izidih je prejela 55,54 odstotka glasov, protikandidat Dejan Karba pa 44,46 odstotka. V Gornji Radgoni je medtem zmagal Stanislav Rojko, ki je dobil 70,85 odstotka podpore, v Radencih pa Roman Leljak s 53,01 odstotka glasov.

21.09 Milan Balažic, nov župan Moravč, za Radio Slovenija: “Z rezultatom, ki je sicer tesen, sem zadovoljen. Kaže na to, da se je vendarle večina Moravčank in Moravčanov odločila za drugačno prihodnost Moravč, za novo smer razvoja, za čiste Moravče, kjer bomo delali nova delovna mesta. S tem je bila podana tudi neka zaupnica za županski mandat, ki bo precej drugačen od prejšnjega, ki bo, vsaj upam, zaznamovan s tem, da se bomo lotili vseh tistih projektov, ki jih Moravče potrebujejo že dolga leta, a so bili več ali manj samo obljubljeni, tokrat pa mislimo te zadeve zastavit zares. Globoko se zahvaljujem vsem prebivalcem, volivcem in volilvkam moravške doline, ki so mi izrazili to zaupanje.”

21.07 “Čestitke novemu županu Ormoža Danijelu Vrbnjaku!” je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša. S 55,7 odstotka glasov je premagal Alojza Soka. 

21.05 V Kamniku je Matej Slapar (NSi) z veliko prednostjo (60,5 odstotka) glasov premagal LMŠ-jevega Igorja Žavbija, ki je bil podžupan prejšnjega župana in zdajšnjega premierja Marjana Šarca.

21.02 V Kranju so zaradi strganih nalepk na vratih, za katerimi so bile glasovnice, poklicali policijo. 

20.59 V Kopru bodo, kot kaže, na zmagovalca županskih volitev čakali vse do konca. Po 55 odstotkih preštetih glasov je v rahli prednosti Aleš Bržan (52,75 odstotka), aktualni župan Boris Popovič pa mu sledi s 47,25-odstotno podporo. STA

20.57 V Občini Lendava je kandidat SDS Janez Magyar s 53,26 odstotka glasov premagal Dejana Süča.

(Sika: arhiv Demokracije)

20.56 V Ljutomeru je nova županja Olga Karba, ki je prejela slabih 56 odstotkov glasov. V drugem krogu je premagala Dejana Karbo.

20,54 V Občini Turnišče je zmagal Borut Horvat (SDS), ki je prejel 56,30 odstotkov glasov, Stanislav Sobočan pa 43,70 odstotkov glasov. 

20.53 V občini Apače je novi župan postal Andrej Steyer (SDS), ki je prejel 50,75 odstotka glasov, njegov naprotnik Zvonko Bevk pa 49,25 odstotka.

20.52 Po do zdaj zbranih podatkih je glasovalo 284.682 volilnih upravičencev, volilna udeležba je bila tako 46,46-odstotna.

20.51 V Moravčah je nekdanji veleposlanik Milan Balažic tesno (51 odstotkov ali 1.565 glasov) premagal Martina Rebolja (SD), ki je prejel le 70 glasov manj – 48,8 odstotka ali 1.495 glasov.

20.50 Najverjetnejši novi župan Kranja Matjaž Rakovec, ki mu delni neuradni izidi po preštetih 85 odstotkih glasovnic kažejo prepričljivo zmago pred protikandidatom Zoranom Stevanovićem, se je zahvalil volivcem. Kot je napovedal, ga po prespani noči čaka sestanek z občinsko upravo in dosedanjim županom, v mestnem svetu pa bo iskal konsenz.

20.47 V Mestni občini Slovenj Gradec se je volilni dvoboj med dosedanjim županom Andrejem Časom in direktorjem občinskega zavoda Spotur Tilnom Kluglerjem končal z zmago slednjega. Po neuradnih izidih je prejel 51,92 odstotka glasov, Čas pa 48,08 odstotka. “Kar si je Slovenj Gradec želel, to je Slovenj Gradec dobil,” je v prvi izjavi dejal Klugler.

(Slika: PrintScreen/TVSLO)

20.46 Za županski stolček v Domžalah sta se v drugem krogu pomerila aktualni župan Toni Dragar kot kandidat svoje liste in Metod Marčun, ki je kandidiral s podporo volivcev. Oba sta računala na zmago, a volivci so nov mandat namenili Dragarju, ki je po veliki večini preštetih glasov dobil 53,35-odstotno podporo, Marčun pa 46,65-odstotno. Udeležba je bila okoli 45-odstotna.

20.45 Vrhničani so se v drugem krogu županskih volitev odločali med Danielom Cukjatijem in Petrom Gabrovškom, ki kandidirata kot neodvisna kandidata. Cukjati, sicer sin nekdanjega predsednika DZ in poslanca SDS Franceta Cukjatija, ima za sabo že tri svetniške mandate in dobro pozna delovanje vrhniške občine. Gabrovšku pa očitno niso pomagale izkušnje iz gospodarstva. Zabeležil je 46,4-odstotno podporo. Dosedanji župan Stojan Jakin se na tokratnih volitvah ni potegoval za nov mandat. Udeležba na Vrhniki je bila podpovprečna, komaj 39,32-odstotna.

Daniel Cukjati. (Slika: arhiv Demokracije)

20.44 V Brežicah bo še naprej župan Ivan Molan. V današnjem drugem krogu županskih volitev je premagal kandidata SMC, poslanca Igorja Zorčiča. Kot kažejo delni izidi po preštetih skoraj vseh glasovnicah, je za Molana glasovalo približno 55 odstotkov volivk in volivcev, za Zorčiča pa 45 odstotkov.

20.31 V Tržiču je v dvoboju med aktualnim županom Borutom Sajovicem in bivšim županom Pavlom Ruparjem zmagal prvi. Kot kažejo neuradni izidi po preštetih 86 odstotkih glasov je za Sajovica glasovalo dobrih 67 odstotkov volivcev, za Ruparja pa slabih 33 odstotkov. 58-letni Sajovic, magister veterine, bo tako župan že četrti mandat.

20.28 v občini Cerknica ima SDS še enega župana, Marka Ruparja, z 57,98% glasov, za zdaj še neuradno.

20.27 V Kopru je prešteta približno četrtina glasovnic. Za zdaj kaže na zmago Bržana, ki je prejel 52,41 odstotka glasov.

20.26 V Idriji je Tomaž Vencelj je prepričljivo s 74 odstotkov glasov premagal Mirando Groff Ferjančič.

20.25 Občino Črnomelj bo v prihodnjih štirih letih vodil Andrej Kavšek. Volivci so mu namreč v današnjem drugem krogu županskih volitev po neuradnih delnih izidih namenili 72,7 odstotka glasov, njegovi protikandidatki Maji Kocjan pa 27,3 odstotka, poroča STA.

20.23 V Kobaridu kaže, da bo še neuradno župan Marko Matajurc z okoli 52 odstotkov prejetih glasov..

20.21 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je pred drugim krogom županskih volitev začel v petek opolnoči in je veljal do zaprtja volišč danes ob 19. uri, prejela 46 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, poroča STA.

20.20 V občini Cankova je Danilo Kacijan je s 66,6 odstotka podpore premagal dolgoletnega župana Draga Vogrinčiča.

20.19 V občini Vitanje je Slavko Vetrih (SLS) prejel 68 odstotkov glasov in premagal Mirka Polutnika.

20.16 V občini Tišina je Franc Horvat (SLS) s 68 odstotkov podpore slavil pred Ivanom Horvatom (NSi).

20.15 V Naklem neuradno župan Ivan Meglič, SLS, pred Markom Mravljo, SDS.

20.13 Jeseničani so se po 12 letih županovanja Tomaža Toma Mencingerja odločili za spremembo, saj so v današnjem drugem krogu lokalnih volitev za novega župana izvolili Blaža Račiča. Po delnih neuradnih podatkih so mu namreč zaupali 64,2 odstotka glasov, Mencingerju pa 35,8 odstotka, poroča STA.

20.11 V občini Kamnik županski kandidat NSi, Matej Slapar premagal kandidata z Liste Marjana Šarca!

20.10 V občini Lovrenc na Pohorju je Marko Rakovnik s 63,9 odstotka glasov premagal Joška Manfredo (SD).

20.08 Nova županja Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek: “Iskreno se zahvaljujem vsem Ptujčankam in Ptujčanom, ki so mi zaupali svoj glas, saj so prepoznali, da Ptuj potrebuje drugačno vodenje. Vem, da nam bo v povezovalnem in pozitivnem duhu, kar bo spremljalo moj mandat, uspelo veliko dobrih stvari. Želim si, da bo kvaliteta bivanja naših občank in občanov čez štiri leta boljša.”

20.06 Predsednik SDS Janez Janša je po družbenem omrežju Twitter čestital novemu županu Šentruperta Andreju Martinu Kostelicu. “Prepričljiva zmaga kljub antipropagandi #MSM,” je zapisal Janša.

20.05 V občini Radenci neuradno župan Roman Leljak!

20.04 Frnac Kangler po poročanju Večera: “Ni posebnega razočaranja. Življenje gre naprej. Ta ekipa je dobro delala. Bo pripravljala strategijo za evropske volitve Z Arsenovičem bom sodeloval, če bomo imeli soroden program. Gre za Maribor. Nekaj se mora spremeniti v Mariboru.”

20.03 V občini Tišina bo župan Franc Horvat – SLS.

20.02 V Kobaridu je Marko Matajurc je s 52,58 odstotka glasov premagal Roberta Kavčiča.

20.01 V Hrastniku je sindikalist Marko Funkl je s 55,01 odstotka glasov premagal Janija Medveška.

20.00 Po neuradnih rezultatih ima SDS še enega župana v Ormožu – Danijela Vrbnjaka!

19.58 Po zadnjih podatkih je v 56 občinah, kjer je potekal drugi krog lokalnih volitev, glasovalo 258.524 volilnih upravičencev, volilna udeležba je bila tako 42,19-odstotna.

19.56 V Lendavi vse kaže, da bo župan Janez Magyar, SDS, s 56,68% glasov!

19.55 V Gornji Radgoni je Stanko Rojko (neodvisni) zanesljivo (70,85 %) premagal Dušana Zagorca (SMC).

19.54 V občini Kostel kaže na zmago Ivana Črnkoviča. 

19.52 V Sežani bo izid kar tesen. Neuradno izvoljen David Škabar s 53,13% oz. 772 glasovi. Volilna udeležba le malo več kot 32%.

19.49 Apače. Tekma je bila zelo tesna. Andrej Steyer (SDS) je zmagal s 50,75 % (880 glasov) pred Zvonkom Bevkom (neodvisni), ki je dobil 49,25 % ali 854 glasov.

19.48 Po približno polovici preštetih glasov v Kranju kaže na prepričljivo zmago Matjaža Rakovca. Po podatkih občinske volilne komisije ta z 69,5 odstotka vodi pred tekmecem Zoranom Stevanovićem, poroča STA.

19.46 Zanimivo – v Kopru še niso vnesli delnih izidov volitev.

19.45 V Novi Gorici po neuradnih podatkih izvoljen dr. Klemen Miklavič.

19.44 “Vse bomo pojedli in vse bomo prenesli,” je ob prihodu v Bržanov volilni štab povedal umetnik Marko Brecelj, ki je prav tako sodeloval v letošnji županski bitki, poroča Miha Zavrtanik za MMC.

19.42 Za zdaj še neuradno v Črnomlju iizvoljen Andrej Kavšek.

19.40 Po približno polovici preštetih glasov v Kranju kaže na prepričljivo zmago Matjaža Rakovca. Po podatkih občinske volilne komisije ta z 69,5 odstotka vodi pred tekmecem Zoranom Stevanovićem.

19.36 Na Ptuju zmagala Nuška Gajšek, ki bo edina županja v mestnih občinah.

(Slika: PrintScreen/TVSLO)

19.33 Kandidat za župana Kranja Zoran Stevanović je danes po zaprtju volišč opozoril na domnevne nepravilnosti pri glasovanju. Domneva namreč, da je nekdo vstopil v prostor, kjer so shranjene skrinje z glasovi s predčasnih volitev. Volilna komisija zdaj v prostorih občine to preučuje, prav tako zadevo preverja policija, poroča STA.

(Slika: PrintScreen/TVSLO)

19.29 V Mariboru za zdaj neuradno izvoljen Aleksander Saša Arsenović s 56,22% glasov. Dobil je 2721 glasov… 

19.27 Do 19, ure je glasovalo skupaj 225.812 volivcev, to je 36,85 odstotka..

19.25 V sobo s predčasnimi glasovnicami v Kranju naj bi nekdo vlomil, poroča DELO.

19.25 Bržan pravi, da je vesel, da je volilne tekme konec. Prepričan je, da so Koprčanke in Koprčani spoznali, da je čas za spremembe, poroča Miha Zavrtanik za MMC.

19.24 Podporniki Borisa Popoviča rahlo nervozno pričakujejo razplet drugega kroga županskih volitev v Kopru, poroča Gregor Cerar za MMC.

Gneča v volilnem šrabu Borisa Popoviča. (Slika: PrintScreen/TV SLO)

19.20 Kandidat za župana Kranja Stevanović je opozoril na domnevne nepravilnosti pri gasovnicah s predčasnega glasovanja. Volilna komisija in policija zadevo preućujeta, poroča STA.

19.19 Mariboru se sodeč po anketah obeta tesen izid današnjega drugega kroga volitev. Kandidata za župana Saša Arsenovič (SMC) in Franc Kangler (NLS) sta si blizu tudi fizično, saj čakata na rezultate glasovanja le nekaj vrat narazen v središču mesta. V obeh štabih vlada velika napetost.

19.17 V štabu Arsenoviča tudi minister Počivalšek, poroča Andreja Kutin za Večer.

19. 16 Po zaprtju volišč so se podporniki kranjskih županskih kandidatov Matjaža Rakovca in Zorana Stevanovića začeli zbirati na prizoriščih v središču mesta, kjer bodo pričakali izid današnjih volitev. V obeh štabih računajo na zmago.

19.14  “Nismo optimistični, ampak realni,” pravijo podporniki Aleša Bržana, kandidata za župana Kopra, ki so prepričani, da bo Koper dobil novega župana, poroča portal MMC.

19.13Javnomnenjske ankete kažejo na tesen izid v Kopru, zato je razpoloženje v štabnih obeh kandidatov napeto.

19.12 “Delali smo 16 let, iz Kopra smo naredili čudo, Koper je poln, Koper živi. Milslim, da je večina zelo ponosna na lastno mesto,” je za TV Slovenija povedal Boris Popovič.

19.11 “Nervoze ni, smo dobro delali, verjamem, da so ljudje to prepoznali,” je pred razglasitvijo izidov povedal Saša Arsenovič, kandidat za župana Maribora, poroča RTv Slovenija.

19.10 Aleš Beržan, kandfdat za župana Kopra, je povedal, da se je zadnja dva tedna posvetil samo pripravam na volitve, vse ostalo je spustil iz rok, poroča RTV Slovenija.

19.09 Mariboru se sodeč po anketah obeta tesen izid današnjega drugega kroga volitev. Kandidata za župana Saša Arsenovič (SMC) in Franc Kangler (NLS) sta si blizu tudi fizično, saj čakata na rezultate glasovanja le nekaj vrat narazen v središču mesta. V obeh štabih vlada velika napetost, hkrati pa prepričanje v zmago njihovega kandidata, poroča STA.

19.08 Po zaprtju volišč so se podporniki kranjskih županskih kandidatov Matjaža Rakovca in Zorana Stevanovića začeli zbirati na prizoriščih v središču mesta, kjer bodo pričakali izid današnjih volitev. V obeh taborih je veselo, saj tako Rakovec kot Stevanović računata na zmago, poroča STA.

19.06 “V drugem krogu se karte na novo premešajo,” je za Večer dejal Franc Kangler.

19.03 Prvi neuradni delni izidi bodo znani po 19.30, sporoča državna volilna komisija. 

19.00 Volišča so se zaprla. Občinske volilne komisije so začele s štetjem glasov. 56 občin čaka na novega župana

18.54 “Imam dober občutek. Ne glede na izid je to dobra popotnica za naprej. Če bo to volja ljudstva, bom župansko funkcijo prevzel z veseljem,” je v štabu optimističen Franc Kangler, poroča za RTV SLO Klara Širovnik.

18.51 V volilnem štabu Franca Kanglerja v Mariboru se počasi zbirajo podporniki.

(Slika: PrintScreen/STA)

18.30 V občini Črnomelj se v drugem krogu za župana pomerjata Andrej Kavšek in mag. Maja Kocjan. Volilna udeležba do 16. ure je sicer v Črnomlju bila 35,43-odstotna.

Maja Kocjan. (Slika: arhiv Demokracije)

18.27 Na Jesenicah, kjer je bila volilna udeležba do 16. ure najslabša (22,89 odstotka), je starega župana Tomaža Toma Mencingerja izzvalo šest kandidatov, med katerimi je bil najbolj uspešen Blaž Račič, ki je bil pred kandidaturo novinar in dopisnik Dela.

18.22 V prvem krogu lokalnih volitev (18. novembra) so volivci izvolili 156 županov, od tega so v 134 občinah nov mandat dali dosedanjim županom. Med že izvoljenimi župani je 17 oziroma slabih 11 odstotkov žensk, najmlajši šteje 28 let, najstarejši pa 75.

18.19 Za Pomurje je volilna udeležba do 16. ure naslednja. V občini Ljutomer je volilo 43,48 odstotka volilnih udeležencev, v občini Apače je volilo 46,89 odstotka udeležencev, v občini Gornja Radgona 34,26 odstotka, v občini Radenci 45,12 odstotka, na Cankovi 55,51 odstotka volilnih udeležencev, na Tišini je volilo 41,18 odstotka, v občini Turnišče je volilo 47,02 odstotka in v Lendavi 33,78 odstotka volilnih udeležencev, poroča portal Vestnika.

18.00 Katera prestolnica EU ima tujerodnega župana, lahko preberete TUKAJ.

17.38 Volilna udeležba v 2. krogu je bila do zdaj vsakokrat za nekaj odstotnih točk nižja od udeležbe v 1. krogu. V letošnjem 1. krogu je na volišča prišlo dobrih 51 odstotkov volivcev.

17.35 Prvi rezultati bodo na naslov Državne volilne komisije prišli po 19.30 uri.

17.34 Volilna udeležba v drugem krogu županskih volitev je nekoliko nižja kot v prvem krogu, ko je bila volilna udeležba 36,81-odstotna. Je pa višja kot volilna udeležba v drugem krogu županskih volitev pred štirimi leti, ko je do 16. ure na volišča odšlo 30,98 odstotka volilnih upravičencev. Med mestnimi občinami je bila danes do 16. ure najnižja volilna udeležba v občini Kranj, in sicer 23,48-odstotna. V Novi Gorici je bila volilna udeležba 27,63-odstotna, v Mariboru 33,16-odstotna, na Ptuju 34,10-odstotna, v Slovenj Gradcu 40,10-odstotna in v Kopru 43,04-odstotna.

17.31 Nominalno je v 2. krogu najmanj volilnih upravičencev v občini Kostel – 578. Za izvolitev za župana bo ob 60-odstitni volilni udeležbi dovolj 274 gasov. Do 16. ure je bila volilna udeležba 55,71-odstotna.

17.20 Do 16. ure je v drugem krogu v Brežicah svoj glas oddalo 7.574 volilk in volilcev, okroglih 37,00% vseh z volilno pravico. V Brežicah bodo sicer odločali o starem oziroma novem županu. Ivan Molan je v prvem krogu prejel 5.150 glasov (49,82%), Igor Zorčič pa 2.909 (28,14% vseh oddanih glasov).

Ivan Molan. (Sika: arhiv Demokracije)

17.16 Volilna udeležba na kamniških voliščih, kjer se merita Matej Slapar (NSi) in Igor Žavbi (LMŠ), do 16. ure je razmeroma skromna oz. občutno manjša kot v prvem krogu, poroča portalKamnik Info. Največjo udeležbo do 16. ure so zabeležili na volišču v Šmartnem v Tuhinju, kjer je svoje glasove oddalo 46,75 % vseh volilnih upravičencev, najmanjše zanimanje za 2. krog županskih volitev pa zaenkrat kažejo volivci v Kamniku, kjer je svoje glasove na večini volišč zaenkrat oddalo le okoli 22% volivk in volivcev. Nekoliko boljša obiskanost volišč, kot v prvem krogu lokalnih volitev 2018, je bila do 16. zabeležena na volišču na Vranji Peči, občutno višja, kot v 1. krogu, pa na volišču v Tunjicah, še poroča portal.

17.15 V štajerski prestolnici, kjer se merita Arsenović in Kangler, so do 16.00 ure zabeležili, da se je volitev udeležilo 33,16 odstotka – 30.045 volivcev. Med tem so v prvem krogu, ki je bil18. novembra, zabeležili 34,94 odstotno udeležbo, kar pomeni kar 31.625 volivcev.

17.13 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev začel v petek opolnoči, do danes do 17. ure prejela skupaj 35 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 20 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, 15 zadev pa inšpektorat obravnava, poroča STA.

17.08 Najvišja udeležba do 16. ure je bila v občini Šmarješke Toplice (61,26 pdstotka), najnižja pa v obćini Jesenice (22,89 odstotka).

17.00 Do 16. ure je v 56 občinah glasovalo 213.923 volilnih upravičencev, kar pomeni 34,91-odstotno volilno udeležbo. V prvem krogu je bila volilna udeležba do 16 ure 36,81-odstotna.

15.29 V občini Lendava ima pravico svoj glas oddati 9.249 oseb, na volišča pa se jih je do 11.00 ure odpravilo 1.067. To pomeni, da je svoj glas oddalo 11,54 odstotkov volilnih upravičencev, poroča portal Lendava Info.

15,24 Aktualni koprski župan Boris Popovič, ki se v drugem krogu poteguje za že peti zaporedni mandat, je popoldne v spremstvu družine oddal svoj glas. Ob tem je v izjavi medijem ocenil, da bo volilna udeležba še višja kot v prvem krogu, ko je dosegla za Koper visokih 58 odstotkov, poroča STA. Popovič je sicer povedal še, da ima “zelo dobre občutke”, kampanjo pa je ocenil kot zelo umazano. V prvem krogu županskih volitev v Kopru pred štirinajstimi dnevi je Boris Popovič (Koper je naš/Slovenija za vedno) dobil 44,58 odstotka, Aleš Bržan (Lista Aleša Bržana) pa 30,44 odstotka glasov.

Boris Popovič. (Slika: arhiv Demokracije)

15.05 Ali veste, kdo nima volilne pravice? Takole piše na spletni strani ministrstva za notranje zadeve: “Na volitvah ima pravico glasovati volivec, ko bo na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti. Ne glede na to, pa nimajo pravice glasovati državljani, ki so dopolnil 18 let starosti, pa jim je bila zaradi duševne bolezni, zaostalosti ali prizadetosti popolnoma odvzeta poslovna sposobnost ali podaljšana roditeljska pravica staršev ali drugih oseb čez njihovo polnoletnost ter niso sposobni razumeti pomena, namena in učinkov glasovanja, zanje pa je sodišče posebej odločilo o odvzemu pravice voliti. Imajo pa pravico glasovati osebe, ki jim je bila pred 9. 8. 2006 zaradi duševne bolezni, zaostalosti ali prizadetosti, s pravnomočno sodno odločbo, popolnoma odvzeta poslovna sposobnost ali podaljšana roditeljska pravica staršev ali drugih oseb čez njihovo polnoletnost, če sodišče po 9. 8. 2006 ni posebej odločilo o odvzemu pravice voliti in biti voljen.”

15.00 Kandidat SD za župana Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je svoj glas v drugem krogu lokalnih volitev oddal v spremstvu svoje družine na volišču na Kokrici, poroča STA. Današnjo prvo adventno nedeljo bo preživel mirno, v krogu družine. Zvečer pa pričakuje zmago. Njegov protikandidat, Zoran Stevanović pa je glasoval na volišču v Stražišču skupaj s soprogo. Kot je dejal ob tem, bo povsem sproščen in neobremenjen počakal na izide volitev, na katerih pa že od vsega začetka pričakuje zmago, še poroča STA.

14.21 Od občin, kjer danes poteka 2. krog volitev za župana, je bila v prvem krogu najvišja volilna udeležba v občini Cankova (75,27-odstotna). Do 11. ure je bila v tej občini volilna udeležba danes 19.92-odstotna.

14.10 Do 11. ure je na volišča v Brežicah odšlo 3.154 volilk in volilcev ali natanko štirje več kot do 11. ure v prvem krogu županskih volitev, poroča portal ePosavje.

14.00 Po zaprtju volišč ob 19. uri bodo občinske volilne komisije začele sproti objavljati rezultate na posebni spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo (TUKAJ).

12.58 Kandidat SMC za župana Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je oddal svoj glas na volišču v Osnovni šoli bratov Polančičev nedaleč od njegovega doma v središču mesta. “Občutki so zelo dobri,” je dejal v izjavi za medije, poroča STA.

12.52 Volilna udeležba v drugem krogu županskih volitev je bila do 11. ure 13,85-odstotna, od tega v mestnih občinah 12,55-odstotna. Najvišjo volilno udeležbo so imeli v občini Kostel, in sicer 26,99-odstotno, najnižjo pa v mestni občini Kranj, kjer je na volišča do 11. ure odšlo 8,84 odstotka volivcev.

Do 11. ure je bila najvišja volilna udeležba v občini Kostel (26,99 odstotka). Na sliki: grad Kostel. (slika: Wikipedia)

12.51 Med mestnimi občinami je bila danes do 11. ure, kot rečeno, najnižja volilna udeležba v Kranju. V Novi Gorici je bila volilna udeležba 10,08-odstotna, na Ptuju 11,77-odstotna, v Mariboru 12,96-odstotna, Slovenj Gradcu 13,80-odstotna in Kopru 17,14-odstotna.

12.47 Podatki Državne volilne komisije kažejo, da je do 11. ure na volišča v brežiški občini odšli 3.154 volilk in volilcev, kar je zneslo 15,41 % vseh volilnih upravičencev. Povedano drugače, do 11. ure so tokrat na volišča odšli štirje volilci več kot pred 14 dnevi, poroča portal ePosavje.

12.46 V Mariboru ima možnost glasovati 90.572 volilnih upravičencev. Danes do 11.00 ure so zabeležili, da se je volitev udeležilo 12,96 odstotka – 11.736 volivcev, poroča portal Maribor24.

12.35 Do 11. ure je v 56 občinah glasovalo 84.844 volilnih upravičencev, kar pomeni 13,85-odstotno volilno udeležbo.

12.05 Kandidat za koprskega župana Aleš Bržan je dopoldne po oddaji glasu na Srednji tehniški šoli Koper v izjavi medijem izrazil upanje na visoko volilno udeležbo, saj je ta “najboljši pokazatelj volje ljudi”. Pri tem upa, da bo udeležba celo višja kot v prvem krogu, ko je bila 58-odstotna, poroča STA.

11.58 Po poročanju portala kamnik.info je volilna udeležba v Kamniku, kjer se merita Matej Slapar (NSi) in Igor Žavbi (LMŠ), do 11. ure nižja kot v prvem krogu. Največ volilnih upravičencev se je zaenkrat podalo na volišče v KD Šmartno, kjer je svoje glasove do 11. ure oddalo 20,62 % vseh volivk in volivcev, obenem pa je volišče v Šmartnem tudi edino volišče, ki je do 11. ure preseglo prag 20% udeležbe. Najslabši obisk volišča je bil do 11. ure zabeležen v kamniškem vrtcuSneguljčica, ki ga je zaenkrat obiskalo vsega 6,99 % vseh volivk in volivcev, poroča portal Kamnik.info.

11.35 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev začel v petek opolnoči, do danes do 11. ure prejela skupaj 18 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 14 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, štiri zadeve pa inšpektorat obravnava, poroča STA.

10.22 V prvem krogu tokratnih lokalnih volitev so sicer volivci že izvolili 156 županov, od tega so v kar 134 občinah nov mandat zaupali dosedanjim županom. Med že izvoljenimi župani je 17 oziroma slabih 11 odstotkov žensk, najmlajši šteje 28 let, najstarejši pa 75.

10.01 Tokratne lokalne volitve so sedme po vrsti, prvič v samostojni Sloveniji so potekale decembra 1994, ko je bilo občin precej manj. V naslednjem dobrem desetletju se je število občin z začetnih 147 povečalo na 210, pozneje pa sta bili ustanovljeni še dve.

09.00 Volilni molk za navadne državljane, ki niso organizatorji kampanj, ne velja. Tudi danes lahko brez težav razpravljate o volitvah in kandidatih – vrhovno sodišče je namreč razveljavilo volilni molk. Več si lahko preberete TUKAJ.

07.59 Poleg županskih volitev pa bodo danes ponekod ponovili tudi glasovanje za mesta v občinskih svetih. To se bo denimo zgodilo na enem od volišč v občini Rogaška Slatina, kjer so morali pred 14 dnevi predčasno zaključiti glasovanje za občinski svet, saj jim je zmanjkalo glasovnic, pa tudi v eni od štirih volilnih enot Ribnice na Pohorju zaradi napake pri predčasnem glasovanju.

07.00 V 56 občinah so se v drugem krogu lokalnih volitev odprla volišča, ki bodo odprta do 19. ure.

06.00 Zelo zanimiv dvoboj se obeta tudi v Kopru, saj ima dolgoletni župan Boris Popovič v Alešu Bržanu resnega tekmeca. Popovič se je v 2. krog uvrstil s 44,58 odstotka glasov, kar je 14 odstotnih točk več od Bržana.

05.00 Zmagovalka prvega kroga lokalnih volitev je bila SDS. Izvoljenih je bilo kar 54 županov s podporo SDS – od tega 12 kandidatov, 5 skupnih kandidatov, 2 kandidata s podpisi člana SDS. Uspeh se obeta tudi v drugem krogu, kamor se je uvrstilo 21 kandidatov, od  katerih jih je 12 kandidatov SDS, dva kandidirata s podpisi člana SDS ter en skupni kandidat. Glede na število izvoljenih mestnih in občinskih svetnikov je izvoljenih 537 svetnikov na listi SDS. Nato sledijo SD s 333 svetniki, NSi s 178 svetniki, SLS z 218 svetniki, SMC z 91 svetniki, LMŠ s 54 svetniki, Levica z 41 svetniki, SNS s 15 svetniki, SNC s 15 svetniki, DeSUS s 13 svetniki ter SAB in Dobra država s po 7 svetniki.

(Slika: Polona Avanzo)

04.30 Zelo napeta bo županska tekma v Mariboru: med politično še neizkušenim podjetnikom Sašo Arsenovičem (podpira ga globoka država) in nekdanjim županom Francem Kanglerjem.

Franc Kanger. (Slika: arhiv Demokracije)

04.00 Kdo je bil izvoljen v prvem krogu, lahko preberete TUKAJ.

02.00 Prvi podatki o volilni udeležbi bodo znani po 12. uri (glede na stanje na voliščih ob 11. uri). Drugi podatki o volilni udeležbi bodo znani po 17. uri (glede na stanje na voliščih ob 16. uri). Prvi delni izidi glasovanja bodo znani po 19.30

01.00 Danes bo 2. krog rednih lokalnih volitev, na katerih bodo v 56 slovenskih občinah odločali o novem županu. V drugi krog sta se uvrstila dva najuspešnejša kandidata iz prvega, če bosta v drugo dobila enako število glasov, pa bo o zmagovalcu odločal žreb. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine