7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

(INTERVJU) Simona Purkat: »Verjamem, da bo na Trgu Republike v Ljubljani kmalu odmeval tudi glas mladih«

Piše: Gašper Blažič

Pogovarjali smo se s Simono Purkat, ki je bila nedavno izvoljena za predsednico Slovenske demokratske mladine (podmladek SDS), slednji pa velja za največjo politično organizacijo mladih v Sloveniji. Izvolitev je, kot je dejala, sprejela »z veliko častjo, predvsem pa z veliko mero odgovornosti«. V intervjuju je govorila o svojih načrtih, pa tudi o pogledih na slovensko politično resničnost.

Biografija

25-letna Simona Purkat prihaja z Iga in se z mladino ukvarja že vrsto let. V župniji Ig je vodila oratorij, animatorsko skupino, birmanske skupine in otroške gledališke skupine, nekaj časa je poučevala tudi verouk, s čimer si je nabirala izkušnje na področju vodenja med mladimi. SDS in s tem SDM se je pridružila leta 2014, ko je imela šestnajst let. Kot pravi, se je za to odločila, da stopi na stran tistih, ki imajo prav, in ne na stran tistih, ki imajo moč. Leta 2020 jo je ob oblikovanju prejšnje vlade tedanji premier Janez Janša povabil v svojo ekipo, in sicer v UKOM, kjer je skrbela za socialna omrežja vlade in predsednika vlade, pokrivala pa je tudi več projektov, med njimi 30-letnico samostojne Slovenije, projekt »Cepimo se«, sodelovala pa je tudi v skupini, ki je razvijala aplikacijo »Ostani zdrav«. V sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU je nekaj časa delala tudi v Bruslju. Leta 2021 je v poslanski skupini SDS postala predstavnica za odnose z javnostmi. Ves čas je bila aktivna tudi v SDM, saj je v vodstvu podmladka že skoraj desetletje, dva mandata tudi kot podpredsednica.

Demokracija: Najprej čestitke ob izvolitvi za predsednico SDM. Kakšen je vaš program v obdobju, ki je pred vami? Doslej ste bili podpredsednica SDM, sedaj vodite podmladek.

Purkatova: Najlepša hvala. S svojim programom želim doseči predvsem večjo medijsko izpostavljenost, zato se bomo odločneje odzivali na aktualno politično dogajanje v državi. Mladi smo tisti, ki lahko na nekoliko drugačen način opozorimo na nekatere probleme in napake vladajoče koalicije.

V Slovenski demokratski stranki ima SDM pomembno mesto, saj naša videnja in ideje vodstvo stranke pogosto upošteva, zato menim, da lahko marsikaj naredimo tudi na zakonski ravni. V prejšnjem mandatu smo na primer v SDM pripravili zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki je bil kasneje sprejet v državnem zboru.

Demokracija: Iz vrst SDM je doslej izšlo več vidnih članov SDS. Je to dokaz, da je podmladek aktiven?

Purkatova: Slovenska demokratska mladina je bila začetek poti za mnoge poslance in druge državne funkcionarje. Med drugimi so v SDM svojo politično kariero začeli dr. Anže Logar, Alenka Jeraj, Žan Mahnič, Anja Bah Žibert in še mnogi drugi. Vsi našteti večkrat poudarijo, da je bil njihov čas v SDM najlepše obdobje njihovega življenja.

Ta čas je glas našega podmladka v parlamentu poslanec Andrej Hoivik. To pomeni, da je SDM odlična odskočna deska za politično kariero. Sama večkrat poudarim, da toliko znanja, priložnosti in izkušenj, kot jih mladi dobimo v naši stranki oz. v SDM, ne dobimo nikjer drugje. Prepričana sem, da so med našimi člani prihodnji poslanci, državni sekretarji, tudi ministri. Ob tej priložnosti vabim vse mlade bralke in bralce, da se pridružijo naši družini.

Simona Purkat (Foto: Polona Avanzo)

Demokracija: Kako ocenjujete sodelovanje z drugimi strankarskimi podmladki? Ste si konkurenčni, je tudi kaj sinergije?

Purkatova: V Slovenski demokratski mladini smo vedno zagovarjali sodelovanje. To je tudi del našega programa. S podmladki drugih političnih strank se večkrat srečamo in skupaj izpeljemo tudi kakšen projekt. Tako smo na primer v času covida na našo pobudo vsi podmladki pozvali mlade, naj se cepijo. Res pa je, da kaj konkretnega laže izvedemo s podmladki s pomladne strani, saj nas vežejo podobe vrednote in stališča. Z Mlado Slovenijo, podmladkom NSi, bomo na primer letos že drugič skupaj organizirali mednarodni dogodek »Mladinski strateški forum«, ki je namenjen srečanju mladih konservativnih mislecev, novinarjev, politikov, poslovnežev in voditeljev iz celotne Evrope, da izmenjajo pogled na aktualno dogajanje v Sloveniji, Evropi in svetu.

Demokracija: Kako se po vaše mladi sicer odzivajo na politiko?

Purkatova: Na prvi pogled je videti, da mladih politika ne zanima. To ni res. Še kako jih zanima. Mladi veliko poslušajo, berejo in navsezadnje tudi občutijo. Mnogi imajo zaradi nepoštenega poročanja v medijih občutek, da so vsi politiki in stranke enaki. Ta občutek je napačen, saj imamo izkrivljen medijski prostor, ki poroča v korist leve politične opcije, desnosredinske stranke pa demonizira. Želim si, da bi bilo več politične participacije. Premalo mladih se je pripravljeno vključiti v politične podmladke.

Demokracija: Politika pa vendar niso samo stranke. Pomembna je tudi civilna družba. Kako gledate denimo na shod upokojencev?

Purkatova: To, kar mediji danes predstavljajo kot civilno družbo oziroma nevladne organizacije, ni civilna družba. Gre za paravojsko Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice. Realna civilna družba so množična društva in združenja po Sloveniji in ne neki inštitut. Kar pa zadeva shod upokojencev – zbralo se jih je skoraj 30.000. Prepričana sem, da bo na ulici vedno več ljudi, pa ne le upokojencev, saj je vlada Roberta Goloba razočarala vse starostne skupine, tudi mlade.

Demokracija: Menite, da bi bil potreben tudi podoben shod mladine? Zaradi slabih obetov namreč mnogi mladi za stalno odhajajo iz Slovenije in se ne vrnejo več.

Purkatova: Verjamem, da bo na Trgu republike kmalu odmeval tudi glas mladih. Skoraj vso zgodovino samostojne Slovenije so nam vladale leve stranke, ki so mlade zapostavljale. Sicer se rade kitijo s tem, kako so napredne, socialne in kako jim je mar za mlade – a kaj so do tega trenutka za nas sploh naredile? Mlade so potiskali v neperspektivne študije, zaradi katerih so mnogi vstopili in še vstopajo na trg delovne sile s poklici, ki jih ne potrebujemo. Mladi danes skoraj ne morejo dobiti splošnega zdravnika. Zaradi odsotnosti stanovanjske politike so nepremičnine nedostopne mladim. To je le nekaj razlogov, zaradi katerih mladi moramo na ulice!

Demokracija: Delovali ste tudi na področju odnosov z javnostjo. Kako gledate na slovensko medijsko realnost?

Purkatova: Realnost slovenskih medijev je na žalost ta, da so skrajno levičarski. Ko je levica na vladi, so podaljšek vlade, ko pa je, sicer izjemno redko, levica v opoziciji, so podaljšek opozicije. Ker sem predstavnica mladih, naj to ponazorim s primerom mladih. Če novinarsko konferenco ali kakršnokoli akcijo izvede neki inštitut, ki je, kot sem že omenila, vladna paravojska, ali pa politični podmladek z leve strani, boste to zasledili v vseh medijih, mnogokrat celo na naslovnicah. Ko pa karkoli izvedemo mladi iz desne politične opcije, tega ne boste zasledili nikjer. Tisti mladi, ki se pojavijo na naslovnicah, pa nato vpijejo o svobodi medijev.

Demokracija: Kaj pričakujete od politične prihodnosti? Vladna koalicija ima trdno večino, pred nami so še tri leta mandata.

Purkatova: Glede na dosedanje delo vlade in napovedane zakone lahko sklepamo le, da bo ta vlada ob koncu svojega mandata pridobila naziv najbolj nesposobne vlade do sedaj. Čin krajši bo njihov mandat, manj škode bodo povzročili naši državi. Zato na tem mestu pozivam vse, da s svojim znanjem in aktivnostjo pripomorete k temu, da se aktualne vlade čim prej znebimo in Slovenijo popeljemo v boljšo prihodnost.

Demokracija: Je treba za javno zagovarjanje SDS imeti debelo kožo? Kako sami doživljate negativen odnos nekaterih segmentov družbe do največje opozicijske stranke?

Purkatova: Imeti moraš debelo kožo, predvsem pa veliko poguma. Spomnim se svojih začetkov v stranki, ko so me »prijatelji«, s katerimi sem se družila do tedaj, čez noč izločili iz družbe, me zmerjali, napadali, mi celo grozili. V tistem obdobju mi je bilo zelo težko. Vsakomur, ki gre skozi ta proces družbene izključitve in »ožigosanja«, je zelo težko. Ljudje te ne tretirajo več kot osebe z imenom in priimkom. Zanje postaneš fašist, nacist ipd. Gre za etikete, ki ti jih prilepijo, ker vsebinsko ne zmorejo kritizirati. Vendar kot pravimo, za vsakim dežjem posije sonce. Danes, po 10 letih v SDS, me mnogi, ki so me nekoč zmerjali in napadali, kličejo in prosijo za pomoč. Sama sem hvaležna za vse težke trenutke, saj so me marsičesa naučili in dali zagon, da si še z večjo vnemo prizadevam za to, v kar verjamem. To je bilo tudi neke vrste sito, ki je iz mojega življenja odstranilo ljudi, ki niso iskreni in me niso imeli zares radi. Tisti, ki te ima rad, ostane s tabo. In to je najlepše darilo.

Demokracija: Kakšna je za vas sicer slovenska demokracija? Kako bi jo ocenili?

Purkatova: Pozna se, da je naša demokracija še mlada, po drugi strani pa imamo problem s slabo izpeljano oz. praktično neizpeljano tranzicijo iz totalitarnega režima v demokratični sistem. Tu je vidna razlika z državami nekdanjega vzhodnega bloka, ki so ob pridobitvi suverenosti izpeljale lustracijo in iz odločevalskih mest odstranile pripadnike prejšnjega sistema. Pri nas se to ni zgodilo, zato smo miselno ostali v času nekdanjega režima. K temu so odločilno pripomogli tudi osrednji mediji, ki so do levega političnega pola nekritični.

Demokracija: Se morda v prihodnosti vidite v vlogi poslanke DZ?

Purkatova: Prepričana sem, da bo prišel tudi ta čas.

Opomba: intervju je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Demokracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine