-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Iz Afrike uvožene bolezni, med njimi morda tudi ebola, po neuradnih podatkih že v Sloveniji, zabeležen celo primer smrti. Kaj nam prikriva Šarčeva vlada?

Poznate virus ébola? Ime je dobil po dolini v afriški državi Kongo (ime države izvira iz istoimenske reke), tam se je ta virus pojavil prvič in doslej beležijo kar nekaj epidemij, navzoč pa je predvsem v zahodni Afriki. Gre pa za bolezen, ki ima vse simptome gripe in ima visoko stopnjo smrtnosti, saj se navadno konča z odpovedjo notranjih organov. Prenašala naj bi se predvsem z živali na človeka, vendar je pri novejših tipih te bolezni mogoče opaziti tudi hitro širjenje med ljudmi. Leta 2014 je bolezen izbruhnila v Gvineji, 3. oktobra tistega leta so poročali o 7.493 primerih okužbe in 3.439 smrti, vendar pa je Svetovna zdravstvena organizacija ocenila, da so številke občutno večje. Med žrtvami je bilo tudi 216 zdravnikov.

 

Z uvozom migrantov iz podsaharske Afrike v Evropo od leta 2015 dalje pa se je možnost za širjenje ebole močno povečala tudi v Evropi in s tem tudi v Sloveniji. Čeprav hočejo številne (levičarske) nevladne organizacije prepričati Slovence, da ni razloga za strah in da se med migranti ne pojavljajo nalezljive bolezni, pa naši viri trdijo drugače. Zanimivo pa je, da je še sedmega junija lani, samo nekaj dni po parlamentarnih volitvah, Damir Črnčec preko twitterja opozarjal, kako velik varnostni problem so migranti tudi zaradi prenosa bolezni. Vlada sedaj seveda molči, prav tako molči tudi Črnčec.

Vendar pa preko neuradnih virov v javnost prihajajo drugačni podatki. Na twitterju se je namreč pojavil zapis o tem, da naj bi v Bolnišnici Petra Držaja v Ljubljani med medicinskim osebjem zabeležili obolelo osebo, za katero sumijo, da je zbolela za eno od »uvoženih« nalezljivih bolezni (morda tudi ebolo), še pet uslužbencev pa je na opazovanju. Okužili pa naj bi se preko krvi enega od migrantov. Podatke še preverjamo.

Ob tem je sumljivo, da se prav v teh dneh v javnosti pojavljajo medijska sporočila, ki skušajo ali zanikati pojav nalezljivih bolezni ali pa skušajo odvrniti pozornost javnosti proč, čeprav je mogoče opaziti, da pripadniki policije in Slovenske vojske nosijo zaščitne maske – in to kljub zagotovilom nevladnih organizacij, da med prebežniki, ki prihajajo iz BiH, ni nalezljivih bolezni, govorice o njih pa naj bi bile produkt »desničarskih skrajnežev«.

Po pričevanju enega od uporabnikov tviterja pa naj bi na infekcijski kliniki v Ljubljani pred mesecem dni umrl njegov znanec – zaradi ebole.

Zadnje novice

Sorodne vsebine