15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(GALERIJA) V. Konferenca slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije

Piše: slovenskisolar.si

Nekoč, vse do prejšnjega stoletja, so se ljudje izseljevali bolj ali manj na slepo, s trebuhom za kruhom, danes pa se izselitev v tujino po navadi začne z akademsko potjo v tujino. O tem je včeraj, 5. julija 2023, tekla beseda na V. konferenci slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, ki je potekala na Institutu »Jožef Stefan« (IJS).

Ob začetku konference so zbrane nagovorili minister za visoko šolstvo znanost in inovacije Igor Papič, direktor Instituta Jožef Stefan Boštjan Zalar in predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič. Za umetniško popestritev programa je s kitaro in lepim vokalom poskrbela argentinska Slovenka Nadia Magister. Spregovorila je tudi državna sekretarka USZS, Vesna Humar, ki je dejala, da se Urad na specifičen način ukvarja s vprašanji odhajanja in vračanja, vzpostavljanja mrež, vzdrževanja komunikacije. Povedala je še, da je bila mednarodna mobilnost  tudi v zgodovini pomemben faktor v ekonomskem, socialnem in vsakršnem razvoju Slovenije, da pa so vzorci mobilnosti danes veliko bolj zapleteni.

Nekatere tematike, ki so bile na včerajšnji konferenci obravnavane, so:  Karierna pot kot navdih za mlade; Inovativnost in visoka dodana vrednost kot pogoj za ekonomski razvoj; Izzivi študija in kariere v tujini;  Izkušnje in izzivi vračanja mladih v Slovenijo; Možnosti sodelovanja in vračanja v Slovenijo.

Nadaljevanje in galerijo fotografij najdete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine