21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Grozljivo! Ustavno sodišče padlo na najnižjo raven v zgodovini te pomembne institucije

Afera v zvezi z ustavnim sodnikom Matejem Accettom ne potihne, saj Accetto zavrača kakršnokoli krivdo, predsednik US Rajko Knez pa mu nudi vso podporo, čeprav gre za kristalno jasno zadevo, ki jim nerežimski pravniki in mediji ne nasedamo. Kot je pojasnil Boštjan M. Zupančič, bi bilo v nastalem primeru najbolj elegantno, če bi Accetto odstopil kar sam oziroma bi ga v nasprotnem primeru razrešil predsednik ustavnega sodišča, oglasiti pa bi se moral tudi predsednik republike. Podobno pričakuje tudi javnost, a to se ni zgodilo, ravno nasprotno, v sporočilu za javnost je predsednik US Rajko Knez zapisal, da gre za javno diskreditacijo in da pozivi k odstopu niso utemeljeni. Oglasil se je tudi Ernest Petrič, ki je povedal, da bi moralo biti ustavno sodišče čimbolj neodvisno in sestavljeno iz zrelih osebnosti, poudaril pa je, da bi moralo biti neomadeževano in da se je izločiti normalno in moralno ter da se je nekajkrat izločil tudi sam. A poleg Zupančiča in Petriča so kritični tudi drugi ustavni pravniki, med drugim profesor ustavnega prava Jurij Toplak, ki je bil do Accetta oster in je zoper njega v pismu ustavnemu sodišču napovedal kazenski pregon, v ločenem odklonilnem mnenju glede odločbe, ki odpravlja posamezne odstavke zakona o tujcih, pa je Accettovo delo komentiral tudi ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki je ostro obsodil škandalozne pritiske in zavržne prakse svojih kolegov, ter poudaril, da je Accetto zavedel slovensko javnost!

 

Nova afera na Ustavnem sodišču Republike Slovenije se očitno še nekaj časa ne bo polegla. V njej je bilo razkrito, kako je Matej Accetto, ustavni sodnik od leta 2017, aktivno sodeloval pri programu Stranke modernega centra (SMC) v času pred parlamentarnimi volitvami 2014. Kljub temu pa je kot ustavni sodnik odločal v primerih, v katerih je bila aktivno udeležena SMC in bi se moral iz senata izločiti. Da gre za izjemno sporno delovanje Accetta, so med drugim razkrili dopisi elektronske pošte med takratnimi glavnimi akterji, med njimi je bil tudi Accetto. Pri tem gre za hudo afero, ki meče slabo luč na neodvisnost Ustavnega sodišča RS, ki mu predseduje Rajko Knez – ta bi moral prevzeti posledice za ravnanje ustavnega sodnika Accetta, če jih ne bo sprejel sam.

Najbolj elegantno bi bilo, če bi Accetto odstopil kar sam, v nasprotnem primeru bi moral ukrepati Knez
Pri voditeljici Marjanci Scheicher je v ponedeljek zvečer na to temo v oddaji Tema dneva spregovoril tudi nekdanji ustavni sodnik in dolgoletni sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič, ki je izrazil mnenje, da bi bilo najbolj elegantno, če bi Accetto odstopil kar sam, a zdaj je jasno da ta tega ne namerava storiti. “Če ne, je po ustavi predsednik sodišča, dikcija je po 19. členu takšna, da predsednik ustavnega sodišča predčasno razreši ustavnega sodnika v primerih, ki jih predvideva ustava. Tukaj je šlo po 166. členu za dejavnosti, ki po zakonu niso združljive s funkcijo ustavnega sodišča. O nastanku takega primera, kjer se razreši ustavnega sodnika, mora predsednik ustavnega sodišča, v tem primeru dr. Rajko Knez, obvestiti predsednika republike Slovenije,” je povedal Zupančič glede nadaljevanja. Prav tako je izrazil mnenje, da bi se moral oglasiti predsednik republike Borut Pahor, ki je Accetta predlagal za ustavnega sodnika državnemu zboru.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine