8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Golob je z izidom svoje stranke bojda zadovoljen, za razliko od Macrona se ne namerava umakniti! Še več, postaja še bolj popadljiv!

Piše: G. B. 

Če je francoski predsednik Emmanuel Macron na volilni večer zaradi slabega rezultata svoje stranke razpustil parlament, pa se česa takšnega ne moremo nadejati v Sloveniji. 

Predsednik vlade in stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je namreč, kot je sam dejal, zadovoljen z rezultatom na evropskih volitvah. Kot kažejo delni in neuradni izidi, je stranka dobila dva evroposlanca, Ireno Jovevo in Marjana Šarca. Slednji se bo moral mandatu ministra za obrambo odpovedati, resor pa bi lahko prevzel nekdo iz obstoječe ekipe na ministrstvu. Po naših informacijah bi bil to lahko državni sekretar Damir Črnčec.

Kot je v izjavi dejal premier Golob, je leva sredina na evropskih volitvah odstotkovno dobila več glasov kot desna, upoštevaje še glasove Vesne in drugih levo usmerjenih strank. “To je tisto, kar daje upanje za naprej, verjamem, da se bo to poznalo tudi na državnozborskih volitvah,” je dejal. Precej nenavadna izjava za nekoga, ki je pred dvema letoma na parlamentarnih volitvah dobil 35 odstotkov glasov in pustil vse tekmece daleč za sabo.  Gibanje Svoboda je na volitvah glede na delne neuradne izide dobila skoraj 22 odstotkov glasov, kar je po Golobovih besedah več od vseh projekcij, nekoliko pa tudi nad lastnimi pričakovanji. “Na vseh dosedanjih evropskih volitvah še nobena levosredinska stranka, liberalna, če hočete, ni dobila višjega rezultata od nas. To samo pove, da se levosredinski volivci v večjem številu udeležujejo državnozborskih volitev,” je dejal.  “Zato bo treba v prihodnjih dveh letih delati na tem zaupanju,” je poudaril.

No, še pred prvimi neuradnimi izidi je Golob prostodušno razlagal, da bo za razliko od večine Evrope Slovenija pokazala levosredinski obraz. Takrat bi se lahko ugriznil v jezik, čeprav je, kot je videti, sedaj v fazi “damage control” in skuša dopovedovati, da je izid njegove stranke vseeno odličen. No, glede na razsulo v državi se lahko celo strinjamo z njim.

Na opazke prvaka SDS Janeza Janše, da bi morala aktualna vladna koalicija potegniti poteze, kot so to storili vladajoči v Franciji, pa je Golob ponovil v preteklosti že izrečene besede: “Tega filma, da se bom jaz umaknil, Janša ne bo videl.” 

Kar pomeni, da bo v odnosu do opozicije Golob odslej še bolj popadljiv kot prej.

Če bodo obveljali trenutni izidi, bosta z liste Gibanja Svoboda v novem mandatu v evropskih klopeh sedela dosedanja evroposlanka Joveva in Šarec. Ko bo temu prenehala funkcija obrambnega ministra bodo stekli procesi imenovanja novega obrambnega ministra. Načrta, kako dalje, po Golobovih besedah še ni. “Vzeli si bomo kak teden in se potem odločili,” je dejal in dodal, da je z delom ministra in ministrstvom zadovoljen, zato bomo razmišljali tudi v smeri iskanja kandidatov znotraj obstoječe ekipe. Za Šarca, ki je bil v Evropski parlament izvoljen s preferenčnimi glasovi, izvolitev pomeni uspeh, pripisuje pa ga temu, da so volivci očitno prepoznali njegovo dobro delo zadnjih dveh let, tako pri spopadu s požarom na Krasu kot z lanskimi katastrofalnimi poplavami. V kampanji je, kot je dejal, zagovarjal ravno teme, ki jih pokriva kot minister, to so npr. obramba, varnost, zaščita in reševanje. To so pomembne teme za EU in naslednji mandat Evropskega parlamenta bo veliko govora tudi o tem, je napovedal. Glede na to, da so mu volivci namenili svoje glasove, bi bilo po njegovih besedah nepošteno, če bi rekel, da se je malo šalil in da gremo zdaj naprej po starem. “Moja kandidatura ni bila šala, bila je resna odločitev,” je bil jasen. Če ti ljudje zaupajo, je treba ustrezno ravnati, je dodal.

Na vprašanje glede naslednika na ministrstvu za obrambo je odgovoril, da je o tem še prezgodaj govoriti. Po njegovi oceni se pri izbiri naslednika ne gre prenagliti, verjame pa, da bo končna izbira dobra. Ali si je intimno res želel iti v Evropski parlament, bo medtem zadržal zase. Komentiral je tudi dejstvo, da bo v Evropskem parlamentu očitno nadaljeval svoje politične dvoboje z Matejem Toninom. Odgovoril je, da je to zdaj že res okoli 14-letno politično razmerje in da je slutil, da se lahko tudi to zgodi. “Bova zmogla,” se je pošalil.

Manj gostobesedna je bila Irena Joveva, ki je bila sicer kot dosedanja poslanka v Evropskem parlamentu prva na kandidatni listi Gibanja Svoboda, a je bila prav tako izvoljena s preferenčnimi glasovi. Joveva vnovično izvolitev med evropske poslance vidi kot potrditev svojega dosedanjega dela, podpora volivcev pa ji je v čast in ponos. Sodelovanja s Šarcem se veseli, iskreno pa se je zahvalila vsem, ki so v nedeljo in na predčasnem glasovanju prišli na volišča in pokazali, kako zelo pomembne so evropske volitve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine