-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Francija v plamenih, migrantsko nasilje se širi, policija v nekaterih mestih izgublja nadzor

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

Protesti se v več francoskih mestih nadaljujejo. V pariškem predmestju Nanterre so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, v predmestju Clamart pa bo v veljavo stopila policijska ura. Predvsem pa razmere v Marseillu začenjajo povsem uhajati izpod nadzora, po ulicah so številni požari. V mestih so začeli množično ropati trgovine in tržnice.

Včeraj od 21. ure po lokalnem času v Parizu in širši regiji je tudi ustavljen avtobusni in tramvajski prevoz. Odločitev je sprejela voditeljica pariške regije Valerie Pecresse, ki meni, da je bila ta potrebna za zaščito uporabnikov javnega prevoza. “Naše prometno omrežje ne bo tarča nasilnežev in huliganov,” je še dodala. Javni prevoz bo omejen tudi v mestu Lille, kjer tramvaji in avtobusi ne bodo smeli voziti od 20. ure dalje.

Jeza zaradi smrti 17-letnika francosko-alžirskega porekla je sprožila proteste v več mestih okoli Pariza, policija je do sedaj pridržala najmanj 180 ljudi. Notranji minister Gerald Darmanin je naznanil, da bo na ulicah okoli 40.000 policistov. Francoski mediji pa poročajo, da so v stanju pripravljenosti tudi tri elitne policijske enote. Med policijo in nekaterimi protestniki so že izbruhnili spopadi. Protestniki so na policiste metali kamne, ti pa so odgovorili s solzivcem. Na fotografijah, ki so zaokrožile po spletu, je videti tudi goreča in prevrnjena vozila.

Policist, ki je v Nanterru ustrelil 17-letnika, je bil obtožen uboja in je trenutno v priporu. Oblasti kljub njegovi aretaciji pričakujejo, da se bodo protesti nadaljevali. V luči tega so v pariškem predmestju Clamart uvedli policijsko uro, ki bo v veljavi do ponedeljka, in sicer med 21. in 6. uro po lokalnem času.

 

Francoska premierka Elisabeth Borne je danes ponovno pozvala k miru po vsej Franciji. “Uničevanje lastne soseske ne bo rešilo ničesar,” je dodala. Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je trenutno v Bruslju, pa je v tesnem stiku s premierko in naj bi “pozorno spremljal razmere v Franciji”.

 

Na najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M., je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med prometno kontrolo. Kljub pomoči reševalnih služb je umrl zaradi strelnih ran v prsni koš. Najstnik naj bi namenoma zapeljal proti policistom, da bi jih poškodoval, in zato naj bi policist streljal nanj.

Francija (foto: epa)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine